Op zoek naar de WijkBV

 • Wat als bewoners echt kunnen beslissen waar geld in de wijk aan uit wordt gegeven? Niet omdat ze mogen meedenken, maar omdat ze aandeelhouder zijn van een WijkBV.

  LSAbewoners, Labyrinth Onderzoek en Geldstromen door de wijk zijn van 23 tot 26 oktober met een groep bewoners, ambtenaren en corporatiemensen uit onder meer Utrecht, Almere, Eindhoven, Rotterdam en Hengelo naar Schotland op zoek naar de WijkBV. De deelnemers zijn niet alleen ontvangers, het zijn allen pioniers die mee willen ontwikkelen én lokaal aan de slag willen gaan met de geleerde lessen.

  Op deze leerreis werken we met elkaar aan het nieuwe concept: de WijkBV. We bespreken en bekijken hoe lokale gemeenschappen in Schotland samen de wijkgemeenschap vormen en hoe overheden hier beleid op ontwikkelen.

  Nieuwe vormen van samenwerking

  Als we spreken over de WijkBV zien we een wijk voor ons als ecosysteem, waarbinnen gewerkt wordt aan de kwaliteit van de buurt. Waar bewoners zoveel mogelijk met elkaar bepalen wat zij belangrijk vinden en hoe de dienstverlening hierop wordt ingericht. Waar BewonersBedrijven, wijkondernemingen en/of gebiedscoöperaties echt een economische factor zijn. Hier vormen bewoners en hun samenwerkingsverbanden een aanvulling op de representatieve democratie. Zij werken aan nieuwe vormen van (publiek-private) samenwerking. In deze wijk is eigenaarschap van diensten, gebouwen en publieke middelen, waar gewenst en mogelijk, in handen van bewonerscollectieven. In de WijkBV is ondernemerschap voor bewonersinitiatieven vanzelfsprekend mogelijk. In deze wijk blijven veel geldstromen binnen de wijk.

  Eigendom van bewoners

  Hoe kunnen we tot zo’n wijk komen? Welke stappen zijn er nodig? Waar zitten de valkuilen? Dat onderzoeken we in Schotland met elkaar door veel te praten en te denken en door interessante plekken en organisaties te bezoeken. We gaan onder meer naar de Connect Development Trust, een zeer interessante social enterprise in Glasgow.  Naar Inverclyde Development Trust, dat is een community organisatie met de duidelijke slogan: “create jobs, remove barriers and provide services”. En we gaan naar Gigha, het eiland dat letterlijk eigendom is van bewoners.

  Wij willen samen leren, bespreken en ontdekken hoe de volgende stappen richting een WijkBV er in Nederland uit kunnen zien.

  Bijeenkomst 1 december

  Alles wat we leren, zullen we presenteren op 1 december, op onze bijeenkomst in het Krachtstation in Utrecht. Je bent daar van harte welkom. Binnenkort zal er meer over dit evenement op deze site te vinden zijn. Voor nu, kun je de leertocht op Twitter en Facebook volgen, via #WijkBV.

 • Meer van onze leden

  ONS

  ONS

  • Breda

  ONS in Geeren-Zuid is een buurthuis nieuwe stijl. Onder één dak huisvest de wijkaccommodatie een restaurant, ...

  Lees meer >
  Buurtbedrijf Diagonaal

  Buurtbedrijf Diagonaal

  • Arnhem

  Buurtbedrijf Diagonaal in Arnhem heeft 4 producten: meerdere hectaren park, sport, zorg en het leerwerkbedrijf. ...

  Lees meer >
  Stichting Behoud Gas!Fabriek

  Stichting Behoud Gas!Fabriek

  • Alkmaar

  Op het braakliggende gaswinningsterrein in Alkmaar starten bewoners een bedrijf in het karakteristieke pand. Met ...

  Lees meer >