Minister: we willen rechten, zeggenschap en geld

 • Het Landelijk Samenwerkingsverband Actieve bewoners (LSA) heeft minister Blok (wonen) gevraagd om rechten, zeggenschap en toegang tot financiële middelen. Het LSA deed dat 23 november op de Landelijke Bewonersdag.

  Gezamelijk persbericht van De Nederlandse Woonbond en het LSA 

   

  Volgens Joke Bakker, voorzitter van het LSA, kan de wijkaanpak van de afgelopen jaren een goed vervolg krijgen als Blok op korte termijn met maatregelen komt. ‘Er is nu 25 jaar wijkenbeleid. In die 25 jaar is gebleken dat de energie van actieve bewoners het verschil maakt in de wijken. De energie is nu nog hoog.’

   Op de Landelijke Bewonersdag, waar 850 deelnemers waren, werd duidelijk dat veel mensen er al aan gewend zijn dat er minder geld is voor hun aandachtswijk. Bewoners gaan niet alleen protesteren als een buurthuis dichtgaat, maar ze proberen het beheer ervan over te nemen, zodat het open kan blijven. Ze voeren veel wijkactiviteiten nu zelf uit en stellen eigen prioriteiten voor hun wijk. Ook groeit het aantal wijkondernemingen en BewonersBedrijven. En bij die groeiende hoeveelheid verantwoordelijkheden horen ook rechten.

  Bakker: ‘Wij, vrijwillige actieve burgers, vragen van het Rijk: faciliteer dit alles door samen met ons te kijken welke buurtrechten ingevoerd kunnen worden, ga met een stofkam door alle overbodige regels heen, help mee met de invoering van een maatschappelijke bank, zodat wij tegen een kleine rente kunnen lenen en daardoor beter aan de slag kunnen in onze wijken.’

  Het LSA lobbyt samen met de Nederlandse Woonbond al langere tijd voor een pakket aan stimulerende maatregelen voor actieve bewoners. Wij vragen ons af wanneer er daadwerkelijk stappen worden genomen!

  Energie was het thema van de hele Landelijke Bewonersdag 2013. Actieve vrijwilligers zijn de bron van energie in aandachtswijken. Zonder hen zouden de wijken er een stuk slechter voorstaan. Op de Landelijke Bewonersdag presenteerden deze vrijwilligers hun projecten  op een grote markt, ze vierden feest en gingen in discussie met politieke spoken en engelen uit het verleden en heden, zoals Ella Vogelaar, Ronald Paping,  en Paulus Jansen.

  Algemene Informatie

  Titel: Landelijke Bewonersdag: Bron van energie

  Aantal bezoekers: 850 deelnemers

  Locatie: Evoluon, Eindhoven

  Datum en tijd: Zaterdag 23 november, zaal open 10.30 uur, afsluiting om 16.00 uur

  Organisatie: De Landelijke Bewonersdag 2013 wordt georganiseerd door het LSA in samenwerking met het ministerie van BZK, de Nederlandse Woonbond, de gemeente Eindhoven, bewonersplatform Woensel Noord en woningcorporaties Trudo en ‘thuis.

 • Meer van onze leden

  Dorpshuis Fort Vreeswijk

  Dorpshuis Fort Vreeswijk

  • Nieuwegein

  In een prachtig oud fort voeren de wijkbewoners van het Nieuwegeinse Vreeswijk het dagelijks beheer over Dorpshuis ...

  Lees meer >
  In De Boomtak

  In De Boomtak

  • Tilburg

  In Tilburg wist Wijkcentrum In De Boomtak op bijzondere wijze geld in te zamelen: bewoners kochten voor minimaal ...

  Lees meer >
  ONS

  ONS

  • Breda

  ONS in Geeren-Zuid is een buurthuis nieuwe stijl. Onder één dak huisvest de wijkaccommodatie een restaurant, ...

  Lees meer >