LSA brengt buurtrechten in kaart

 • Hoe staat het met de invoering van buurtrechten in Nederland? In de gemeente Tubbergen worden alle buurthuizen beheerd door bewoners. In Emmen werken ze met een burgerbegroting. En in Leeuwarden hebben bewonersgroepen het budget voor groenonderhoud gekregen. Bewoners doen ontzettend veel. Het is tijd om in kaart te brengen wat in Nederlandse gemeenten gebeurt rondom buurtrechten.  Letterlijk, met een interactieve kaart op onze website. Help jij mee?

  LSA pleit al jaren voor buurtrechten. Houd het lokaal is hierbij het uitgangspunt.  Geef actieve bewoners  opdrachtgeverschap voor lokale voorzieningen en dienstverlening. Dit wordt op steeds meer plekken vastgelegd in buurtrechten, zoals het Right to challenge in de Wmo. Hiermee kunnen bewoners hun gemeente uitdagen wanneer zij een taak beter, efficiënter of goedkoper kunnen oppakken.

  Wat kan in jouw gemeente?

  De afgelopen tijd hebben we alle Nederlandse gemeenten benaderd met een vragenlijst. Waar kunnen bewoners betaalde opdrachten voor de gemeenten uitvoeren,  hebben ze gedetailleerd inzicht in de gemeentelijke budgetten en maken ze eigen plannen voor de buurt? De antwoorden op deze vragen bundelen we op een interactieve kaart van Nederland. Je ziet hoe in elke gemeente buurtrechten ingezet worden. Of helemaal niet…

  Waarom een kaart?

  burgerbegroting-parkloods-20Een interactieve kaart geeft in een oogopslag een beeld van de huidige situatie. Wil jij een buurthuis beheren of meebeslissen waaraan het gemeentelijk budget besteed wordt? Zoek dan op deze kaart in welke gemeenten bewoners dit doen en op welke manier. Zo kun je de gemeente laten zien wat er mogelijk is.

  Gemeenten kunnen de kaart gebruiken ter inspiratie. Op welke manier kan de gemeente de positie van bewonersinitiatieven versterken? Gebruikt de buurgemeente al wel een burgerbegroting? Om dit nog makkelijker te maken, voegen we instrumenten toe die een gemeente gebruikt. Zo kun je zien in welke gemeente een burgerbegroting is, waar bewoners in opdracht van de gemeente werken en welke gemeente echt een open overheid is. Een mooi totaalplaatje dus.

  We werken nu hard aan het invullen van deze interactieve kaart, in het voorjaar van 2017 gaan we live.

  GEZOCHT: onze bron in jouw gemeente

  We hebben van 15% van de gemeenten een uitgebreide reactie op de vragenlijst. Dat moet nog heel veel meer worden! Daarvoor hebben we jou nodig: wil jij onze bron zijn in jouw gemeente?

  Heb jij contact met iemand in jouw gemeente die zich bezig houdt met bewonersinitiatieven?  Of wil je dat contact leggen? En hem/haar benaderen met een vragenlijst? Ben jij onze link naar jouw gemeente? Stuur dan een mail naar info@LSAbewoners.nl. Wij checken of jouw gemeente al geantwoord heeft en sturen je een link naar de vragenlijst met een voorbeeldmail. Neem contact op en samen maken we deze interactieve kaart compleet.

 • Meer van onze leden

  Dorpshuis Fort Vreeswijk

  Dorpshuis Fort Vreeswijk

  • Nieuwegein

  In een prachtig oud fort voeren de wijkbewoners van het Nieuwegeinse Vreeswijk het dagelijks beheer over Dorpshuis ...

  Lees meer >
  In De Boomtak

  In De Boomtak

  • Tilburg

  In Tilburg wist Wijkcentrum In De Boomtak op bijzondere wijze geld in te zamelen: bewoners kochten voor minimaal ...

  Lees meer >
  ONS

  ONS

  • Breda

  ONS in Geeren-Zuid is een buurthuis nieuwe stijl. Onder één dak huisvest de wijkaccommodatie een restaurant, ...

  Lees meer >