Bewonersbod Utrecht

 • De gemeente Utrecht heeft een eigen versie van het recht om uit te dagen, het Right to challenge. Met dit recht kunnen bewoners de gemeente uitdagen taken aan hen over te dragen als zij het beter, efficiënter of socialer kunnen. In Utrecht kan dit door ”een bod te doen’.

  Het Bewonersbod is een nieuwe manier van samenwerken tussen bewoners en de gemeente. Deze samenwerking zorgt voor een betere, andere uitvoering. Bewoners krijgen meer verantwoordelijkheid en invloed.

  De gemeente heeft afspraken met andere organisaties om bepaalde gemeentelijke taken uit te voeren. Bewonersbod betekent dat bewoners en ondernemers in de wijk (een gedeelte van) deze taken over kunnen nemen. Dit heet ”een bod doen’.

  In augustus 2016 hebben basketbalverenigingen Cangeroes en Amazone bijvoorbeeld het beheer van Sporthal Lunetten in Lunetten overgenomen. In Buurthuis De Nieuwe Jutter bieden bewoners dagondersteuning aan ouderen en er wordt onderzocht of bewoners het groenonderhoud bij het Spinozaplantsoen over kunnen nemen. Taken waarop bewoners een bod kunnen doen zijn bijvoorbeeld sociaal makelaarschap, zorgtaken, groenonderhoud, beheer van een sportclub/buurthuis/speeltuin en leerlingenvervoer.

 • Meer van onze leden

  Dorpshuis Fort Vreeswijk

  Dorpshuis Fort Vreeswijk

  • Nieuwegein

  In een prachtig oud fort voeren de wijkbewoners van het Nieuwegeinse Vreeswijk het dagelijks beheer over Dorpshuis ...

  Lees meer >
  In De Boomtak

  In De Boomtak

  • Tilburg

  In Tilburg wist Wijkcentrum In De Boomtak op bijzondere wijze geld in te zamelen: bewoners kochten voor minimaal ...

  Lees meer >
  Buurtbedrijf Diagonaal

  Buurtbedrijf Diagonaal

  • Arnhem

  Buurtbedrijf Diagonaal in Arnhem heeft 4 producten: meerdere hectaren park, sport, zorg en het leerwerkbedrijf. ...

  Lees meer >