Inspiratiegidsen Right to Challenge uit

 • Een aantal gemeentelijke koplopers zijn al een paar jaar bezig met het Right to Challenge (RtC), het kabinet heeft de ambitie uitgesproken om meer gemeenten te stimuleren gebruik te maken van het RtC en als LSA zijn we al jaren bezig om het recht in Nederland ingevoerd te krijgen. Ook al is er over de jaren heen veel geschreven, een heldere introductie op het Right to Challenge, met praktische handvatten en inspirerende praktijkvoorbeelden was er nog niet. Dat is wat deze inspiratiegids doet. Of eigenlijk twee inspiratiegidsen. Eén vanuit het perspectief van de bewoners en één vanuit het perspectief van gemeenten. Dus ook zeker de moeite waard om beide gidsen te lezen, want die leveren interessante perspectieven op:

  Mariska van Keulen (De Nieuwe Jutter) : “Vooraf is nooit helemaal te voorzien wat het allemaal gaat opleveren. Wat wij doen werkt positief door op allerlei plekken en manieren in de buurt. Dat is verspreid over een flink aantal verschillende beleidsterreinen. En dat maakt het voor beleidsmakers moeilijk om die waarde te zien en naar waarde te schatten. Daar helpen we ze dan maar bij.”

   

  Katia Scholder (Gemeente Utrecht) “Inwoners denken niet in gemeentetaken. Hun ideeën gaan soms dwars door onze kokers heen: ‘integrale’ combinaties waar wij als gemeente zelf nog niet toe in staat waren!”

  Lees hier de inspiratiegids voor bewoners

  Lees hier de inspiratiegids voor gemeenten

 • Meer van onze leden

  Dorpshuis Fort Vreeswijk

  Dorpshuis Fort Vreeswijk

  • Nieuwegein

  In een prachtig oud fort voeren de wijkbewoners van het Nieuwegeinse Vreeswijk het dagelijks beheer over Dorpshuis ...

  Lees meer >
  In De Boomtak

  In De Boomtak

  • Tilburg

  In Tilburg wist Wijkcentrum In De Boomtak op bijzondere wijze geld in te zamelen: bewoners kochten voor minimaal ...

  Lees meer >
  Buurtbedrijf Diagonaal

  Buurtbedrijf Diagonaal

  • Arnhem

  Buurtbedrijf Diagonaal in Arnhem heeft 4 producten: meerdere hectaren park, sport, zorg en het leerwerkbedrijf. ...

  Lees meer >