Hoe kan een bewonersinitiatief zich verantwoorden?

 • Verantwoording afleggen over besteding van publiek geld vindt iedereen natuurlijk belangrijk. We gaan ervan uit dat het geld dat we allemaal via belasting betalen ook wordt uitgegeven waarvoor het is bedoeld. Maar hoe kijk je nu aan tegen verantwoording? Hoe verantwoord je en naar wie? In Limburg werd een interessant instrument ontwikkeld: een tweeluik. Gebruik het en laat de ontwikkelaars weten hoe het nog beter kan!

  In het Kompas Right to challenge schreven we al dat nieuwe vormen van verantwoorden passen bij een nieuwe verhouding tussen bewonersinitiatief en gemeente.

  “Als buurtinitiatief leg je in twee richtingen verantwoording af over de uitvoering van je challenge: richting de gemeente die de taken heeft overgedragen en richting de gebruikers van je diensten. Soms is het zinvol dit te combineren, bijvoorbeeld door de gemeente tevredenheidscijfers van gebruikers te overleggen.
  De wijze van verantwoorden aan de gemeente spreek je vaak vooraf in onderling overleg af. Soms bestaat er al een verantwoordingsstructuur voor de taak die je wilt overnemen, maar wil je daar als nieuwe uitvoerder andere afspraken over maken. Mogelijk is jouw challenge juist gericht op andere beoordelingscriteria, zoals tevredenheid onder gebruikers.”

  Het nieuw ontwikkelde tweeluik kan invulling geven aan het maken van onderlinge afspraken die passen bij jouw initiatief, gemeente en jullie samenwerking:

  “Er vinden veel initiatieven van inwoners voor gemeenschappen plaats, waarbij de vraag opkomt of en hoe deze initiatieven zich verantwoorden. Het gaat dan om onderlinge (inwoner-inwoner) verantwoording en publieke verantwoording (richting lokale overheid). Naar aanleiding van een inspiratiebijeenkomst van actieve inwoners, beleidsmakers en experts in 2016 hebben een vijftal personen het initiatief genomen om een manifest te schrijven over dit onderwerp. Het is een tweeluik met vragen die initiatieven zichzelf kunnen stellen mochten ze vorm willen geven aan verantwoording. Het is ook nog een concept. We hopen dat initiatieven het tweeluik als gereedschap kunnen gebruiken en ons voeden met verbeteringen. Die zullen we dan verwerken en op deze site publiceren.”

  Hier vind je het tweeluik publieke verantwoording

 • Meer van onze leden

  Dorpshuis Fort Vreeswijk

  Dorpshuis Fort Vreeswijk

  • Nieuwegein

  In een prachtig oud fort voeren de wijkbewoners van het Nieuwegeinse Vreeswijk het dagelijks beheer over Dorpshuis ...

  Lees meer >
  In De Boomtak

  In De Boomtak

  • Tilburg

  In Tilburg wist Wijkcentrum In De Boomtak op bijzondere wijze geld in te zamelen: bewoners kochten voor minimaal ...

  Lees meer >
  ONS

  ONS

  • Breda

  ONS in Geeren-Zuid is een buurthuis nieuwe stijl. Onder één dak huisvest de wijkaccommodatie een restaurant, ...

  Lees meer >