"Het wegbezuinigen van wijkhuizen is schandalig."

 • Hoe denken politici over de positie van actieve bewoners, hun rechten en hun wijken? Om daar achter te komen, organiseren we niet alleen een politiek debat, maar publiceren we de aankomende weken ook interviews met de deelnemende Kamerleden. Matthijs Pontier van de Piratenpartij wil meer focus op wijkagenten, vindt dat Right to Challenge op elk domein mogelijk is en staat voor een bottom-up samenleving.

  Wat bent u van plan te doen om wijken veiliger te maken?

  “We willen alles zo decentraal mogelijk regelen dus meer focussen op wijkagenten. Dat betekent niet meer agenten want meer blauw op straat maakt een wijk niet per definitie veiliger. Wat wel werkt, zijn agenten die de buurt beter kennen op straat, de wijkagenten. Er zijn verschillende agenten en ook verschillende soorten criminaliteit. Om problemen op wijkniveau op te lossen, werken wijkagenten. Ook willen we meer inzetten op recherche.

  Ik zie voor de veiligheid in wijken wel een rol voor bewoners. Ik vind WhatsApp-groepen voor de buurt een goed idee, alleen niet via een privacy schendend bedrijf zoals WhatsApp. Er zijn vergelijkbare alternatieven zoals Signal die niet in handen van Facebook zijn. Ik zie een belangrijke rol voor buurthuizen in de signalering van problemen en onveilige situaties, maar dan wel via de wijkagent. Van burgerwachten word ik minder enthousiast. Als je iemand autoriteit geeft, moet je diegene ook opleiden. Ik ben geen voorstander van mensen met autoriteit zonder dat zij daarvoor opgeleid zijn.”

  Matthijs Pontier

  Vindt u dat er meer rechten voor bewoners en bewonersgroepen vastgelegd moeten worden?

  “Het Right to Challenge ken ik en vind ik een goed concept. Het is nu opgenomen in de Wmo maar is op elk domein mogelijk. Wij geloven in een bottom-up samenleving waarin initiatief altijd mogelijk is. Met daarbij de kanttekening dat een belangrijke taak met autoriteit niet uitgevoerd moet worden door iemand die daarvoor geen opleiding heeft. De overheid heeft taken overgedragen aan bewoners en dat betekent dat de overheid moet faciliteren. Dus ja, bewonersgroepen hebben recht op maatschappelijk vastgoed. Faciliteren betekent ook het beschikbaar stellen van huisvesting.”

  Begrijpt u dat er actieve bewoners uit de aandachtswijken gedesillusioneerd zijn omdat er naar hun gevoel beloftes gebroken zijn? In 2008 ging het Krachtwijkenbeleid van start met de belofte dit 10 jaar vol te houden, maar vanaf 2011 was er geen Rijksfinanciering meer beschikbaar.

  “Er zijn zeker beloftes gebroken en ik ben erg benieuwd naar de verhalen die dit illustreren. Het stoppen van de Rijksfinanciering voor aandachtswijken is heel erg dom. De overheid heeft een morele plicht en als taak om mensen te helpen. Dat gebeurt nu niet. Dus de Rijksfinanciering moet terugkomen om mensen in hun eigen kracht te zetten en ervoor te zorgen dat zij zelf problemen kunnen oplossen. Er zijn in aandachtswijken problemen rondom armoede en de zorg. Die moeten we oplossen. Dat in verschillende wijken de wijkhuizen wegbezuinigd worden, is schandalig. In wijkhuizen kunnen bewoners sneller problemen signaleren en daardoor voorkomen.

  Voor gebieden met leefbaarheidsproblemen vinden wij het belangrijk dat er veel mogelijkheid voor eigen initiatief is. Ook geloven wij in de e-democracy en gebruiken we burgerfora, waarop burgers online kunnen aangeven wat er mis gaat. Wij zijn als partij heel erg bottom-up. Vertel ons wat er mis gaat en wat we eraan kunnen doen.”

  Ons debat heet: Maak je punt! Dat is ook een oproep om het podium te nemen. Ik zou u nu graag het podium geven om iets te zeggen tegen actieve bewoners uit heel Nederland.

  “Wij staan voor een bottom-up samenleving waarin eigen initiatief beloond en gefaciliteerd wordt. Dat betekent niet dat we je in de steek laten als het niet lukt. Zoals het nu bijvoorbeeld gaat in de zorg. Mensen zijn verantwoordelijk voor hun eigen gezondheid en als dat misgaat, is het hun eigen probleem. Wat je niet lukt, kan de overheid voor je doen. Maar we vragen wel aan jullie, waar gaat het mis? Wat kunnen we dan doen om het op te lossen? Daarover wil ik graag in gesprek.”

  Interessant om verder te lezen:

  Partijprogramma Piratenpartij

  Welke politici interviewden we nog meer?

  Ben je ook benieuwd wat andere politici over deze onderwerpen te zeggen hebben? Bekijk dan deze interviews:

  Carla Dik-Faber – ChristenUnie

  Nicole Temmink – SP

  Grace Tanamal – PvdA

  Barbara Gardeniers – CDA

  Corrie van Brenk – 50Plus

  Linda Voortman – GroenLinks

  Arthur Legger – Forum voor Democratie

  Chantal Klaver – GeenPeil

  Dilan Yesilgoz – Zegerius – VVD

 • Meer van onze leden

  Dorpshuis Fort Vreeswijk

  Dorpshuis Fort Vreeswijk

  • Nieuwegein

  In een prachtig oud fort voeren de wijkbewoners van het Nieuwegeinse Vreeswijk het dagelijks beheer over Dorpshuis ...

  Lees meer >
  In De Boomtak

  In De Boomtak

  • Tilburg

  In Tilburg wist Wijkcentrum In De Boomtak op bijzondere wijze geld in te zamelen: bewoners kochten voor minimaal ...

  Lees meer >
  ONS

  ONS

  • Breda

  ONS in Geeren-Zuid is een buurthuis nieuwe stijl. Onder één dak huisvest de wijkaccommodatie een restaurant, ...

  Lees meer >