“Het is jammer dat het nodig is buurtrechten vast te leggen”

 • Hoe denken politici over de positie van actieve bewoners, hun rechten en hun wijken? Om daar achter te komen, organiseren we niet alleen een politiek debat, maar publiceren we de aankomende weken ook interviews met de deelnemende (kandidaat) Kamerleden. Carla Dik-Faber van de ChristenUnie vertelt dat zij een overheid wil die niet bang is, dat ze gelooft in de kracht van preventie en dat er meer rechten voor bewoners vastgelegd moeten worden.

   

  Wat bent u van plan te doen om wijken veiliger te maken?

  “Ik vind het belangrijk dat er voldoende agenten in de wijken zijn. Ook geloof ik in de kracht van bewonersprojecten als buurtvaders en buurt-whatsapp-groepen. Daarnaast ben ik een groot voorstander van preventie. In mijn eigen adoptiewijk bijvoorbeeld (Het Franse Gat in Veenendaal)  zijn er door kunstenaars verhalen opgehaald over de wijk en buurtbewoners gefotografeerd. Dat is prachtig geworden: die portretten hangen nu immens groot in de wijk. Het is iets waar veel mensen denigrerend over doen: over kunstprojecten in een wijk, maar het heeft enorm veel positiviteit opgeleverd. Mensen die trots zijn op hun buurt en daardoor ook meer betrokken.

  Ook op het gebied van een groot probleem als radicalisering geloof ik in preventie. Hierbij is het vooral belangrijk om veel contact te hebben met de moeders, zij zijn degenen die als eersten hun kinderen zien veranderen. Wie er contact moet hebben met de moeders? Ik denk misschien wel het ‘ouderwetse’ buurtwerk. Er is door gemeentes erg veel bezuinigd op buurt- en welzijnswerkers, ik vind dat onverstandig. Daarmee is veel verloren gegaan.”

   

  carla-dik

  Vindt u dat er meer rechten voor bewoners en bewonersgroepen vastgelegd moeten worden?

  “Bij een terugtrekkende overheid moeten daar mogelijkheden voor zijn. Ik zie een aantal gebieden waar bewoners en bewonersgroepen meer rechten zouden kunnen hebben. Bijvoorbeeld wanneer er leegstand is in een buurt, dan moeten we bewoners het eerste recht geven om daar aanspraak op te maken. Ik heb ook een motie ingediend om omwonenden van religieus erfgoed het eerste recht te geven om een plan voor herbestemming in te dienen.

  Een ander recht is het right to challenge, ik vind het een goede zaak dat dit is vastgelegd binnen de zorg, binnen de wmo, daar ben ik blij mee. Ik zie meer domeinen waarop bewoners van dit recht gebruik zouden moeten kunnen maken. Het right to challenge zou ook kunnen gelden voor bijvoorbeeld de publieke ruimte en de groenvoorziening. Ik wil er wel bij zeggen dat ik het jammer vind dat het nodig is dat dit wettelijk vastgelegd moet worden. Het zou vanzelfsprekend moeten zijn dat burgers onderling, of burgers met de lokale overheid uit dit soort zaken zou komen. Ik vind dat de overheid pas in actie hoeft te komen als burgers het niet samen redden. Daarom heb ik een grote terughoudendheid in het vastleggen van rechten.

   

  Begrijpt u dat er actieve bewoners uit de aandachtswijken gedesillusioneerd zijn omdat er naar hun gevoel beloftes gebroken zijn? In 2008 ging het Krachtwijkenbeleid van start met de belofte dit 10 jaar vol te houden, maar vanaf 2011 was er geen Rijksfinanciering meer beschikbaar.

  “Ik weet daar niet het fijne van: het is niet mijn portefeuille en ik zit pas sinds 2012 in de Kamer. Maar ik vind het verdrietig dat mensen dat gevoel VROM-actieplan-krachtwijken-jul2007hebben, dan is de overheid een slechte partner naar deze mensen toe en dat is iets wat wij absoluut niet zouden moeten willen. Ik zie ook dat binnen de samenleving het sentiment hierover vaak heel hard is. In de trant van: ‘Welzijnswerk kost bakken met geld en levert niks op’. Maar soms is er wat geld nodig in gebieden waar zaken niet vanzelf gaan, waar een doe-democratie niet vanzelfsprekend tot stand komt.

  En ik zie ook dat er op veel plekken buurthuizen worden gesloten terwijl die van grote waarde kunnen zijn voor een buurt. Daar wil ik wel bij zeggen dat dit echt gemeentebeslissingen zijn. Daar kan en moet de rijksoverheid zich niet in mengen. Den Haag staat echt te ver van dat soort lokaal beleid af. Dit moet lokaal geregeld worden, en hoe dat gebeurt, daar kun je als burger invloed op uitoefenen door te stemmen en ook door naar de volksvertegenwoordigers te gaan: stap gewoon af op je gemeenteraadsleden.”

   

  Ons debat heet: Maak je punt! Welk punt wilt u nog maken naar actieve bewoners?

  “Ik ga voor een overheid die initiatieven van bewoners niet bemoeilijkt, maar juist ruimte geeft, een overheid die niet bang is. Een overheid die initiatieven stimuleert, van energiecoöperaties tot buurttuinen. En ik vind dat mensen op veel fronten de instrumenten in handen moeten krijgen om zeggenschap te krijgen.”

   

   

   

  Interessant om verder te lezen:

  De initiatiefnota van Samson (PvdA) en Segers (CU):
  «De herovering van de publieke samenleving, naar coöperatief overheidsbestuur»

   

  Het verkiezingsprogramma van de ChristenUnie

  ‘Hoopvol realistisch: voorstellen voor een samenleving met toekomst’

 • Meer van onze leden

  Dorpshuis Fort Vreeswijk

  Dorpshuis Fort Vreeswijk

  • Nieuwegein

  In een prachtig oud fort voeren de wijkbewoners van het Nieuwegeinse Vreeswijk het dagelijks beheer over Dorpshuis ...

  Lees meer >
  In De Boomtak

  In De Boomtak

  • Tilburg

  In Tilburg wist Wijkcentrum In De Boomtak op bijzondere wijze geld in te zamelen: bewoners kochten voor minimaal ...

  Lees meer >
  Buurtbedrijf Diagonaal

  Buurtbedrijf Diagonaal

  • Arnhem

  Buurtbedrijf Diagonaal in Arnhem heeft 4 producten: meerdere hectaren park, sport, zorg en het leerwerkbedrijf. ...

  Lees meer >