• Ik hoor het mezelf zeggen: “Het is een marathon, geen sprint”. Bij een landelijke themabijeenkomst over het Right to Challenge en Right to Bid was ik gevraagd om iets te vertellen over mijn ervaringen in Engeland. De weg naar meer zeggenschap en eigenaarschap over publieke taken, vastgoed en openbare ruimte is al meer dan een eeuw gaande in Engeland. Met recht een marathon te noemen. Dus toen ik mezelf dat hoorde zeggen, bedacht ik me opeens ook dat we  best optimistisch mogen zijn over de vooruitgang die we in de laatste zes jaar geboekt hebben.

  What do we want? Change! When do we want it? Now!

  Bij het LSA werken we volgens mij eigenlijk allemaal onder het motto: “What do we want? Change! When do we want it? Now!”. We zijn ongeduldig, maar met goede reden. Toen we in 2012 community rights en de Localism Act onderzochten zagen we kansen voor actieve bewoners in Nederland om met vergelijkbare regelingen een echte verandering teweeg te brengen. Een verandering waar bewoners echte zeggenschap en eigenaarschap krijgen en zo duurzaam kunnen werken aan een veerkrachtige buurt. We zijn dus al zes jaar bezig met die buurtrechten. En dat voelt als een eeuwigheid.

  Maar. Ik vertelde dus donderdag over voorbeelden in Engeland voor een zaal van ongeveer 50 actieve bewoners, ambtenaren, raadsleden, wethouders, ondersteuners. Verreweg het merendeel stond te trappelen om ermee aan de slag te gaan of hun ervaringen te delen en te onderzoeken hoe het landelijk en in hun gemeente nog beter zou kunnen.

  Resultaten

  En terwijl ik vertelde dat het een marathon is die in Engeland al meer dan een eeuw gaande is, besefte ik me het volgende: in zes jaar tijd zijn we in Nederland nu zover dat pionierende bewonerscollectieven laten zien dat ze heel goed in staat zijn om vastgoed en publieke taken over te nemen. Dat het Right to Challenge in de Wmo staat en dat het Right to Challenge én het Right to Bid nu ook in het regeerakkoord staan. In meer dan 125 gemeenten wordt er op dit moment iets met buurtrechten gedaan. En Trouw liet in een nieuwsbericht zien dat in de top 10 van verkiezingsprogramma-trends voor de gemeenteraadsverkiezingen, het Right to Challenge op nummer 3 stond.

  We hebben veel bereikt in 6 jaar en we zijn trots op alle pioniers die jarenlang tegen de stroom in durfden te roeien

  Dus we hebben een aardig sprintje getrokken de laatste vijf jaar, daar mogen we bij het LSA trots op zijn, trots op alle pioniers die al die jaren tegen de stroom in durfden te roeien. En we moeten gebruik maken van het momentum. Het rijk is op zoek naar manieren om de beweging van onderop te ondersteunen en nu, terwijl in gemeenten de coalities gesmeed gaan worden, is de tijd om een nieuwe sprint in te zetten.

  Optimisme

  In Amsterdam en Utrecht hebben mensen uit buurten en wijken zich verenigd om coalitiepartijen op te roepen niet alleen een politiek akkoord te sluiten, maar ook een maatschappelijk akkoord tussen stadsbestuur en stadmakers actief in buurten en wijken. Een mooi voorbeeld voor andere gemeenten om te volgen.

  Natuurlijk ben ik nog steeds ongeduldig en zie ik buurtrechten liever vandaag dan morgen ingevoerd. Maar ik ben optimistisch, het momentum is er om mee te blijven rennen in de marathon.

 • Meer van onze leden

  Dorpshuis Fort Vreeswijk

  Dorpshuis Fort Vreeswijk

  • Nieuwegein

  In een prachtig oud fort voeren de wijkbewoners van het Nieuwegeinse Vreeswijk het dagelijks beheer over Dorpshuis ...

  Lees meer >
  In De Boomtak

  In De Boomtak

  • Tilburg

  In Tilburg wist Wijkcentrum In De Boomtak op bijzondere wijze geld in te zamelen: bewoners kochten voor minimaal ...

  Lees meer >
  ONS

  ONS

  • Breda

  ONS in Geeren-Zuid is een buurthuis nieuwe stijl. Onder één dak huisvest de wijkaccommodatie een restaurant, ...

  Lees meer >