Dat kan \ik/ beter!

 • Dat kan beter! Zo denken voor bewoners en bewonersinitiatieven vaak. Over het groenonderhoud, programmering van het buurthuis, helpen van wijkbewoners uit de bijstand naar een baan of de aanbesteding van welzijnstaken. Het Right to Challenge geeft ze de mogelijkheid om het ook zelf beter te doen.

  Het Right to Challenge geeft ze de mogelijkheid om het ook zelf beter te doen. In steeds meer gemeenten hebben bewoners en verenigingen de mogelijkheid om de overheid uit te dagen. Steeds meer gemeenten nodigen hun inwoners uit om zelf voorstellen te ontwikkelen om publieke taken over te nemen. En bewoners kloppen ook steeds vaker op de deur van de gemeente. In de buurtrechtenkaart geven we een overzicht van de gemeenten die hiervoor open staan. Regelmatig bereiken het LSA leuke berichten van het gebruik van het Right to Challenge. En niet alleen challenges van inwoners naar gemeenten. Right to Challenge wordt steeds meer een gedachtegoed die bewoners gebruiken om hun creativiteit en organiserend vermogen in te zetten. Drie aansprekende voorbeelden:

  Cafébaas wordt brugwachter

  Vroeger was het doodnormaal: de waard van het dorpscafé die de brug bediende. In Baard keert het aloude tafereel terug. Een nieuw verdienmodel. De provincie wil bezuinigen en taken die inwoners zelf beter en voordeliger kunnen doen graag afstoten. Friesland is de eerste provincie die volgens het zogenoemde project Right to challenge werkt. Actief beleid voert de provincie niet, maar iedereen met een idee is welkom.

  En dat was niet aan dovemans oren gericht.  Cafébaas Jaap Prins wilde de bediening van de brug wel voor zijn rekening nemen. Tot voor kort zat hier iedere dag in opdracht van het provinciebestuur elf uur lang een brugwachter gereed om de vijf tot twintig bootjes die er dagelijks passeren doorgang te verlenen. Dat kostte 60.000 euro, zegt gedeputeerde Sander de Rouwe.

  Met uitbater Prins was hij er vorige maand dan ook snel uit. Voor 20.000 euro per jaar bedienen Prins, zijn vrouw Aggie en zoon Boyd voortaan de formeel technisch afgeschreven oeververbinding. Prins had de provincie, die over de brugbediening op het platteland gaat, zelf benaderd. Extra inkomsten zijn welkom, ondanks het feit dat het eerste jaar in het café/restaurant/dorpshuis boven verwachting is verlopen.

  Waterschap accepteert challenge bewoners Lelystad

  Bewoners van Waterwijk en De Landerijen in Lelystad gaan de schuine hellingen van de sloten zelf maaien. Ze hebben deze opdracht overgenomen van het waterschap omdat ze het riet graag korter gemaaid willen hebben.

  Het LSA dacht met de bewoners mee hoe ze het moesten aanpakken om deze taken zelf uit te voeren. Ze hielpen met het schrijven van een plan en ze hebben bij het Waterschap Zuiderzeeland uitgelegd wat Right to challenge (recht om uit te dagen)  is en hoe het werkt.

  De bewoners hebben nu met behulp van dit buurtrecht Right to challenge dat in Lelystad is ingevoerd, de opdracht overgenomen. Zij maaien alleen de taluds en  de rietkragen langs de rand. Volgens de bewoners van de Wijkraad Waterwijk en Landerijen zorgen de rietkragen voor een gevoel van onveiligheid. De bewoners krijgen 13.000 euro voor de opdracht en doen daarvoor een maaicursussen en kopen gereedschap. Over een jaar wordt het initiatief geëvalueerd, als het een succes is dan wordt het buurtinitiatief verlengd

  De bewoners hopen dat dit een eerste stap is naar het overnemen van meer diensten van de gemeente.

  Berghem heeft weer een kermis!

  Dorpsgenoten. Die miste Dennis van Rooij eigenlijk het meest toen hij vorig jaar over de kermis liep. ” Hoe wij het in onze jeugd hebben ervaren, dat was er niet meer.” De 31-jarige van Rooij is actief in de stichting Berghem Events en besloot dat zij dit gezamenlijk beter moeten kunnen.

  “We hebben het fenomeen ‘right to challenge'”, vertelt wethouder Frank den Brok. “Als inwoners ons uitdagen en zeggen we kunnen iets beter of efficiënter, dan staan we voor dat gesprek open.” Kan men de gemeente overtuigen van het plan, dan staat het budget dat zij er anders zelf aan besteed hadden ter beschikking van de nieuwe organisatoren. “Die handschoen hebben wij opgepakt”, aldus van Rooij.

  Met hun kennis van de lokale situatie maakten ze slimme combinaties tussen horeca en kermis. Zorgden dat ouders de kermis aantrekkelijker vonden door een terras en feesttent. En richten ze zich op wat mensen uit Berghem zelf belangrijk vinden. Met succes! En na dit succes staat de gemeente open voor nog meer mogelijkheden volgend jaar.

   

  Bronnen: Leeuwarder Courant, Waterschap Zuiderzeeland en Brabants Dagblad.

 • Meer van onze leden

  Dorpshuis Fort Vreeswijk

  Dorpshuis Fort Vreeswijk

  • Nieuwegein

  In een prachtig oud fort voeren de wijkbewoners van het Nieuwegeinse Vreeswijk het dagelijks beheer over Dorpshuis ...

  Lees meer >
  In De Boomtak

  In De Boomtak

  • Tilburg

  In Tilburg wist Wijkcentrum In De Boomtak op bijzondere wijze geld in te zamelen: bewoners kochten voor minimaal ...

  Lees meer >
  ONS

  ONS

  • Breda

  ONS in Geeren-Zuid is een buurthuis nieuwe stijl. Onder één dak huisvest de wijkaccommodatie een restaurant, ...

  Lees meer >