Corporaties mogen leegstaand vastgoed beheren hoe ze willen

 • Wooncorporaties mogen leegstaand commercieel vastgoed dat zij in hun bezit hebben, beheren zoals zij willen. Ook door het beheer te laten doen door kunstenaars, beginnende ondernemers of bewonersgroepen. Dit zei minister Blok op een overleg dat hij 19 november had in buurthuis de Mussen in de Schilderwijk in Den Haag met actieve bewoners uit heel Nederland, verenigd in het Landelijk Samenwerkingsverband Actieve bewoners (LSA).

  Leegverkoop-470x340“Bestaand commercieel bezit mogen corporaties netjes beheren hoe zij dat willen en daar hoeft geen makelaar aan te pas te komen”, zei minister Blok. Hij reageerde daarmee op de vraag van een lid van het LSA. Deze actieve bewoner vertelde dat er in zijn wijk tegenwoordig een makelaar ingeschakeld is om leegstaand vastgoed te beheren. Nu worden marktconforme huren gevraagd waardoor maatschappelijke initiatieven en beginnende ondernemers de ruimte niet kunnen betalen. Gevolg is leegstand.

  Interpretatie woningwet

  Van verschillende leden van het LSA komt het signaal dat corporaties de Woningwet gebruiken als excuus om tijdelijke beheerders niet meer toe te laten in hun commercieel vastgoed. Dit kan komen omdat de corporaties zelf de regels niet helder hebben. Er is vaker onduidelijkheid over de interpretatie van de regels van de Woningwet, zo meldde corporatiekoepel Aedes al in oktober 2015.

  Er werd er door de actieve bewoners blij gereageerd op de duidelijke uitspraak van minister Blok. “Als ik dit zwart-op-wit heb, ga ik meteen naar de woningcorporatie toe”, reageerde een lid uit Poelenburg, Zaandam.

  Wooncoöperaties

  Een ander belangrijk punt dat uit het jaarlijkse overleg met de minister naar voren kwam was dat de zoektocht om collectieve wooncoöperaties mogelijk te maken start gaat. Lees hier meer over.

  Wooncorporaties, zeggenschap, leefbaarheid, maar ook vernieuwing van de democratie en buurtrechten zijn thema’s die ruim aan de orde komen op de jaarlijkse landelijke bijeenkomst van het LSA: de Landelijke Bewonersdag. Iedereen is daar welkom en gratis kaartjes zijn te bestellen via www.landelijkebewonersdag.nl.

 • Meer van onze leden

  Dorpshuis Fort Vreeswijk

  Dorpshuis Fort Vreeswijk

  • Nieuwegein

  In een prachtig oud fort voeren de wijkbewoners van het Nieuwegeinse Vreeswijk het dagelijks beheer over Dorpshuis ...

  Lees meer >
  In De Boomtak

  In De Boomtak

  • Tilburg

  In Tilburg wist Wijkcentrum In De Boomtak op bijzondere wijze geld in te zamelen: bewoners kochten voor minimaal ...

  Lees meer >
  ONS

  ONS

  • Breda

  ONS in Geeren-Zuid is een buurthuis nieuwe stijl. Onder één dak huisvest de wijkaccommodatie een restaurant, ...

  Lees meer >