Bewoners willen buurtrechten én ondersteuning

 • Actieve bewoners willen buurtrechten en zien ook mogelijkheden ze te gebruiken. Ze hebben daar wél ondersteuning bij nodig. Dit blijkt uit een enquête die het LSA heeft uitgevoerd onder zijn leden.               

  “Wij willen meedoen met aanbestedingen, bijvoorbeeld rondom  het opbouwwerk!” “Wij willen meebepalen wat er met het maatschappelijk vastgoed in onze buurt gebeurt.”  Het zijn enkele duidelijke voorbeelden die onze leden geven waarvoor zij buurtrechten zouden kunnen gebruiken. Een overtuigende 91 procent ziet kansen om de buurtrechten te gebruiken voor de eigen projecten en initiatieven.

  Een tijdje geleden is er een initiatiefvoorstel Buurtrechten ingediend. Daar werden schriftelijke vragen over gesteld door de vaste commissie voor Binnenlandse Zaken. Natuurlijk is het goed als ‘de politiek’ zich over deze vragen buigt, maar ook actieve bewoners kunnen (een deel van) de vragen beantwoorden. Daarom hebben we onze leden gevraagd een korte enquête over buurtrechten in te vullen. In maart 2015 stuurden we een enquête uit onder onze leden. 25 Actieve bewonersgroepen hebben de enquête ingevuld.

  Onze leden spreken zich heel duidelijk uit voor buurtrechten en zien ook waar ze ze hadden kunnen gebruiken, of zouden kunnen gebruiken. Een van de leden verzucht: “Oh, als we die hadden gehad, zou dat zoveel gescheeld hebben qua tijd en frustratie”.

  25 Procent van de actieve bewonersgroepen denkt dat bewonersgroepen net zo goed in staat zijn om mee te doen met een aanbesteding als een bedrijf. Een overgroot deel denkt ook dat bewonersgroepen daartoe in staat zijn, mits ze daar ondersteuning voor krijgen. Op de vraag welke ondersteuning nodig is, worden diverse antwoorden gegeven. Het is samen te vatten als: financieel onafhankelijk deskundig advies.

  De kosten hiervoor moeten volgens bewoners gedekt worden door de gemeente (volgens 71 procent van de respondenten).

  Lees hier de hele rapportage, of bekijk hieronder de infographic

  Buurtrechten 2

   

   

   

   

 • Meer van onze leden

  Dorpshuis Fort Vreeswijk

  Dorpshuis Fort Vreeswijk

  • Nieuwegein

  In een prachtig oud fort voeren de wijkbewoners van het Nieuwegeinse Vreeswijk het dagelijks beheer over Dorpshuis ...

  Lees meer >
  In De Boomtak

  In De Boomtak

  • Tilburg

  In Tilburg wist Wijkcentrum In De Boomtak op bijzondere wijze geld in te zamelen: bewoners kochten voor minimaal ...

  Lees meer >
  ONS

  ONS

  • Breda

  ONS in Geeren-Zuid is een buurthuis nieuwe stijl. Onder één dak huisvest de wijkaccommodatie een restaurant, ...

  Lees meer >