Bewoners: Hoe scoort jouw gemeente?

 • Veel gemeenten hebben diverse buurtrechten ingevoerd, veel ook niet. Het LSA heeft, in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen, online in kaart gebracht welke gemeente wat doet aan buurtrechten. Hoe scoort jouw gemeente? Kom 24 juni naar de bijeenkomst, zie wat jouw gemeente doet aan buurtrechten én leer hoe jij ervoor kunt zorgen dat dit pakket uitgebreid wordt.

  Hier vind je de uitnodiging in pdf

   

  Buurtrechten

  Buurtrechten Bijeenkomst Actieve BewonersBuurtrechten zijn de stok achter de deur om de dingen die actieve bewoners beter zelf kunnen doen, mogelijk te maken. Heeft jouw gemeente bijvoorbeeld beleid om gebouwen die belangrijk zijn voor de buurt onder de marktwaarde te verkopen aan een bewonersgroep (Recht op gebouwen en publieke ruimtes)? Moedigt jouw gemeente het aan om contracten te gunnen aan een BewonersBedrijf omdat zij sociale en economische waarde creëert voor de buurt (Recht om uit te dagen)? Geeft jouw gemeente bewoners het voortouw in het ontwikkelen van een bestemmingsplan (Recht op buurtplanning)? Geeft de gemeente inzicht in waar ze mee bezig zijn, maken ze data toegankelijk en kun je er een burgerbegroting opstellen (Open overheid)? Zorgt de gemeente ervoor dat er onafhankelijke ondersteuning is als actieve bewoners maatschappelijke plannen willen ontwikkelen (Recht op zelfgekozen ondersteuning)? En helpt de gemeente om geld bij elkaar te krijgen om een buurthuis over te nemen door garant te staan, of een fondsenwerver ter beschikking te stellen (Toegang tot geld)?

  Lancering buurtrechtenkaart

  Buurtrechten Bijeenkomst PoliticiLSA heeft in kaart gebracht hoe welke gemeente scoort op buurtrechten. Al meer dan honderd gemeenten blijken aan de slag te zijn met ten minste één van de buurtrechten.  Mooi! Maar het kan beter. Dit is het moment om te lobbyen voor meer en andere buurtrechten! Want reken maar dat vernieuwing van lokale democratie onderdeel wordt van de uiteindelijke collegeakkoorden.

  Wij lanceren de maandag voor de bijeenkomst de online buurtrechtenkaart. Daarop zie jij wat jouw gemeente exact doet. Op de bijeenkomst ‘Hoe scoort jouw gemeente?’ helpen ervaringsdeskundigen je een pakket aan buurtrechten en instrumenten samen te stellen die jij in jouw gemeente ingevoerd zou willen zien. En natuurlijk helpen we je vervolgens een lobby op te zetten richting jouw lokale partijen en toekomstige college!

  Programma

  10.30 Opening
  10.40 Buurtrechten voor dummies
  11.00 Hoe worden we beter van buurtrechten
  11.20 Lancering Buurtrechtenkaart
  11.45 Buurtrechten carrousel
  12.45 Lunch
  13.45 Workshop – buurtrechten op maat

  Welk pakket aan buurtrechten moeten er in jouw gemeente komen, hoe krijg je jouw plannen bij de gemeente op de agenda, hoe ga je hier concreet mee aan de slag?

  15.00 Afronding
  15.30 Borrel

   

  Praktische info

  Datum: 24  juni

  Tijd: 10:30 – 15:30

  Voor wie: actieve bewoners en (kandidaat) raadsleden

  Kosten: 15 euro voor bewoners en raadsleden, 50 euro voor andere beroepskrachten, LSA-netwerkleden betalen 7,50 en kernleden gaan gratis

 • Meer van onze leden

  Dorpshuis Fort Vreeswijk

  Dorpshuis Fort Vreeswijk

  • Nieuwegein

  In een prachtig oud fort voeren de wijkbewoners van het Nieuwegeinse Vreeswijk het dagelijks beheer over Dorpshuis ...

  Lees meer >
  In De Boomtak

  In De Boomtak

  • Tilburg

  In Tilburg wist Wijkcentrum In De Boomtak op bijzondere wijze geld in te zamelen: bewoners kochten voor minimaal ...

  Lees meer >
  Buurtbedrijf Diagonaal

  Buurtbedrijf Diagonaal

  • Arnhem

  Buurtbedrijf Diagonaal in Arnhem heeft 4 producten: meerdere hectaren park, sport, zorg en het leerwerkbedrijf. ...

  Lees meer >