p4442

 • 22/05/2017
 • Als er een moment is dat de lokale politiek naar bewoners luistert, dan is het nu, in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen. Daarom heeft de grootste landelijke vereniging van actieve bewoners (het LSA) een pakket met buurtrechten opgesteld. Alle actieve bewoners kunnen hiermee naar hun gemeente stappen om te pleiten voor meer invloed, ruimte en zeggenschap.

  Het LSA heeft een pakket buurtrechten beschreven om burgers meer zeggenschap te geven over hun directe leefomgeving. Door het (lokaal) invoeren van deze rechten krijgen gemeenschappen en individuen meer bevoegdheden, passend bij de verantwoordelijkheden die ze in deze tijd toegeschoven krijgen.

  De buurtrechten bestaan uit:

  •  Het recht om uit te dagen (het recht om mee te bieden op publieke diensten).
  •  Het recht op maatschappelijk vastgoed (het recht om maatschappelijk vastgoed in handen te krijgen).
  •  Het recht op buurtplanning (het wettelijk recht voor bewoners om een ontwikkelingsplan te maken voor het gebied waar ze wonen).

  Daarnaast beschrijven we een pakket aan stimuleringsmaatregelen voor bewoners. De bewoners van het LSA willen dat actieve bewoners hiermee naar hun lokale politici gaan om het gesprek over rechten, ruimte en zeggenschap aan te gaan. Juist in campagnetijd staan politici open voor jouw verhaal. Die campagne is kort en hevig. Dus pak die kans nu.

  Amsterdamse buurtwet

  buurtrechten In de gemeente Amsterdam zijn al bemoedigende stappen gezet. Daar heeft de gemeenteraad een motie aangenomen om een Amsterdamse variant van de buurtwet uit te werken. Welke gemeente volgt?

  Nu de overheid veel moet bezuinigen en er steeds meer verwacht wordt van burgerkracht en burgerverantwoordelijkheid is het duidelijk dat er scheve verhoudingen zijn. Natuurlijk is het raar dat bewoners uit een wijk lijdzaam moeten toezien hoe hun buurthuizen wegbezuinigd worden, terwijl ze het zelf zouden willen en kunnen overnemen. Natuurlijk is het vreemd dat bewoners moeten betalen voor een slecht functionerende vuilnisophaaldienst terwijl er voldoende (werkloze) bewoners zijn die dit graag zouden willen doen. Ook is het raar dat er bij bestemmingsplannen vaak niks aan bewoners wordt gevraagd, terwijl dit tenslotte de eerste belanghebbenden zijn!

  Het is nu, meer dan ooit, tijd voor de invoering van buurtrechten. De buurtrechten die het LSA heeft omschreven zijn geïnspireerd op de in 2011 ingevoerde Localism Act uit Engeland.

  Verder lezen:

  De uitgeschreven Buurtrechten zijn hier te downloaden.

 • Meer van onze leden

  Dorpshuis Fort Vreeswijk

  Dorpshuis Fort Vreeswijk

  • Nieuwegein

  In een prachtig oud fort voeren de wijkbewoners van het Nieuwegeinse Vreeswijk het dagelijks beheer over Dorpshuis ...

  Lees meer >
  In De Boomtak

  In De Boomtak

  • Tilburg

  In Tilburg wist Wijkcentrum In De Boomtak op bijzondere wijze geld in te zamelen: bewoners kochten voor minimaal ...

  Lees meer >
  ONS

  ONS

  • Breda

  ONS in Geeren-Zuid is een buurthuis nieuwe stijl. Onder één dak huisvest de wijkaccommodatie een restaurant, ...

  Lees meer >