Buurtrechten #1: Lokale gesprekken
- 04/08/2016
- Buurtrechten, Nieuws
LSA pleit al jaren voor buurtrechten. Dit krijgt in de praktijk steeds meer voet aan de grond. Denk bijvoorbeeld aan het Right to Challenge dat opgenomen is de Wet maatschappelijke ondersteuning. En aan experimenten met zeggenschap over en toegang tot geld. Een mooie ontwikkeling die wij aanjagen en waarvan we de implementatie in de praktijk onderzoeken. Daarom faciliteren we zes stadsbijeenkomsten over de zes buurtrechten en starten we een Living Lab.
Gesprekken over rolverdeling
Op zes verschillende plekken in het land faciliteren we met Nies Medema van Jonge Sla stadsbijeenkomsten over de zes buurtrechten. Tijdens deze 6 x 6 bijeenkomsten praten bewoners en gemeenten over hun wisselende rollen. Bewoners nemen steeds meer taken over van gemeenten en gemeenten krijgen nieuwe taken door de decentralisaties. Er ligt dus een takenpakket waarvoor gemeenten zich verantwoordelijk voelen en waar bewoners deels de verantwoordelijkheid voor (willen) nemen. Wie pakt welke rol? Daar zoeken we een antwoord op tijdens deze 6 x 6 bijeenkomsten.
De bijeenkomsten vinden plaats in het najaar van 2016. Inmiddels hebben bewoners en gemeente van Amsterdam, Amersfoort en Arnhem al toegezegd een stadsbijeenkomst te organiseren.
Bewonerszorginitiatieven
Steeds meer bewoners organiseren zorg en ondersteuning in hun eigen wijk. Gemeenten zoeken naar manieren om het ontstaan van deze bewonerszorginitiatieven te faciliteren, bijvoorbeeld met het Right to Challenge. Aanbieders van zorg en welzijn zoeken manieren om aan te sluiten bij deze lokale energie. Daarom organiseert LSA in samenwerking met Movisie en Vilans het Living Lab. Living Lab is een gesprek tussen bewonersgroepen en lokale partners over ervaringen, inzichten, succesfactoren en knelpunten. Het biedt kennis en handvatten om de samenwerking te verbeteren en samen ambities te realiseren.
Drie bewonerszorginitiatieven en hun lokale partners maken deel uit van het Living Lab. De kennis die zij met elkaar delen, maken we openbaar op deze website. Het Living Lab is in opdracht van ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport (VWS) tot stand gekomen.
Gerelateerde nieuwsartikelen
Gerelateerde kennisartikelen
Maatschappelijk vastgoed: essay Woekerruimte
Er zijn van die onderwerpen waar je écht niet zomaar over uitgedacht bent. Maatschappelijk vastgoed hoort zeker in het rijtje van lastige onderwerpen thuis. Dat weten burgerinitiatieven maar al te ...
Lees meer>
SDG's voor bewonersinitiatieven
Veel bewonersinitiatieven dragen met hun activiteiten op een of andere manier bij aan de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG’s) van de VN. Een heel aantal gebruiken ze ook al in impact metingen en ...
Lees meer>
Evaluatie R2C in Rotterdam – oefenen in bescheidenheid
Sinds 2015 kent gemeente Rotterdam haar inwoners het Right to Challenge toe. Daarmee krijgen inwoners de mogelijkheid om de gemeente uit te dagen een gemeentelijke taak over te nemen. Right to ...
Lees meer>
Gerelateerde evenementen
Meer van onze leden

Bewonersvereniging Hart van Alkmaar
- West
- Alkmaar
De bewonersvereniging Hart van Alkmaar bestaat al meer dan 50 jaar. Doel van de vereniging is het bewaken en ...
Lees meer >
Buurtorganisatie Trompstraat 2a
- Zuid
- Eindhoven
De Eindhovense buurtorganisatie Trompstraat 2a vergadert elke maand met elkaar. Bijvoorbeeld over de kleinschalige ...
Lees meer >
- West
- Schiedam
Stichting de Erker is een bewonersinitiatief in wijk West in Schiedam. Met meer dan 56 vrijwilligers houden zij het ...
Lees meer >