SchakelWijk: Bospolder-Tussendijken, R’dam

 • Waar zit de energie in Bospolder-Tussendijken?

  “Alle mensen vinden het fijn om naar hun mening gevraagd te worden als er echt geluisterd wordt”. De Rotterdammers van Delfshaven Coöperatie doken hun wijk in om in kaart te brengen wat er leeft in de wijk, wat van belang en van waarde is voor de bewoners. Vanuit die kennis werken zij aan projecten waarbij bewoners mogelijkheden ontwikkelen om de sociale, economische en klimatologische schokken op te vangen en daar zelfs beter uit te komen.

  Wat gaan bewoners doen?

  In BoTu, Rotterdam, wordt een handtekening gezet onder de plannen voor collectief zonnedak.

  WIE? / Stichting Delfshaven Coöperatie. Een wijkcoöperatie van bewoners en partners die sinds 2015 actief is. In juli 2019 hebben de bewoners ook een energiecoöperatie opgericht.

  WAT IS HET PLAN? / Het bruist in deze wijk van het particulier en collectief initiatief. Dankzij een uitgebreide verkenning van de (on)bekende netwerken in de wijk zijn al deze projecten en experimenten in kaart gebracht. Vanuit daar worden er verbindingen gelegd tussen wat er speelt in de wijk en de duurzame opgave. Zo is onder andere het initiatief WijkEnergie Werkt ontstaan waar buurtbewoners via kleine isolatieklusjes bij hun buren uit kunnen groeien tot installateur van zonnepanelen. Bij het Zelfregiehuis worden bewoners opgeleid tot energiecoach zodat ze zelf handen kunnen geven aan de energietransitie. Ook het bouwen van een collectief zonnedak op de basisscholen Dakpark en De Boog is een mooi voorbeeld. Alle buurtbewoners kunnen meedoen omdat de panelen te huur zijn mét voordeel op de energierekening.

  WAAROM? / De energietransitie zal uiteindelijk op allerlei vlakken van het leven ingrijpen; koken, verwarmen, vervoeren, werken en eigenaarschap. De actieve bewoners zien dat het vermogen om invloed te hebben op je omgeving een positief effect. Wanneer meer bewoners onderdeel worden van ontwikkelingsprocessen in de wijk, ontstaan er nieuwe individuele kansen, komt de meerwaarde voor de wijk centraal te staan en verbetert de samenwerking tussen bewoners, overheid en markt. Deze samenwerking laat hier en daar al mooie resultaten zien maar blijkt in de praktijk nog wel eens te botsen met gestandaardiseerde werkprocessen, ad-hoc geldstromen en verkokerde bestuurlijke processen.

  WAT IS EEN GROTE UITDAGING? / Na de uitgebreide verkenning van de wijk is de volgende stap om de juiste mensen (sleutelfiguren / koplopers) bij elkaar te brengen. Om vanuit een bepaalde organisatievorm verder door te werken aan een integraal lokaal energie-actieplan. Wat is een passende organisatievorm en hoe pakt je dat aan?

  Dit is de pagina over bewonersgroep Delfshaven Coöperatie uit Rotterdam Bospolder Tussendijken. Ze doen mee aan SchakelWijken. SchakelWijken is een programma van LSA waarin we bewonersgroepen ondersteunen in hun ambities voor een duurzame wijk. Een sociale aanpak staat centraal. Zien hoe het in andere stadswijken gaat? Lees ook wat bewoners in Leiden-Noord en Amsterdam Nieuw-West voor een plannen hebben.