De Buurtmakers Week

 • De Buurtmakers Academie organiseert voor het eerst: De Buurtmakers Week op 20, 21 en 22 april. Een week voor iedereen die werkt aan sterke gemeenschappen. Een week waarin we vuurtjes aanwakkeren, samen leren, onderzoeken en aan de slag gaan. Waar we grote ideeën en opgaves koppelen aan kleine acties. Deze week wordt georganiseerd binnen het bredere programma rondom Leefbaarheid en Veiligheid van het Ministerie Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Kijk hieronder voor de workshops en andere sessies waar je je voor in kunt schrijven.

  How to ABCD? Een introductie in Asset Based Community Development

  • 20 april – 09.00 tot 12.00 (online)
  • Maximaal 16 deelnemers
  • Door Rosy Teeuwen
  Van binnenuit werken aan sterke gemeenschappen

  Je wilt graag bouwen aan een sterke, veerkrachtige buurt. Je doet dat het liefst op basis van dat wat er al is, in plaats van door de nadruk te leggen op dingen die missen of (nog) ontbreken. En je doet dat van binnenuit. In Asset Based Community Development vind je veel aanknopingspunten als je graag zo te werk gaat. Deze introductieworkshop maakt je daar wegwijs in.

  ABCD is een werktraditie waarin je van binnenuit werkt aan een sterke buurt. Je gaat op zoek naar kwaliteiten in de buurt waar je op voor kunt bouwen. De kennis en kunde van bewoners, de onderlinge verbanden, de plekken in de buurt waar mensen samen komen. In eerste instantie als bewoners onderling, maar vanuit je plek binnen welzijn of de gemeente kun je hier ook aan bijdragen. In deze introductieworkshop kom je daarom meer te weten over: de belangrijke principes en basis van ABCD en goede voorbeelden om van te leren. En je maakt een stap naar de prakijk: wat kun je doen met deze principes?

  Bij wie past de workshop?
  Deze workshop is er voor iedereen die graag willen buurtmaken op basis van ABCD. Misschien heb je er al van gehoord, maar weet je zelf nog niet hoe het precies werkt of op welke manier je het kunt gebruiken. Ook als je al een tijdje met ABCD aan de slag bent, en graag (weer) meer te weten wil komen, ben je van harte welkom. We verwachten niet dat je veel voorkennis hebt, wel interesse en nieuwsgierigheid!

   

  Boekpresentatie nieuw ABCD-boek: Altijd Nieuw Gedoe!

  • 20 april – 20.00 tot 21.30 (online)
  • Met o.a. Eelco Visser, Birgit Oelkers, Joop Hofman
  Altijd Nieuw Gedoe! Buurtmakers vanuit Asset Based Community Development op weg naar nieuwe democratie

  Deze bijeenkomst wil je niet missen. Hét nieuwe Nederlandstalige boek voor Asset Based Community Development wordt feestelijk gepresenteerd. Als je werkt op basis van ABCD, of dat graag (nog een beetje beter) wil doen, is dit boek iets voor jou. Tijdens de presentatie van het boek zijn enkele schrijvers aanwezig en zoomen we in op belangrijke ontwikkelingen binnen ABCD.

  Wijkontwikkeling op eigen kracht, dat is het boek dat alweer vijftien jaar geleden door LSA werd vertaald. Dit boek over ABCD verscheen eerst in het Engels, onder de titel “Building communities from inside out” van John McKnight en Jody Kretzmann. Het werd een soort standaardwerk voor Asset Based Community Development (ABCD) in Nederland.

  We vonden het tijd voor een heel nieuw Nederlands boek over ABCD: “Altijd nieuw gedoe! Buurtmakers vanuit Asset Based Community Development op weg naar nieuwe democratie”. Natuurlijk gaat het over de basis, de principes, de uitgangspunten en de bouwblokken van ABCD. Maar je vindt ook inspirerende praktijkverhalen, ideeën voor instrumenten en hoe het werken aan ABCD samenhangt met grote maatschappelijke vraagstukken.

  In deze bijeenkomst kijken we met de (mee)schrijvers naar de ontwikkeling van ABCD over de afgelopen jaren. We leggen ook een aantal verbanden met grote opgaven waar ABCD aan kan bijdragen. Hoe verhoudt ABCD zich bijvoorbeeld tot het versterken van de democratie en de nieuwe aandacht voor wijken?

   

  Maak de kring groter: werken aan een inclusieve en betrokken buurt

  • 21 april – 09.00 tot 12.00 (online)
  • Maximaal 16 deelnemers
  • Door Fenneke van der Deijl
  Kring groter maken

  Als je werkt aan een betrokken buurt, dan gaat het ook om inclusiviteit en diversiteit. In ABCD hebben we het vaak over het groter maken van de kring. Maar hoe pak je dat eigenlijk aan, waarom gaat dat niet vanzelf en waarom loont het om er werk van te maken? Deze workshop geeft je een startpunt om hier mee aan de slag te gaan.

  Vragen over diversiteit en inclusiviteit komen zowel vanuit de buurt zelf, als organisaties daarbuiten. Soms vanuit de oprechte wens om te werken aan betrokken buurt, maar soms ook vooral als kritiek. Je merkt misschien dat de mensen die meedoen allemaal op elkaar lijken of groepen die langs elkaar heen leven. Misschien doet er maar een kleine groep mee in de wijkdemocratie. In deze sessie krijg je de handvaten om te onderzoeken hoe dat komt en hoe je een start kunt maken met het groter maken van de kring.

  Bij wie past de workshop?
  Deze workshop is er voor iedereen die graag aan de slag wil met het groter maken van de kring. Het maakt niet uit of je actieve bewoner, welzijnswerker of ambtenaar bent. Je hoeft geen voorkennis te hebben, maar idealiter wel een lokale praktijk.

   

  Mind the Gap: Over gemeenschappen, impact en handelingsperspectieven voor gemeenten

  • 21 april – 15.30 tot 17.00 (online)
  • Met oa Astrid Huygen, Kees Fortuin, Han van Geel, Rik Kors en Cormac Russell
  Cormac Russell

  Welke rol is er voor gemeenten om bij te dragen aan sterke gemeenschappen? In deze bijeenkomst presenteren we de resultaten van een verkenning naar de impact van investeren in sterke gemeenschappen en hoe dit in te passen is in gemeentelijke structuren. Maar we kijken ook vooruit: hoe kunnen we samen verder denken en doen. We stoken het vuurtje ook nog verder aan met Cormac Russell die ons meeneemt in de ambtenaar als ‘gapper’.

  De wijk staat bestuurlijk weer in de spotlight. Bij grote opgaven, zoals de energietransitie en de zorg, wordt er gekeken naar de gemeenschap. Tegelijkertijd trekken burgemeesters aan de bel omdat het sommige wijken echt niet goed gaat. Margaret Wheatley zei: “Whatever the problem, community is the answer”. Als dat klopt, dan zou die nieuwe spotlight op de wijk ook betekenen dat we in gemeenschappen zouden moeten investeren.
  Astrid Huygen en Kees Fortuin zijn op verkenning gegaan om te ontdekken wat we weten over de opbrengsten van investeren in gemeenschappen in het algemeen en Asset Based Community Development in het specifiek. Om vervolgens te kijken naar wat dit betekent voor het werk van gemeenten. Hoe past dit (of niet) binnen gemeentelijke processen? En als de gemeenschap van de gemeenschap is, wat heeft de gemeente daar dan te zoeken?
  In deze bijeenkomst praten we hier ook over door met Han van Geel (gemeente Zutphen) en Rik Kors (gemeente Utrecht). Want deze verkenning is een startpunt, maar wat zou helpen om hier verder in te leren en uit te proberen? Dit is dan ook een uitnodiging aan deelnemers van deze sessie om hier actief over mee te denken. Bij de afsluiting kun je even achterover leunen, maar waarschijnlijk zit je op het puntje van je stoel. Cormac Russell, een autoriteit op het gebied van Asset Based Community Development, kan als geen ander de praktijk en het belang van werken aan sterke gemeenschappen verbeelden. Hij neemt ons mee in één van de rollen die een ambtenaar op zich kan nemen: de ‘gapper’.

   

  Sterke gemeenschappen: van beleidsdoel tot handelen

  • 22 april – 09.00 tot 12.00 (online)
  • Maximaal 16 deelnemers
  • Door Kees Fortuin en Marijn Roze
  Asset Based Community Development en gemeentelijk beleid

  Je bent op zoek naar aanknopingspunten om als gemeente te investeren in gemeenschappen, maar zoekt naar onderbouwing en handelingsperspectief. In deze workshop onderzoek je hoe de opbrengsten van sterke gemeenschappen ook bijdragen aan gemeentelijk beleid, hoe dat in gemeentelijke processen past en wat je concreet kunt bijdragen.

  Een gemeenschap doet denken aan een ecosysteem waar alles met elkaar verbonden is, terwijl een gemeentelijke organisatie voor het grootste gedeelte juist in aparte domeinen georganiseerd is. Hoe investeer je vanuit zo’n organisatie, in iets dat misschien wat ongrijpbaar en onvoorspelbaar voelt en hoe verantwoord je dat? In deze workshop gaan we op zoek naar aanknopingspunten voor jouw gemeente.

  Bij wie past de workshop?
  Deze workshop is voor mensen die vanuit een gemeentelijke organisatie of gemeenteraad willen werken aan sterke gemeenschappen. Vanuit strategie, beleid of dagelijkse praktijk.

   

  Aanmelden

  De aanmeldingen zijn gesloten, wil je graag op de hoogte gehouden worden van nieuwe publicaties en trainingen, laat dan hieronder je gegevens achter.

 • Meer van onze leden

  Delfshaven Coöperatie

  Delfshaven Coöperatie

  • Rotterdam

  De Delfshaven Coöperatie werkt als lijm tussen de voegen in verschillende rollen en in samenwerking met wijkpartners ...

  Lees meer >
  Dorpshuis Fort Vreeswijk

  Dorpshuis Fort Vreeswijk

  • Nieuwegein

  In een prachtig oud fort voeren de wijkbewoners van het Nieuwegeinse Vreeswijk het dagelijks beheer over Dorpshuis ...

  Lees meer >
  In De Boomtak

  In De Boomtak

  • Tilburg

  In Tilburg wist Wijkcentrum In De Boomtak op bijzondere wijze geld in te zamelen: bewoners kochten voor minimaal ...

  Lees meer >