Aanmelden training Community Building

 • De Buurtmakers Academie start in januari met de eerste training: een zevendaagse training community building voor buurtmakers. 16 actieve bewoners en professionals worden geselecteerd om zich als buurtmaker verder te ontwikkelen in een maatprogramma geworteld in de principes van Asset Based Community Development.

  Hoe ziet de training eruit?

  De training bestaat in gelijke delen uit theorie, praktijk en reflectie. Er zijn 7 trainingsdagen, maar daar buiten ga je ook concreet aan de slag. Daarom is het belangrijk dat je ene lokale praktijk hebt waar je door kunt leren en op kunt reflecteren. Het programma is niet in steen gebeiteld, maar je kunt in ieder geval een aantal uitkomsten verwachten:

  • Je hebt een goed begrip van de ABCD principes en weet deze in de praktijk toe te passen;
  • Je hebt een beter begrip van de verschillende rollen die je kunt hebben binnen het buurtmaken en welke goed bij jou passen;
  • Je weet wat het betekent om asset-based te werken in plaats van deficit-based;
  • Je hebt de handvatten om als community builder in elke wijk werken. Je ziet mogelijkheden ongeacht of de omstandigheden gunstig zijn of niet, of er wel of geen geld is, er geen of strakke kaders zijn;
  • Je hebt de gewoonte en instrumenten ontwikkeld voor alledaagse reflectie en het omgaan met weerstanden;
  • Je bent in staat om als veranderaar op te treden.

  Het precieze programma wordt vastgesteld samen met en op basis van de leeragenda’s van de deelnemers. Dat betekent onder andere dat we oog hebben voor de verschillende rollen die je op je kunt nemen, jouw ambitie, ervaring en lokale praktijk.

  Trainers

  Birgit Oelkers en Joop Hofman hebben hun sporen verdiend als onder andere community builders, praktijkcoaches en trainers. Zij zijn de vaste trainers. Op thema’s worden gasttrainers uitgenodigd zoals Cormac Russell. Het kan ook zijn dat deelnemers specifieke expertise hebben en dat inbrengen in de training.

  Selectie en criteria voor deelname

  Er is ruimte voor 16 deelnemers in de training. Het maakt niet uit of je professional bent, actieve bewoners of iets daar tussen in. We hebben wel een aantal criteria opgenomen voor deelname:

  • Je kunt de tijd vrijmaken om de hele training mee te doen (alle trainingsdagen en oefenen in de praktijk);
  • Je wilt graag vanuit ABCD-principes werken;
  • Je hebt een lokale praktijksituatie in een stedelijke omgeving waarin je kunt oefenen en leren;
  • Je staat er voor open om samen te leren en reflecteren en daarbij ook twijfels en onzekerheden te delen;
  • Je hebt de ambitie om je persoonlijk (als veranderaar) te ontwikkelen;
  • Je deelt je ervaringen en inzichten tijdens en na de training binnen de Buurtmakers Academie.

  We verwachten meer aanmeldingen dan we plekken hebben, dus we zullen moeten selecteren. Op basis van de informatie uit de aanmeldingen zullen we groep samenstellen waarvan wij denken dat deze het beste bijdraagt aan het groepsleren en het verder brengen van community building in het land.

  Tijdlijn

  30 oktober – deadline voor aanmelden

  12 november – intake (dagdeel) deelnemers

  Trainingsdagen onder voorbehoud:

  Woensdag 21 en donderdag 22 Januari 

  Zaterdag 20 februari 

  Maart 2021 (1 dag – nog te bepalen)

  Woensdag 21 april

  Donderdag 25 en vrijdag 28 mei

   

  Kosten

  Dit trainingsprogramma wordt grotendeels gefinancierd vanuit het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninksrijksrelaties binnen het programma Leefbare wijken en veiligheid. We vragen wel een kleine eigen bijdrage voor lunch – en locatiekosten van 200,-. Als deze eigen bijdrage lastig in je budget past hoeft dat geen reden zijn om je niet aan te melden. Er zijn enkele plekken beschikbaar zonder eigen bijdrage.  Eventuele reis – en overnachtingskosten zijn voor eigen rekening.

  Aanmelden

  De aanmelding is gesloten. We hopen deze training en vergelijkbare trainingen vaker aan te bieden. Zou je graag een keer deelnemen, neem dan contact op met Kristel Jeuring (kristel@lsabewoners.nl) zodat we je op de hoogte kunnen houden van nieuwe trainingen.

   

 • Meer van onze leden

  Delfshaven Coöperatie

  Delfshaven Coöperatie

  • Rotterdam

  De Delfshaven Coöperatie werkt als lijm tussen de voegen in verschillende rollen en in samenwerking met wijkpartners ...

  Lees meer >
  Dorpshuis Fort Vreeswijk

  Dorpshuis Fort Vreeswijk

  • Nieuwegein

  In een prachtig oud fort voeren de wijkbewoners van het Nieuwegeinse Vreeswijk het dagelijks beheer over Dorpshuis ...

  Lees meer >
  In De Boomtak

  In De Boomtak

  • Tilburg

  In Tilburg wist Wijkcentrum In De Boomtak op bijzondere wijze geld in te zamelen: bewoners kochten voor minimaal ...

  Lees meer >