Burgerbegroting in Emmerhout

 • Het is jouw wijk, jij mag het zeggen. Met dat motto start in september een burgerbegroting in de Emmense wijk Emmerhout. Wijkbewoners beslissen samen over een deel van het gemeentelijk budget. Volgens wethouder Bouke Durk Wilms zijn er al veel bewonersinitiatieven en “daar hoort dan ook meer zeggenschap over het geld bij.”

  Burgerbegroting

  Emmerhout burgerbegrotingIn Nederland is het nog nauwelijks praktijk, maar over onze grenzen wordt de burgerbegroting in honderden steden toegepast. Van Christchurch in Nieuw Zeeland tot Porto Allegre in Brazilië en Antwerpen in België. Bewoners die in samenspraak, overleg en onderhandeling met elkaar beslissen over een aanzienlijk deel van de begroting voor de stad. Wat vinden we nu echt belangrijk? Investeren in speelplekken, een goede fietsinfrastructuur, stimuleren van ontmoeting tussen stadsbewoners of mogelijk maken dat onze bewoners langer thuis kunnen blijven wonen?

  Verschillende fasen

  De burgerbegroting in Emmen verloopt in verschillende fasen. In september organiseert de werkgroep Startmomenten om belangrijke thema’s uit de wijk te benoemen. In de tweede fase verdelen bewoners het budget over de gekozen thema’s, middels een speciaal ontworpen spel. In de derde fase worden binnen deze thema’s projecten bedacht en besproken. Dat leidt in fase 4 tot een burgerbegroting om bij de gemeente aan te leveren. Het is dan eind oktober.

  BewonersBedrijf haakt aan

  Iedereen uit de wijk kan deelnemen aan de burgerbegroting. Op Eigen Houtje, het BewonersBedrijf in Emmerhout, faciliteert de burgerbegroting door de zaal beschikbaar te stellen. Het biedt financiële kansen. Op Eigen Houtje biedt activiteiten aan rondom thema’s die spelen in de wijk, eenzaamheid bijvoorbeeld. Mogelijk kan via de burgerbegroting een deel van het budget bij het BewonersBedrijf terecht komen om deze en andere activiteiten verder uit te bouwen. Voorzitter Marlies Zeeman ziet het vooral als een mogelijkheid om het eigenaarschap van de wijk te benadrukken. “Op Eigen Houtje is gestart door mensen met veel visie, die allemaal een stukje van het bedrijf inbrachten. Het moet meer van ons worden, het bedrijf van de wijk. Daar kan de burgerbegroting aan bijdragen.”

  Verder lezen:

  Meer weten over burgerbegroting? In december 2015 ging LSA bewoners naar Antwerpen, waar bewoners beslisten over de verdeling van 1 miljoen. Lees het verslag Burgers maken de begroting voor meer informatie.

 • Meer van onze leden

  Dorpscoöperatie Gerkesklooster Stroobos

  Dorpscoöperatie Gerkesklooster Stroobos

  Dorpscoöperatie Gerkesklooster-Stroobos heeft een generatiehuis opgericht in het voormalige schoolgebouw van het ...

  Lees meer >
  Stichting Tevreden

  Stichting Tevreden

  Stichting Tevreden bestaat uit betrokken Deventenaren die van elke Deventenaar een Tevreden Deventenaar willen ...

  Lees meer >
  MidWest

  MidWest

  Coop MidWest is een verzamelplek in de Amsterdamse Baarsjes. Bottum-up bedacht, uitgewerkt en tot stand gekomen door ...

  Lees meer >