Brood-nodig doet het samen met supporters en winkeliers!

 • Op 9 juni werd het ‘We doen het samen Festival’ gehouden. Op dit festival van KNHM en het VSBfonds ontmoetten we leuke mensen en leerden we mooie initiatieven kennen. We delen een aantal van onze ontmoetingen met jullie. Zoals die met Marie- Jose de Zeeuw en Sushma Ramkhelawan. De enthousiaste dames  vertellen dat het broodnodig is wat ze doen.

  Vertel, wat doen jullie dan?

  Marie-Jose: “Wij verminderen de plastic soep! We bieden een alternatief voor plastic verpakkingen van brood. We willen graag dat mensen een katoenen broodzak meenemen als ze hun brood bij de bakker of de supermarkt gaan halen.”

  Sushma: “Het is super, zo simpel en zo goed. Met zo’n zak bespaar je 150 plastic of papieren zakjes per jaar.

  Hoe kwamen jullie op het idee?

  Marie-Jose: “Ik gebruik zelf zo’n katoenen zak en ik had bedacht om 5 van die zakken weg te geven op de Dag van de Duurzaamheid. Dus ik zette dat op Facebook en hup, ik ontving meteen vele berichten. Iedereen wil zo’n zak! Dus ben ik er meer gaan inkopen en nu verspreiden we ze onder winkels.”

  “Een katoenen zak bespaart jaarlijks 150 zakjes”

  Sushma: “En in februari vertelde Marie-Jose hierover aan mij. Ik ben eigenaresse van een sportschool en vrijwillig klimaatcoach. Ik werd meteen enthousiast, daarom ben ik officieel supporter geworden. Ik werk nu mee met het project. Onze zakken liggen al in heel veel winkels, ze zijn daar te koop voor 1 euro. Daarmee hebben we dus veel plastic bespaard.”

  Marie- Jose: “Ja het gaat als een trein. Er doen al 31 winkels mee! Best logisch ook, want wij geven die zakken gratis weg en zij verdienen er een euro mee! Maar ons gaat het echt om het milieu. De besparing is op wereldniveau misschien slechts een druppel. Maar: de oceaan bestaat ook uit druppels!”

   

  Meer weten over Minder verpakkingen Brood-nodig:  broodnodignederland.wordpress.com/

 • Meer van onze leden

  Wijkvereniging De Leest, Veghel

  Wijkvereniging De Leest, Veghel

  Wijkvereniging de Leest is een vereniging van en voor bewoners in Veghel. Ze runnen wijkcentrum De Leest waar je ...

  Lees meer >
  Buurtbedrijf NuDe Toekomst

  Buurtbedrijf NuDe Toekomst

  Het Wageningse buurtbedrijf NuDe Toekomst is echt van, voor en door bewoners. Het eerste idee ontstond toen er in de ...

  Lees meer >
  Wijkraad Parkwijk-Zuiderpolder-Penningsveer

  Wijkraad Parkwijk-Zuiderpolder-Penningsveer

  "Wij bemoeien ons met bijna alles," aldus vicevoorzitter van de wijkraad Wim Kleist. Actief in de Haarlemse buurt ...

  Lees meer >