Breda gaat voor buurtrechten

 • “Een feestje voor de bevolking”, noemt Caspar Rutten van het CDA het dat het initiatiefvoorstel Buurtrechten is aangenomen in de gemeente Breda. CDA, SP, D66 en GroenLinks brachten het voorstel om inwoners meer rechten te geven samen in. LSA is enthousiast over deze stap van Breda, en nodigt alle gemeenten uit om van hen en andere pionierende gemeenten te leren! 

  Bewoners in Breda krijgen meer buurtrechten en kunnen daarmee meer invloed uitoefenen op hun eigen leefomgeving. Een buurthuis overnemen in zelfbeheer, groenvoorziening (betaald!) overnemen, braakliggende grond exploiteren: er is veel mogelijk. Het is de bedoeling dat de buurtrechten voor de verkiezingen van 2018 worden ingevoerd.

  Successen en valkuilen

  Het landelijk netwerk voor actieve bewonersgroepen LSA is de aanjager achter Buurtrechten en neemt nu ook het voortouw om gemeenten op dit gebied van elkaar te laten leren. Op 24 juni komen deskundigen, bewoners, raadsleden en ambtenaren samen op de bijeenkomst ‘Buurtrechten: Hoe scoort jouw gemeente?‘ om meer te leren over buurtrechten. Wat is er mogelijk? Hoe implementeren we buurtrechten? Wat zijn de successen en de valkuilen? En wat gebeurt er in andere gemeenten op dit gebied?

  Hoe scoort jouw gemeente?

  Ook Breda zal natuurlijk aanwezig zijn op deze bijeenkomst waar niet alleen geleerd en genetwerkt wordt, maar waar ook duidelijk zal worden hoe alle gemeenten scoren op het gebied van buurtrechten. Op een online kaart is te zien in welke gemeente wat doet met buurtrechten.

 • Meer van onze leden

  Dorpscoöperatie Gerkesklooster Stroobos

  Dorpscoöperatie Gerkesklooster Stroobos

  Dorpscoöperatie Gerkesklooster-Stroobos heeft een generatiehuis opgericht in het voormalige schoolgebouw van het ...

  Lees meer >
  MidWest

  MidWest

  Coop MidWest is een verzamelplek in de Amsterdamse Baarsjes. Bottum-up bedacht, uitgewerkt en tot stand gekomen door ...

  Lees meer >
  BewonersBedrijf Heechterp-Schieringen

  BewonersBedrijf Heechterp-Schieringen

  In Leeuwarden ligt het eerste BewonersBedrijf van Nederland: BewonersBedrijf Heechterp Schieringen. Op 30 november ...

  Lees meer >