Breda en buurtrechten: vrijblijvendheid voorbij
- 09/02/2018
- Beleid, Buurtrechten, Inspraak en participatie, Lokaal samenspel, Nieuws, Pioniers, Right to challenge, Vastgoed
Het buurtrechtenplan in Breda is klaar om in te voeren. Bewoners in Breda kunnen met de buurtrechten veel meer invloed uitoefenen op hun eigen buurt. Een buurthuis overnemen in zelfbeheer, groenvoorziening (betaald!) overnemen, braakliggende grond exploiteren: er is veel mogelijk. Het landelijk netwerk van actieve bewonersgroepen LSA is verheugd over de plannen, niet alleen omdat er een mooi pakket aan buurtrechten vastgelegd wordt in een gemeentelijke verordening, ook omdat de ondersteuning voor bewoners niet ontbreekt.
Al eerder schreven we over het initiatiefvoorstel Buurtrechten dat unaniem werd aangenomen in Breda. Nu zijn de plannen uitgewerkt en de verwachting is dat de raad er nog voor de verkiezingen van 21 maart een positief besluit over neemt. Dan krijgen bewoners in Breda drie buurtrechten: het probeerrecht ( bijvoorbeeld gebruik van braakliggend grond), het recht om te bieden (bijvoorbeeld op gemeentelijk vastgoed) en het recht de gemeente uit te dagen om diensten beter uit te voeren (zoals zorgtaken).
“Het getuigt van durf dat gemeente Breda buurtrechten vast gaat leggen in een gemeentelijke verordening”
Durf
De rechten komen vast te liggen in een gemeentelijke verordening. Thijs van Mierlo, directeur LSA: “Dat is een stap die gemeenten steeds niet maken, het blijft vaak bij een raadsbesluit. Maar de verordening maakt het een stuk minder vrijblijvend. Het getuigt van durf dat de gemeente Breda dit wel doet!”
De verordening zorgt ervoor dat alle initiatieven van bewonersgroepen serieus onderzocht worden en opdrachten dus niet vanzelfsprekend naar marktpartijen gaan. De gemeente kijkt namelijk niet alleen naar kosten, maar ook naar de maatschappelijke meerwaarde van het voorstel. Het heeft vaak grote voordelen als buurtbewoners dingen organiseren: bijvoorbeeld dat het gericht van en voor de buurtbewoners wordt en dat geldstromen binnen een wijk blijven.
Buurtrechten: hoe scoort jouw gemeente?
In de gemeentelijke plannen staat ook dat er een regisseur wordt aangesteld die mensen begeleidt die van de buurtrechten gebruik maken. Deze ondersteuning is belangrijk. Het gaat om totaal nieuwe rechten, daar is ondersteuning bij nodig. Tot slot valt LSA het intensieve en zorgvuldige proces op waarop de plannen tot stand zijn gekomen. Hierbij zijn raadsleden, ambtenaren, college en ook inwoners van Breda betrokken.
Ook LSA is als aanjager van Buurtrechten (al sinds 2011 pleiten wij voor een pakket aan buurtrechten om bewoners meer zeggenschap te geven) betrokken geweest bij de totstandkoming van de plannen. Meerdere malen hebben we meegedacht met de gemeenteraad en natuurlijk waren raadsleden aanwezig bij de bijeenkomst ‘Buurtrechten: hoe scoort jouw gemeente?’.
Het LSA hoopt dat dit sterke voorbeeld veel navolging krijgt na de gemeenteraadsverkiezingen. Wij ondersteunen gemeenten dan ook graag bij het invoeren van buurtrechten (waaronder right to challenge).
Gerelateerde nieuwsartikelen
Gerelateerde kennisartikelen
Meer informatie over recht om uit te dagen
Het recht om uit te dagen, of het right to challenge, geeft een bewonerscollectief dat ziet dat een dienst beter uitgevoerd kan worden, en de capaciteit heeft om dat zelf te doen, de mogelijkheid ...
Lees meer>
Hoe laten wij onze waarde zien? - Waardebepaling maatschappelijke initiatieven
Hoe laat jouw initiatief de waarde zien en hoe willen jullie je waarde laten zien? Milja Kruijt is bestuurslid van het LSA en van Delfshaven Coöperatie, sociaal ondernemer en actieve bewoner ...
Lees meer>
Buurtrechten en maatschappelijk vastgoed: verkenning
Bij het inzetten van leegstaand vastgoed voor maatschappelijke initiatieven, zoals een creatieve verzamelplek voor buurtbewoners en zzp-ers, lopen vastgoedbezitters (gemeenten en ...
Lees meer>
Gerelateerde evenementen
Meer van onze leden

Dorpscoöperatie Gerkesklooster Stroobos
- Noord
- Gerkesklooster
Dorpscoöperatie Gerkesklooster-Stroobos heeft een generatiehuis opgericht in het voormalige schoolgebouw van het ...
Lees meer >
- West
- Amsterdam
Coop MidWest is een verzamelplek in de Amsterdamse Baarsjes. Bottum-up bedacht, uitgewerkt en tot stand gekomen door ...
Lees meer >
BewonersBedrijf Heechterp-Schieringen
- Noord
- Leeuwarden
In Leeuwarden ligt het eerste BewonersBedrijf van Nederland: BewonersBedrijf Heechterp Schieringen. Op 30 november ...
Lees meer >