Brandbrief naar gemeenten over sociale voorzieningen

 • In een gezamenlijke brief aan alle Nederlandse gemeenten en de VNG doen de LVKK en LSA een dringend beroep om dorpshuizen en wijkcentra te ondersteunen en op korte termijn actie te ondernemen richting dorpshuis- en buurthuisbestuurders. Doel is gezamenlijk voorbereidingen te treffen voor een gezonde doorstart van de accommodaties. Deze sociale voorzieningen staan nu onder druk.

  Update 28 mei 2020: Financiële steun in de rug voor buurt- en dorpshuizen. We houden de actualiteit over coronamaatregelen en de impact op buurthuizen, ontmoetingsplekken en andere bewonersinitiatieven goed in de gaten. We delen regelmatig updates met belangrijke ontwikkelingen en nieuws. Lees daarom ook het laatste nieuws.

  “Onze zorg is dat het voortbestaan van vele centra in gevaar komt. Wegvallende opbrengsten van verhuur, grote activiteiten en consumpties, maken dat de exploitatie onder grote druk komt te staan. Dit is ernstig omdat het voor dorpshuizen, buurthuizen en gemeenschapscentra elk jaar weer een toer is om de exploitatie dekkend te krijgen en zij geen of weinig financiële reserves hebben.”

  LVKK en LSA vragen in de brief gemeenten: “alles te doen wat in uw vermogen ligt om de dorpshuizen en buurthuizen in uw gemeente te ondersteunen, opdat ze deze moeilijke tijden overleven en straks weer hun belangrijke functie in de gemeenschap kunnen vervullen.”

  Wat kunnen gemeenten doen?

  Mogelijkheden die gemeenten ter beschikking staan zijn kwijtschelding van huur; tijdelijke exploitatieondersteuning; versoepelde subsidievoorwaarden; gebruik maken van landelijke regelingen en in gesprek met de besturen van de accommodaties te onderzoeken welke ondersteuning in de na-corona periode gewenst is.

  Lees verder: “Financieel zwaar weer voor bewonersinitiatieven”

  Kom naar de volgende bijeenkomst

  >> Bekijk de agenda met (online) bijeenkomsten.

  Ik ontvang graag de LSA-nieuwsbrief

  Normaal schrijven we er één per maand, maar met oog op de coronacrisis brengen we de komende weken vaker nieuws, artikelen met tips en voorbeelden en uitnodigingen voor online bijeenkomsten.

 • Meer van onze leden

  Stichting Cultuurhuus Bathmen

  Stichting Cultuurhuus Bathmen

  Het Cultuurhuus Bathmen moet het kloppend hart worden van Bathmen, dat stelt de Stichting Cultuurhuus Bathmen ...

  Lees meer >
  Spark

  Spark

  Spark Den Haag is een sportief samenlevingspark en wereldbuurthuis voor alle generaties in de wijk ...

  Lees meer >
  Nieuwland aan de slag

  Nieuwland aan de slag

  Nieuwland aan de slag in Schiedam zet zich in het verbinden maar vooral samenwerken met alle partijen in de wijk, ...

  Lees meer >