BuurtGroenBedrijf zorgt met het planten van bomen voor vergroening én verbinding

 • Bomen planten met de buurt, hoe doe je dat en waarom zou je het eigenlijk willen? Bij het Arnhemse BuurtGroenBedrijf weten ze het wel: de sociale onderneming draait om vergroenen én verbinden. Een van de kartrekkers, Jolanda: “Bewoners nemen zelf de regie, ze zorgen voor hun buurt en leren buren kennen. Ja, groen is leuk, het brengt mensen met elkaar in contact, en we dragen ons steentje bij aan klimaatadaptatie.”

  Jolanda van Looij, een van de coördinatoren van het BuurtGroenBedrijf: “Kijk, wij zijn heel duidelijk geen hoveniersbedrijf. Dat willen we ook niet zijn. Waar onze kracht in schuilt, is dat we het vergroenen van de buurt sociaal aanpakken. We zijn een ondernemend initiatief, maar we hebben geen winstoogmerk. We zoeken altijd naar een manier om het voor én met de bewoners te doen.” Aan de andere kant, als er groot onderhoud nodig is – bijvoorbeeld het riool vervangen – zitten ze al wel tijdens de planvorming om tafel met de gemeente. Ze worden dus serieus genomen als partner.

  We zoeken altijd naar een manier om het voor én met de bewoners te doen. – Jolanda

  En dus stonden bewoners een paar weken geleden in de Kastanjelaan waar 12 bomen de grond in gingen. En nu, een paar weken later, zetten ze de puntjes op de ‘i’ in de Arnhemse Jufferstraat. Jolanda: “Vandaag gaan de planten de grond in. En dat doen we met voeding van eigen bodem! In de herfst plaatsten we een paar bokashi boxen in de buurt. Grote bakken waar bewoners herfstblad in verzamelen. Na het mixen met klei, kalk en micro-organismen gaat de box luchtdicht ‘op slot’: zeil erover, zodat er geen wind of regen meer bij kan en de boel kan gaan fermenteren; net als zuurkool. Die voeding gebruiken wij nu als bodemverbeteraar om plantjes in te poten.”

  “De buurt leeft op”

  Annemarie is een van de mensen uit de straat die er zichtbaar plezier in heeft. Ze zet haar schop in de bakfiets, en loopt met een botanisch naslagwerk onder de arm naar de pallets met planten. Annemarie somt op: duizendschoon, wolfsmelk, akelei. En daar is de vulgaris, een schot in de roos, want daar komen mooie paarse bloemen uit. Precies de kleur die Annemarie zoekt voor ‘haar’ perkje. ‘Haar’ perkje, dat is een boomspiegel bij haar voor de deur. “Die heb ik ook echt geadopteerd. Ik ben een groen meisje, en je moet toch wat te doen hebben. En als ik eenmaal bezig ben, komen andere mensen vanzelf langs. Zo leeft de buurt ook een beetje op.”

  Als ik eenmaal bezig ben, komen andere mensen vanzelf langs. Zo leeft de buurt ook een beetje op. – Annemarie

  Jolanda merkt dat het mensen goed doet, het contact met elkaar. Maar ze ziet nog iets anders gebeuren: mensen vinden het leuk om nieuwe dingen te leren. Of het nu de naam van planten is, of een techniek om duurzaam hekwerk te maken. Een paar bewoners weet inmiddels hoe je met een speciale techniek van wilgentenen een stevige omheining kunt vlechten. Jolanda: “Dat trekt behoorlijk wat bekijks. Vaak zit één iemand op de knieën te vlechten, terwijl de ander praat met mensen die nieuwsgierig zijn naar wat daar gebeurt. Buurtkinderen hadden het helemaal zo onder de knie.” En het mes snijdt aan twee kanten, want een hek van wilgentenen is ook duurzaam, van natuurlijk materiaal.

  “Trots op ons werk”

  De initiatieven lopen nu goed, en dat is mede dankzij een heel belangrijk ingrediënt: de lange adem. En nu we langer in beeld zijn, vertelt Jolanda, melden vrijwilligers zich ook steeds vaker uit zichzelf bij ons. “Onze volgende stap is om jongeren te bereiken. Daarom zoeken we samenwerking op met de communicatie-opleiding van de hogeschool.” Toch vond een aantal jongeren al hun weg naar het BuurtGroenBedrijf.

  Neem de Spaanse Tania (23), die een jaar in Nederland is in het kader van Europees vrijwilligerswerk. Midden in de coronapandemie streek ze neer in Arnhem, en vond ze haar weg naar het bewonersinitiatief. Tania: “Ik heb heel veel nieuwe ervaring opgedaan. Van tevoren wist ik helemaal niet veel over planten en natuur. Laat staan over groen in de stad! Bij het BuurtGroenBedrijf leerde ik van alles: hoe kun je wilgentenen vlechten? Hoe krijg ik met een elektrische dril paaltjes in de grond? En ook: hoe zorg je dat het financieel loopt? Nu loop ik door het Spijkerkwartier en denk ik: ha, daar heb ik aan meegewerkt. Dan ben ik wel trots.”

  Nu loop ik door het Spijkerkwartier en denk ik: ha, daar heb ik aan meegewerkt. Dan ben ik wel trots. – Tania

  En ook op de 28-jarige Michel kon het BuurtGroenBedrijf het afgelopen jaar rekenen. Hij is een student aan de hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Michel, die zelf in het Arnhemse Geitenkamp woont, zegt: “Wat mij bij gaat blijven van mijn tijd bij het BuurtGroenBedrijf? Dat je echt buiten bestaande kaders mag denken. Er moest veel gebeuren wat ik nog nooit eerder had gedaan. Daardoor weet ik nu veel meer over samenwerken met de gemeente, hoe je budgetten regelt, waar je toestemming voor moet vragen. Ondertussen leerde ik veel nieuwe mensen kennen. Vandaag kom ik dan ook echt even buurten. Gewoon, even buurten met iedereen voor de gezelligheid, en ik wilde graag het eindresultaat nog even zien!”

  Wil je meer weten over BuurtGroenBedrijf? Kijk op hun website.

  Plan Boom is een samenwerking van de Natuur- en milieufederatiesLandschappen NL en Trees4all. En een aantal andere clubs zoals wij, die met bewoners werken aan fijne stadswijken. Samen willen we ervoor zorgen dat er de komende jaren 10 miljoen nieuwe bomen aangeplant worden. Deze bomen worden gepland in landelijk gebied, de openbare ruimte én in privétuinen.

  Wil aan de slag met groen in de wijk, en wil je graag contact/advies over je plannen? Je plannen hoeven zeker nog niet helemaal perfect te zijn. Mail naar marieke.boeije@lsabewoners.nl 

 • Meer van onze leden

  BewonersBedrijf Delfzijl Noord

  BewonersBedrijf Delfzijl Noord

  “We kunnen het zelf beter, goedkoper en duurzamer!” Een BewonersBedrijf is een bijzonder bedrijf. Het is een ...

  Lees meer >
  BuurtWerkKamer Coöperatie

  BuurtWerkKamer Coöperatie

  De Buurtwerkkamers zijn kleine ruimtes (50 tot 100 m2) in de buurt waar (a) buurtbewoners en buurtondernemers elkaar ...

  Lees meer >
  ONS

  ONS

  ONS in Geeren-Zuid is een buurthuis nieuwe stijl. Onder één dak huisvest de wijkaccommodatie een restaurant, ...

  Lees meer >