Bomen planten met de buurt? Dat kan zo

 • Wil jij ook op een leuke manier je wijk mooier, groener en frisser maken? Een bijdrage leveren tegen klimaatverandering en tegelijkertijd iets doen om je eigen buurt gezonder te maken? Doe ook mee met je buurt! 

  Samen willen we met het planten van 10 miljoen bomen de CO2 uitstoot verkleinen. Net zo belangrijk: de wijken groener en frisser maken. De afgelopen zomers hebben we gemerkt hoe heet het kan worden in onze stadswijken. En door te weinig groen, krijgen we bovendien wateroverlast op het moment dat de regen losbarst. Daarom: meer bomen a.u.b.!

  Plan Boom is een samenwerking van de Natuur- en milieufederaties, Landschappen NL en Trees4all. En een aantal andere clubs zoals wij, die met bewoners werken aan fijne stadswijken. Samen willen we ervoor zorgen dat er de komende jaren 10 miljoen nieuwe bomen aangeplant worden. Deze bomen worden gepland in landelijk gebied, de openbare ruimte én in privétuinen.

  Hoe werkt het?

  Zijn jullie een bewonersinitiatief en bezig met het verkleinen van CO2 uitstoot? Of wil je meer bomen en daarmee de hittestress verminderen die de afgelopen jaren zo opspeelde door de hete zomers? Of hebben jullie veel wateroverlast en is de aanplant groen een oplossing? Of word je buurt  simpelweg een stuk fleuriger en prettiger als er meer bomen zijn en dus meer vogels en vlinders rondvliegen? Werk je misschien al veel langer aan een leefbare wijk en is dit misschien een mooie volgende stap of toevoeging?

  Ken je al een paar buurtbewoners die ook enthousiast worden van meer bomen in de wijk? Neem contact met ons op als

  • Je tips nodig hebt voor nog meer draagvlak in je buurt. Om vervolgens samen een plan te maken: wat is je doel, waarom meer groen en hoe wil je dat gaan bereiken?
  • Je hulp nodig hebt bij het proces van idee tot uitvoering. Bij bomen planten in de openbare ruimte komt het nodige kijken, van vergunningen tot nadenken over het beheer van een aangeplante boom.
  • Je graag contact legt met andere bewonersinitiatieven om ervaringen uit te wisselen en inspirerende voorbeelden te horen uit de praktijk.

  Je kunt sowieso de toolkit gebruiken met voorbeelden, aanpak en tip&tricks. Deze wordt de komende tijd opgesteld aan de hand van wat er gebeurt in de praktijk. Ook als je een boom in je eigen tuin wil planten kan je hier gebruik van maken.

  Misschien ben je al druk bezig met het vergroenen van de wijk, dan horen we je verhalen en tips graag! Neem contact op met Marieke marieke.boeije@lsabewoners.nl of 06-15907507.

  Ik ontvang graag de LSA-nieuwsbrief

 • Meer van onze leden

  Wijkvereniging De Leest, Veghel

  Wijkvereniging De Leest, Veghel

  Wijkvereniging de Leest is een vereniging van en voor bewoners in Veghel. Ze runnen wijkcentrum De Leest waar je ...

  Lees meer >
  Buurtbedrijf NuDe Toekomst

  Buurtbedrijf NuDe Toekomst

  Het Wageningse buurtbedrijf NuDe Toekomst is echt van, voor en door bewoners. Het eerste idee ontstond toen er in de ...

  Lees meer >
  Wijkraad Parkwijk-Zuiderpolder-Penningsveer

  Wijkraad Parkwijk-Zuiderpolder-Penningsveer

  "Wij bemoeien ons met bijna alles," aldus vicevoorzitter van de wijkraad Wim Kleist. Actief in de Haarlemse buurt ...

  Lees meer >