• Bijeenkomst

Webinar: Geef statushouders een thuis

  • 27 januari 11:00 - 12:00 | 1 februari 19:30 - 20:30
  • online

De asielopvang zit vol met vluchtelingen die alle procedures hebben doorlopen en nu wachten op een plek waar ze kunnen beginnen met hun leven en inburgering. Hoe zorgen we ervoor dat deze erkende vluchtelingen snel het AZC kunnen verlaten en een leven kunnen opbouwen? Door vakantiehuizen, kantoorpanden, kerken, verenigingsgebouwen en buurthuizen tijdelijk beschikbaar te stellen.

Wil je ruimte beschikbaar stellen?

Heb jij ook ruimte voor de tijdelijke opvang van statushouders? Maar weet je niet waar te starten? Of wil je eerst wat meer weten over de initiatieven die er nu al zijn? Kom dan naar een van de twee webinars die LSA samen met De Thuisgevers organiseert. Maak kennis met inspirerende praktijkvoorbeelden en krijg tips hoe je tijdelijke huisvesting voor statushouders kunt organiseren.

Tegemoetkoming in de kosten

Bewoners die een pand beschikbaar stellen krijgen de kosten die ze maken vergoed. Denk aan huur, energie, kleine verbouwingen. Dus ook met beperkte middelen is het mogelijk om, de mensen die graag aan hun leven in Nederland willen beginnen, hierbij te helpen.

Van tijdelijke plek naar eigen thuis

Dat Nederlanders dat kunnen, hebben we de afgelopen maanden laten zien. In het hele land hebben organisaties en particulieren de afgelopen maanden Oekraïense vluchtelingen gehuisvest. Allerlei plekken zijn geschikt gemaakt voor bewoning. En honderden vrijwilligers hebben de vluchtelingen wegwijs gemaakt in Nederland. Laten we dit samen ook doen voor vluchtelingen uit Syrië, Eritrea, Afghanistan of Iran. Als particulieren en organisaties een half jaar tot een jaar tijdelijke woonruimte beschikbaar stellen aan statushouders, kunnen zij een leven opbouwen in de plaats waar de gemeente uiteindelijk voor een permanente woning zorgt. Zo kunnen meer mensen de asielzoekerscentra verlaten en komt daar weer plek om mensen op te vangen die dat het hardst nodig hebben.

De Thuisgevers

Het ministerie van Justitie, Protestantse Kerk Nederland en de gemeente Kampen hebben medio 2022 De Thuisgevers in het leven geroepen. Een kleine groep mensen die maatschappelijke initiatieven en gemeenten op weg helpt en kosteloos ondersteuning geeft bij het tijdelijk huisvesten van statushouders. Voor meer info: www.dethuisgevers.nl

Meld je aan

We geven het webinar twee keer dus kies wat jou het beste uitkomt. Wil je meedoen, vul dan je gegevens in op onderstaand formulier.

  • Op vrijdagochtend 27 januari van 11:00 tot 12:00
  • Op woensdagavond 1 februari van 19:30 tot 20:30