• Bijeenkomst

Leerreis België: Governance van een Wijkaanpak

  • 7, 8 en 9 februari 2023
  • België: Antwerpen, Gent en Mechelen

In steeds meer wijken wordt er een nieuwe wijkaanpak in de steigers gezet. Op de meeste plekken wordt er nadrukkelijk gekozen om dit samen met allerlei partijen te doen, maar hoe organiseer je dat? In een leerreis van 3 dagen naar België gaan we op zoek naar mooie voorbeelden waar we samen van kunnen leren. Wie geeft leiding en op welke manier? Hoe organiseer je de samenwerking en wat is de rol van bewoners? En hoe monitor je en stuur je op resultaten? Ben je op strategisch niveau betrokken bij een wijkaanpak en heb je ook interesse mee te gaan, laat het ons weten!

Wat gaan we doen?

We gaan op bezoek bij onze zuiderburen. Net zoals in Nederland hebben ze een lange traditie van wijkaanpak. We hebben niet de illusie dat het in steden als Gent, Antwerpen en Mechelen perfect gaat. Maar er zijn wel mooie voorbeelden die ons op een andere manier naar het onderwerp kunnen laten kijken en een basis zijn voor een goed gesprek. Zowel dat wat bij ons goed zou passen, als dat wat we zouden willen vermijden.

Dinsdag

11.00 – Start nabij station Antwerpen

Middag – Antwerpen Noord | Context Wijkaanpak | Antwerpen aan het Woord

Woensdag

Ochtend – Wijkaanpak en governance vanuit de Commons beweging

Middag – Wijkaanpak in Mechelen met onder andere de Schepen (wethouder) Participatie

Donderdag

Ochtend – Wijkaanpak in Gent met onder andere de directie beleidsparticipatie

Middag – Reflectie op bruikbaarheid eigen praktijk en verder leren

Met elkaar gaan we op reis, waarin we uitdrukkelijk ook de ervaringen en inzichten van alle deelnemers bij elkaar brengen. Bijvoorbeeld over politieke sturing en werken vanuit de wensen en mogelijkheden van de wijk. Een programmatische aanpak met voldoende ruimte voor kansen en spontane of organische ontwikkelingen. Of over sturen op cijfers en tegelijkertijd werken aan systeemdoorbraken.

Voor wie is de leerreis?

Ben je op een strategisch niveau betrokken bij een wijkaanpak. Denk je na over hoe je de wijkaanpak organiseert en dan met name de governance? Dan is deze leerreis een mooie manier om samen met anderen die vergelijkbare opgaves hebben in drie dagen in een snelkookpan veel te leren en handvatten voor de eigen praktijk te vinden.

Praktisch

Data: 7, 8, 9 februari 2023
Waar: Antwerpen, Gent, Mechelen
Eigen bijdrage: 300,- excl. BTW (2 hotel overnachtingen, inclusief eten, reis naar Antwerpen op eigen gelegenheid)

 

Wil je mee?

Heb je interesse om mee te gaan? Laat het ons dan weten door het onderstaande formulier in te vullen. We zijn met name benieuwd naar jouw leervragen en eventuele praktijken waar je graag meer over zou willen leren.

Dit is nog geen inschrijving voor de reis. We kunnen ook geen deelname garanderen op basis van het invullen van dit formulier.