Bezuinigingen en projectplan zelfbeheer

 • LSA heeft een sterk projectplan geschreven om bewoners te ondersteunen die wijkhuizen in zelfbeheer willen overnemen. Door hevige bezuinigingen worden vele wijkhuizen gesloten. Actieve bewoners wordt vaak de vraag gesteld of ze het in zelfbeheer willen overnemen. Maar tijd, informatie en ondersteuning ontbreekt. Daar wil het LSA op inspelen. 

  Het COELO (Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden) rekende uit dat er een gat zit van 6,1 miljard euro tussen de verwachte inkomsten en uitgaven van gemeenten in 2017. Gemeenten mogen geen tekorten hebben op hun begroting, dus ze moeten nog harder en nog meer bezuinigen. Bewoners, vrijwilligers en verenigingen houden hun hart vast. Grote kans dat ook hun gemeente hun buurthuis, wijkhuis of MFA afstoot om te bezuinigen. Vaak wordt dan de vraag gesteld of actieve bewoners het pand in zelfbeheer willen overnemen.

  Kennis en steun ontbreekt

  Daar is voor actieve vrijwilligers niet zo maar ‘ja’ op te zeggen. Wat ontbreekt – het LSA sprak veel bewonersgroepen die zich bezighouden met of voorbereiden op zelfbeheer – is kennis, praktijkervaring en hulp. Het LSA gelooft in een toekomst waarin wijkhuizen worden beheerd door bewoners. Maar voor een kansrijke toekomst is een wijkhuis nieuwe stijl nodig; een wijkhuis dat nauw aansluit op de behoeftes uit de wijk, belangrijke publieke functies combineert en steeds meer ingericht is als een onderneming.

  Klaarstomen voor de toekomst

  Om aan te tonen dat zelfbeheer van wijkaccommodaties daadwerkelijk succesvol kan zijn, zet het LSA een project op waarbij 5 wijkaccommodaties worden klaargestoomd voor die toekomst. Tegelijkertijd zal alle nuttige informatie en alle praktijkervaringen worden gedeeld met mogelijk geïnteresseerden.  Zo bouwen we het bewijs op dat zelfbeheer van wijkhuizen de toekomst is, waarbij gaandeweg alle opgedane informatie en ervaringen breed voor iedereen beschikbaar is.

  Voor dit plan zoeken we nu fondsen. We gaan met verschillende mogelijke financiers het gesprek aan om actieve en gepassioneerde bewoners de mogelijkheid te geven hun eigen wijkhuis te behouden.

 • Meer van onze leden

  Wijkvereniging De Leest, Veghel

  Wijkvereniging De Leest, Veghel

  Wijkvereniging de Leest is een vereniging van en voor bewoners in Veghel. Ze runnen wijkcentrum De Leest waar je ...

  Lees meer >
  Buurtbedrijf NuDe Toekomst

  Buurtbedrijf NuDe Toekomst

  Het Wageningse buurtbedrijf NuDe Toekomst is echt van, voor en door bewoners. Het eerste idee ontstond toen er in de ...

  Lees meer >
  Wijkraad Parkwijk-Zuiderpolder-Penningsveer

  Wijkraad Parkwijk-Zuiderpolder-Penningsveer

  "Wij bemoeien ons met bijna alles," aldus vicevoorzitter van de wijkraad Wim Kleist. Actief in de Haarlemse buurt ...

  Lees meer >