Bewonersinitiatieven sterker door kennis en cash

 • Buurthuis Dolphia wint harten, geld en ondersteuning op 25 januari tijdens de eindpitch van het traject Pitchen voor impact. De vrijwilligers hebben een missie: zij willen van hun aandachtswijk een plek maken waar bewoners, en vooral kinderen volop kansen hebben. Voor het derde jaar organiseerden het Landelijk Samenwerkingsverband Actieve bewoners (LSA) samen met KNHM Participaties ‘Pitchen voor impact’. Een traject waarin ondernemende bewoners met een pril idee door middel van workshops en trainingen worden klaargestoomd voor een pitch waar ze geld en ondersteuning kunnen winnen.

  In het Huis in Utrecht presenteerden zeven initiatieven hun plannen om meer impact te maken in de wijk. In de zaal zaten de initiatiefnemers en onder meer vertegenwoordigers van VSB fonds, Stichting DOEN, gemeente Utrecht en Social Enterprise NL. Met een stemming besliste het publiek wie de beste pitch gaf en de publieksprijs van 1000 euro kreeg. Dat was dit jaar Dolphia. Deze groep mensen pikten het niet dat het buurthuis in hun wijk is afgebroken. In volle overtuiging dat er een ontmoetingsplek nodig is en met sterke plannen om de leefbaarheid in de aandachtswijk te verbeteren, gingen zij aan het werk. Zij overtuigden de gemeente dat er een nieuw buurthuis moest komen. Om dit te financieren is er een totaal nieuwe hypotheekconstructie bedacht, Dolphia gaat de gemeente terugbetalen in vrijwilligersuren.

  50 uur ondersteuning

  Ook werden er cheques voor ondersteuning weggegeven. Deze gingen naar twee initiatieven: wederom Buurthuis Dolphia in Enschede en naar het Wijkpaleis in Rotterdam, een plek waar buurtbewoners en ondernemers ruimte hebben om te maken, te repareren, leren en ontmoeten. Deze prijs werd weggeven door experts van LSA en KNHM. Zij bieden de twee initiatieven een cheque voor 50 uur ondersteuning. Die ondersteuning kan op verschillende manieren ingevuld worden, van financiële adviezen tot steun bij het verder uitwerken van hun ondernemingsplan. Zij gaven de cheques aan deze initiatieven omdat ze duidelijk impact nastreven en omdat ze een concrete vraag hadden.

  Bezuinigingsslag

  “Bewonersinitiatieven hebben deze ondersteuning keihard nodig,” zegt Kristel Jeuring van het landelijke netwerk LSA. “Er wordt tegenwoordig aan de ene kant veel verwacht van maatschappelijke initiatieven, aan de andere kant is er een enorme bezuinigsslag gaande en geweest, zodat initiatieven vaak geen buurthuis en amper budget hebben. Wanneer er dan bevlogen mensen opstaan die zelf een buurthuis willen runnen en/of de buurt krachtiger willen maken is het essentieel dat zij ook de kennis en middelen daartoe krijgen. Daar is een tekort aan.”

  Contacten en overtuigingskracht

  Ook de andere deelnemers, Ubuntu Stadstuin Zuidoost uit Amsterdam, Middenhuis uit Zutphen, BuurtGroenBedrijf uit Arnhem, Wij(k)bedrijf Nijmegen-Noord uit Nijmegen en de Stadsnomaden uit Nijmegen gingen niet met lege handen naar huis. Zij hebben tijdens het traject veel ervaring opgedaan. Zo is het ondernemingsplan sterker geworden en is hun overtuigingskracht vergroot. Wij(k)bedrijf uit Nijmegen verwoordde het als volgt: “Dit pitchtraject was een snelkookpansessie die ons als initiatief enorm vooruit heeft geholpen.” Ook hebben alle initiatieven nuttige contacten opgedaan die hen verder gaan brengen.

  Lees meer over de pitch en de initiatieven op: http://bit.ly/2G9EYcn

   

 • Meer van onze leden

  Dorpscoöperatie Gerkesklooster Stroobos

  Dorpscoöperatie Gerkesklooster Stroobos

  Dorpscoöperatie Gerkesklooster-Stroobos heeft een generatiehuis opgericht in het voormalige schoolgebouw van het ...

  Lees meer >
  Hart voor de K-buurt

  Hart voor de K-buurt

  In Amsterdam Zuidoost Samen is een brede coalitie van Amsterdammers uit de K-buurt (metrostation Kraaiennest) ...

  Lees meer >
  Stichting Tevreden

  Stichting Tevreden

  Stichting Tevreden bestaat uit betrokken Deventenaren die van elke Deventenaar een Tevreden Deventenaar willen ...

  Lees meer >