Bewonersinitiatieven, btw en ANBI-status

 • Moeten wij als BewonersBedrijf btw betalen? Kunnen we vrijstelling vragen? Is een ANBI status nuttig voor ons bewonersinitiatief?

  Dit zijn voorbeelden van vragen waar elk bewonersinitiatief op een bepaald moment tegen aanloopt. En in de meeste gevallen zijn die vragen niet zo gemakkelijk te beantwoorden. Ik zie de laatste jaren echt een toename in dit soort vragen. Niet verwonderlijk, want ondernemende bewonersinitiatieven zijn steeds minder afhankelijk van subsidies en genereren meer en andere soorten inkomsten.

  Onlangs stelde ons lid Stichting MEERgroen uit Haarlemmermeer een dergelijke vraag. Zij onderhouden in totaal zo’n 125 hectare groen op een ecologische manier en doen dat met honderden vrijwilligers. De soorten opdrachten, opdrachtgevers en manieren van betaling zijn divers. Op een gegeven moment ontstond de onvermijdelijke vraag: Zijn wij btw plichtig of niet?

  Op een gegeven moment ontstond de onvermijdelijke vraag: Zijn wij btw-plichtig of niet?

  Btw (belasting toegevoegde waarde, ook wel omzetbelasting genoemd), is een belasting die je betaalt over de verkoop van producten of diensten. Het gaat hier om economische activiteiten die op regelmatige basis plaatsvinden. Ook als bewonersinitiatief kan je dus te maken krijgen met de btw. Als subsidies en giften van fondsen je enige inkomstenbron zijn, hoef je geen btw te betalen. Maar ga je diensten leveren aan derden of producten verkopen, dan kan het zijn dat je btw-plichtig wordt. Welke rechtsvorm je hebt en of je wel of geen winstoogmerk hebt, doet er dan niet toe.

  De belastingdienst hanteert verschillende tarieven. Het algemene tarief is 21%. Daarnaast is er een 6% tarief dat geldt voor bijvoorbeeld eten en drinken, maar ook voor bepaalde reparatie en renovatiewerkzaamheden. Het 0% tarief kom ik in onze praktijk niet veel tegen. De vrijstellingen daarentegen weer wel. Zo is de verhuur van ruimtes in je pand vaak vrijgesteld net als de omzet in de ‘kantine’ van je wijkgebouw. Overigens kan je de btw die je aan je eigen leveranciers hebt betaald (bijvoorbeeld over je huur, energierekening en horeca inkoop) ook weer terugkrijgen.

  Tom Kleinpenning van Flynth Belastingadviseurs beaamt: “Op vragen over de BTW zijn vrijwel nooit algemene antwoorden te geven”

  ANBI of liever SSBI?

  Een andere vraag die regelmatig voorkomt: Mag je btw heffen als je als bewonersinitiatief een ANBI-status hebt? In principe staat dat los van elkaar en zal dat ook los van elkaar beoordeeld worden. Een belangrijkere vraag is wellicht, wat is het voordeel van een ANBI-status voor jouw initiatief? Een aanvraag doen is namelijk een erg tijdrovende kwestie. Is een SSBI status wellicht een betere keuze? Een SSBI (sociaal belang behartigende instelling) kent ook belastingvoordelen op het gebied van erf- en schenkbelasting.

  Wat mij in ieder geval heel duidelijk is geworden, op vragen over de btw (en ook ANBI) is vrijwel nooit een algemeen antwoord te geven. En zeker niet in ónze praktijk! Ondernemende bewonersinitiatieven bieden vaak tal van diensten aan en hebben meerdere opdrachtgevers en klanten. En zijn altijd gericht op wat nodig is in de wijk, maatwerk dus! Dat maakt het heel mooi en divers maar dus ook vrij complex. Tom Kleinpenning van Flynth Belastingadviseurs beaamt dat: ‘Het is vrijwel onmogelijk een algemeen antwoord op dit soort vragen te formuleren’.

  Voordelig en werkbaar

  Stichting MEERgroen kwam er met de eigen boekhouder niet goed uit. Genoeg reden voor ons om Tom Kleinpenning van Flynth Belastingadviseurs aan ze te koppelen! Hij keek met hen mee, dook in jurisprudentie en bracht advies uit. Omdat MEERgroen niet als een hoveniersbedrijf werkt met vergoedingen die gerelateerd zijn aan specifieke prestaties, is er geen sprake van ondernemersactiviteiten en is btw heffen niet nodig. Goed om te weten en vooral een prettig gevoel dat iemand met de juiste kennis heeft meegekeken.


  Loop je rond met vergelijkbare vragen? Laat het ons weten!

  Loop je rond met vergelijkbare vragen? Vraag altijd eerst bij je boekhouder of accountant wat voor jou de meest voordelige en ook vooral meest werkbare oplossing is. Kom je er niet uit of verschil je van mening? Laat het ons weten! In samenwerking met DOEN, VSB fonds en KNHM werken we aan een uitgebreid lerend netwerk van experts die je kunnen helpen bij complexe vragen. Met de koppeling aan de juiste expert werken we samen aan een concrete stap in de groei van jouw ondernemende bewonersinitiatief. Deelname is gratis!

   

 • Meer van onze leden

  Stichting Onze DROOM

  Stichting Onze DROOM

  De ontmoetingsplek waar iedereen welkom is! Stichting Onze DROOM organiseert ontmoetingen en biedt dagbesteding en ...

  Lees meer >
  Dorpscoöperatie Gerkesklooster Stroobos

  Dorpscoöperatie Gerkesklooster Stroobos

  Dorpscoöperatie Gerkesklooster-Stroobos heeft een generatiehuis opgericht in het voormalige schoolgebouw van het ...

  Lees meer >
  Stichting Tevreden

  Stichting Tevreden

  Stichting Tevreden bestaat uit betrokken Deventenaren die van elke Deventenaar een Tevreden Deventenaar willen ...

  Lees meer >