Coöperatie winnaar Social impact Day Noord

 • Coöperatie Klooster&Buren is de meest veelbelovende startende sociale onderneming van Noord-Nederland. En wint de Social Impact Award 2018! Door Klooster&Buren krijgen monumentale gebouwen een herbestemming, worden ontmoetingen georganiseerd, banen gecreëerd, streekproducten gemaakt en verkocht, appartementen verhuurd, zorgteams geregeld en nog veel meer.

  Bewoners in vijf dorpen rond Kloosterburen spraken een aantal jaar geleden de wens uit om zelf regie en verantwoordelijkheid te nemen voor de leefbaarheid in het gebied. Hoe konden ze dat het beste aanpakken? Bewoners richtten in 2015 de coöperatie Klooster&Buren op, het bleek dé manier om uitvoering te geven aan hun plannen.

   ‘Als de oplossingen bij de voordeur liggen hoeven ze niet van ver gehaald te worden’

  De coöperatie haalt de zorg van de instanties en instituten terug naar de gemeenschap en maakt daarbij veel gebruik van de krachten en talenten uit het dorp en omgeving. Want als de oplossingen bij de voordeur liggen hoeven ze niet van ver gehaald te worden. Het initiatief zorgt ervoor dat historie, natuur en cultuur behouden blijft. Zo krijgen monumentale gebouwen een herbestemming, worden ontmoetingen georganiseerd, banen gecreëerd, streekproducten gemaakt en verkocht, appartementen verhuurd, zorgteams geregeld en nog veel meer. Prachtige resultaat van indrukwekkend bewonersinitiatief in vijf dorpen rond Kloosterburen in Noord-Groningen.

  Vier sociale ondernemingen

  Uit 32 aanmeldingen had de jury vier sociale ondernemingen geselecteerd, allen ondernemingen die een positieve bijdrage aan de samenleving leveren; een grotendeels zelfstandig verdienmodel hebben; gevestigd zijn Noord-Nederland (Groningen, Friesland, Drenthe) en maximaal vijf jaar actief  zijn. De vier genomineerden waren: zonnepanelenbedrijf Enie.nl, Meukvrij natuurslagerij De Woeste Grond en architectenbureau Vector-i en Coöperatie Klooster&Buren.

  Oordeel jury

  De jury was onder de indruk van de grote impact die Klooster&Buren heeft. Hier hebben 280 bewoners zelf de regie genomen. Ze hebben een nieuwe structuur gebouwd om samen te leven in een dunbevolkt gebied. Samen werken ze aan leefbaarheid, betere zorg en wekken ze hun eigen energie op.

  De vele en diverse activiteiten (van een ecologische kloostertuin tot beschermd zelfstandig wonen) die Klooster&Buren ontwikkelt, dragen er aan bij dat de bevolkingskrimp is afgenomen en er meer jonge gezinnen zich in het gebied vestigen. Het getuigt van lef en doorzettingsvermogen als je met zoveel burgers een gezamenlijk doel weet te bereiken. Coöperatie Klooster&Buren is landelijk en internationaal een voorbeeld. Daarom verdienen ze de Social Impact Award 2018.

  Prijs

  Coöperatie Klooster&Buren wint €1.500, een coachingstraject ter waarde van €10.000 en natuurlijk een hoop publiciteit.

 • Meer van onze leden

  Dorpscoöperatie Gerkesklooster Stroobos

  Dorpscoöperatie Gerkesklooster Stroobos

  Dorpscoöperatie Gerkesklooster-Stroobos heeft een generatiehuis opgericht in het voormalige schoolgebouw van het ...

  Lees meer >
  MidWest

  MidWest

  Coop MidWest is een verzamelplek in de Amsterdamse Baarsjes. Bottum-up bedacht, uitgewerkt en tot stand gekomen door ...

  Lees meer >
  BewonersBedrijf Heechterp-Schieringen

  BewonersBedrijf Heechterp-Schieringen

  In Leeuwarden ligt het eerste BewonersBedrijf van Nederland: BewonersBedrijf Heechterp Schieringen. Op 30 november ...

  Lees meer >