Bewoners geven gymzaal terug: de lessen

 • ‘Samen sporten en bewegen voor een actieve en gezonde leefstijl.’ Dat is het plan, als BewonersTeam Stroinkslanden (BTS) in 2013 een gymzaal overneemt van de gemeente Enschede. Een bouwkundig rapport is volgens de gemeente niet nodig. Nu komen er voor 60.000 euro gebreken aan het licht en blijkt het bestuur hoofdelijk aansprakelijk. De mooie plannen stoppen na drie jaar, want de bewoners geven de gymzaal weer terug. Wat kunnen we hier van leren?

  stroinkshalIn 2013 was er een gymzaal over. De gemeente gebruikte de zaal niet meer maar vond het zonde om te slopen. BTS wilde de gymzaal overnemen voor een symbolisch bedrag. Uiteindelijk wilde de gemeente er toch de resterende boekwaarde voor hebben: 42.000 euro. Met bijdragen uit de wijkbudgetten en van woningcorporatie De Woonplaats nam de bewonersgroep het pand over en doopte het de Stroinkshal. “We hebben wel een screening gedaan, maar geen volledig bouwkundig rapport op laten stellen,’ vertelt Carma Woltjer, bestuurslid van BTS. “Het zag er netjes uit en volgens de gemeente was het pand in goede staat. De gemeente heeft met onze voormalige voorzitter alles nagelopen en een dakdekker uit de wijk heeft het dak gecontroleerd. In onze naïviteit hebben we de gemeente te veel op hun woord geloofd.”

  Bouwkundig rapport

  Na de overname bleek er van alles mis met de Stroinkshal. “Onder de grond lekten de waterleidingen en de cv-installatie moest volledig vervangen worden. Ook een deel van de toestellen werd afgekeurd. Zo waren de ringen en het klimrek niet veilig.” De gemeente heeft geïnvesteerd in de gymzaal, maar uit een bouwkundig rapport bleek de omvang van de investering te groot. “Er kwamen voor 60.000 euro gebreken aan het licht. Dat hebben we niet en gaan we ook niet ergens vandaan halen. De Stroinkshal werd een molensteen. De gymzaal had steeds meer bezetting maar we hadden nog geen zicht op break-even, laat staan op winst om te investeren.”

  Bestuurdersaansprakelijkheid

  stroinkshal logoIn tegenstelling tot de informatie die BTS van de gemeente en een notaris kreeg, bleek het bestuur toch hoofdelijk aansprakelijk in geval van calamiteiten. Als iemand ondanks de waarschuwingsborden daadwerkelijk uit het onveilige klimrek was gevallen, moest het bestuur de schadevergoeding betalen. “Toen we daar achter kwamen, heb ik gezegd: de hal gaat nu dicht, als het betekent dat ik bij een ongeluk mijn huis moet verkopen!”

  Bestuurdersaansprakelijkheid valt dus niet altijd onder de collectieve vrijwilligersverzekering van de gemeente. “Dit vind ik heel belangrijk om besturen mee te geven. Zorg dat je een verzekering afsluit en niet meer hoofdelijk aansprakelijk bent!” BTS kwam erachter doordat zij Stichting Radar om advies vroegen. Deze stichting is in het hele land betrokken geweest bij het overnemen en uitbaten van panden door bewoners.

  Gemeente in gebreke

  De informatie vanuit de gemeente bleek niet te kloppen, terwijl de bewonersgroep op hen vertrouwde. De gemeente Enschede maakt hier geen goede beurt. “Ik vind dat de gemeente meer zorg had moeten dragen voor de randvoorwaarden. Wij zijn vrijwilligers, geen professionals.”

  BTS is ook kritisch op hun eigen handelen. “We hebben te veel vertrouwd op de gemeente, onze voormalige voorzitter en het geloof dat het allemaal wel goed zou komen. Het was een unieke kans.”
  “Nu is het een opluchting dat we ervan af zijn. Dit was te groot voor onze groep vrijwilligers. We gaan als BTS herijken. Waar zeggen we voortaan ‘ja’ tegen? Wat willen we voor onze wijk en met ons team? Maar ik denk niet dat we dit ooit nog gaan doen.”

  Vastgoed voor bewoners

  Als je een pand wil overnemen van de gemeente, zorg dan dat je precies weet wat je krijgt. Laat je goed informeren over de staat van het pand. Ook van de onderdelen die je op het eerste gezicht niet ziet. Controleer ook goed hoe je verzekerd bent. Veel gemeenten hebben een vrijwilligersverzekering. In het geval van BTS dekte deze verzekering de bestuurdersaansprakelijkheid niet. Zoek uit hoe dat in jouw gemeente geregeld is.

  Helaas gaat het niet alleen in Enschede mis. Daarom hebben we de BewonersAgenda opgesteld waarin we onder andere oproepen bewoners makkelijker toegang te geven tot financiering en maatschappelijk vastgoed overdraagbaar te maken.

  Meer tips en ervaringsverhalen van bewoners die vastgoed overnemen? Bekijk dan het dossier Overname van het LSA-project Beheer je Buurthuis en de handout Vastgoed als asset? Ja!.

 • Meer van onze leden

  Dorpscoöperatie Gerkesklooster Stroobos

  Dorpscoöperatie Gerkesklooster Stroobos

  Dorpscoöperatie Gerkesklooster-Stroobos heeft een generatiehuis opgericht in het voormalige schoolgebouw van het ...

  Lees meer >
  Stichting Tevreden

  Stichting Tevreden

  Stichting Tevreden bestaat uit betrokken Deventenaren die van elke Deventenaar een Tevreden Deventenaar willen ...

  Lees meer >
  MidWest

  MidWest

  Coop MidWest is een verzamelplek in de Amsterdamse Baarsjes. Bottum-up bedacht, uitgewerkt en tot stand gekomen door ...

  Lees meer >