SuperBewoner-estafette start in Breda

 • Bewoners van bewonersgroepen uit het hele land hebben 5 voorstellen gemaakt voor de politiek. Voorstellen om ervoor te zorgen dat vrijwilligers meer ruimte en kansen krijgen, minder last hebben van onwillige ambtenaren of niet passende regelgeving. Die 5 uitgangspunten worden door middel van een superbewoner-estafette naar Den Haag gebracht. “Als je nieuwe vormen van democratie zoekt, luister dan naar de stem van onderop”, zeggen de actieve bewoners  verenigd in het LSA. “Want een doe-democratie kan wél.” Op 13 september start de superbewoner-estafette vanuit wijkhuis ONS in Breda.

  De Superbewoner-estafette brengt deze BewonersAgenda naar Den Haag. Volg de aftrap live op 13-9

  Nederland kent veel maatschappelijke initiatieven die buurten leuker en mooier maken.  Zonder vrijwilligers is Nederland koud en kil. Actieve bewoners zorgen ervoor dat buurthuizen blijven draaien, dat vluchtelingen Nederlandse les krijgen, dat kinderen in aandachtswijken mooie speeltuinen hebben, dat er groentetuinen op braakliggende terreinen verrijzen, dat er goedkope taxi’s rijden voor buurtbewoners, enzovoort. Actieve bewoners zijn superbewoners! De voorstellen van deze energieke initiatiefnemers moeten de ruimte krijgen.

  lsa-superbewonerToch stuiten hun projecten en initiatieven vaak op onbegrip of ontbreekt de medewerking. Soms hebben ze ronduit last van onwillige ambtenaren of niet passende regelgeving. Daar moet verandering in komen en zij weten ook hoe. De actieve bewoners, verenigd in het Landelijk Samenwerkingsverband Actieve bewoners (LSA), hebben samen een duidelijke BewonersAgenda geschreven met constructieve voorstellen om Nederland mooier en sterker te maken, van onderop! Voorstellen die spelregels eerlijker maken.

  Superbewoner

  Een superbewoner in bijbehorend outfit gaat via bewonersprojecten, BewonersBedrijven en buurthuizen naar Den Haag om deze BewonersAgenda aan de politiek aan te bieden. In de BewonersAgenda worden onder meer voorstellen gedaan voor passende wetgeving, uitbreiding van het Right to challenge, ruimte voor experimenten en aandacht voor oude stadswijken.

  Het LSA organiseert een superbewoner-estafette tot in de Tweede Kamer om deze voorstellen bij de politiek te krijgen. Naast deze estafette wordt er een politiek debat georganiseerd, is de BewonersAgenda naar alle politieke partijen verstuurd als input voor hun verkiezingsprogramma’s, worden Tweede Kamerleden op werkbezoek langs bewonersprojecten geleid, en zal er een serie interviews worden gehouden met Kamerleden over zeggenschap en de positie van de actieve bewoners.

  Programma en praktische info

  Waar: De estafette begint in Buurthuis ONS. Een buurthuis nieuwe stijl, beheerd door bewoners. Evert Spoorwaterstraat 41, 4827 LL Breda

  Wanneer: dinsdag 13 september, vanaf 10:30 tot 12:00 uur

  Wat: Om 10:30 gaan actieve bewoners, inclusief de superbewoner, samen ontbijten. De groep krijgt een rondleiding door het buurtbedrijf ,langs vrijwilligers die Nederlandse les geven aan vluchtelingen, langs vrijwilligers die in het naaiatelier kleding herstellen, en langs de tweedehandswinkel waar je ook bruidskleding kunt huren.

  Om 11:30 rent de superbewoner weg met de BewonersAgenda in zijn hand, hij opent daarmee de estafette. De superbewoner kan overal  opduiken om aandacht te vragen voor de BewonersAgenda. Hij schreeuwt door roeptoeters, over weilanden en op stadspleinen. Uiteindelijk zal de Superbewoner de BewonersAgenda in Den Haag terecht laten komen, bij de Tweede Kamer!

  Meer over LSA:

  Het Landelijk Samenwerkingsverband Actieve bewoners is hét landelijk netwerk van bewonersgroepen, zelfstandige buurthuizen, buurtcoöperaties, collectieve wijkondernemingen en BewonersBedrijven. Het LSA bundelt lokale kracht en stimuleert eigen regie.

  Meer over de BewonersAgenda:

  151128_485_LBD15_1500pxSinds oktober 2015 vraagt het LSA aan actieve bewoners wat ze nu nodig hebben van de politiek. We maakten van de wensen, ideeën en voorstellen een BewonersAgenda met 5 speerpunten. Zie hier: https://www.lsabewoners.nl/luister-naar-actieve-bewoners/ Lees ook de uitgebreide BewonersAgenda en bekijk de meer dan 150 organisaties en actieve bewoners die hem hebben getekend.

  Meer over ONS:

  ONS in Geeren-Zuid is een buurthuis nieuwe stijl. Onder één dak huisvest de wijkaccommodatie een restaurant, vrouwenstudio en verschillende vooruitstrevende projecten om bij te dragen aan de emancipatie van een kwetsbare buurt. De coöperatie ONS in Geeren-Zuid heeft met het UWV een regelarme zone ingericht, waar vrijwilligers geen sollicitatieplicht hebben en een vrijwilligersvergoeding krijgen. ONS doet mee aan het LSA-project Beheer je Buurthuis (www.beheerjebuurthuis.nl)

  Meer over de superbewoner-estafette:

  De Superbewoner kan overal opduiken. Zeker is dat hij op 8 oktober te zien zal zijn in Lelystad, waar actieve bewoners van het LSA aan het vergaderen zijn. Op  https://www.lsabewoners.nl/superbewoner-estafette/ worden nieuwe data toegevoegd van de estafette.

 • Meer van onze leden

  Samen Sterk in Holy

  Samen Sterk in Holy

  Samen Sterk in Holy is een met, voor en door bewonersinitiatief in de wijk Holy in Vlaardingen. Samen met bewoners ...

  Lees meer >
  Bewonersorganisatie Gilden

  Bewonersorganisatie Gilden

  Bewonersorganisatie Gilden verbindt de bewoners uit de Gildenwijk in Spijkenisse door activiteiten te organiseren ...

  Lees meer >
  Door Achterveld Voor Achterveld / DAVA

  Door Achterveld Voor Achterveld / DAVA

  DAVA is de afkorting van Door Achterveld Voor Achterveld. Deze vereniging van vrijwilligers heeft als doel ervoor ...

  Lees meer >