ABCD-methode: ‘gewoon beginnen’ aan een keukentafeltje leidt tot een hechte community

 • “Master popel”, zo noemde een mede-popelaar Hans terwijl ze hem uitnodigde zijn verhaal te delen met alle bezoekers van de ABCD-popeldag 2019. Hans liep hij het ABCD-virus een jaar eerder op, tijdens zijn eerste bezoek aan een popeldag. Hij was meteen verknocht aan de werkwijze en ging er mee aan de slag in Leidschendam.

  Op het moment dat Hans de sleutels van het pand in handen kreeg, gooide hij direct de deuren open. Hans: “Ik kreeg de sleutel, zette een tafel met vier stoelen neer, en zorgde voor een koffiezetapparaat.” Daarmee was Alles voor Elkaar een feit, en zorgde Hans ervoor dat de plek direct van iedereen werd. Heb je ook een idee en twijfel je nog hoe je het aan moet pakken? De tip van Hans is krachtig in eenvoud: “Gewoon doen!”

  Een plek waar mensen van elkaar leren

  “Ik vertelde aan alle mensen die langskwamen dat ik van plan was een wijkleercentrum te openen. ‘Wat is dat dan?’, vroegen mensen me. Daar was ik ook nog niet precies uit, maar ik wist wel dat het een plek moest worden waar mensen van elkaar kunnen leren. Daarom vroeg ik vanaf het begin aan iedereen: ‘Waar ben jij goed in en wat zou je willen bijdragen?’. Een nieuwe bezoeker vond het zó fijn dat ze weer iets voor een ander kon betekenen. Zulke ieniemienie-verhalen van mensen vind ik heel mooi.”

  Het park waar Alles voor Elkaar in ligt, is voor veel mensen die bekend zijn met geestelijke gezondheidszorg een heel vertrouwde plek. “Als je er een bord neerzet met: ‘We staan te popelen om je te ontmoeten’, staan ze zo op de stoep. Deze mensen zijn gewend dat iemand met ze praat en vraagt: ‘Wat heb je?’. Ik wil weten: ‘Wat kan je?’. Daardoor krijg ik een heel andere kant van iemand te zien. Nu zijn er ook ervaringsdeskundigen met een netwerk in de ggz bij Alles voor Elkaar actief.”

  Problemen verbinden mensen met elkaar

  Soms is het prima als iets in je organisatie niet op rolletjes loopt. Hans: “Problemen verbinden mensen. Als je dingen mis laat lopen, komt er energie van anderen vrij. Als je zelf iets koste wat kost wil doen, kun je gaan trekken, maar dan ben je al heel snel een asset van buiten de community aan het toevoegen. En dat wil ik nu juist voorkomen omdat het eigenaarschap daardoor in gevaar komt.”

  Hans was lang de kartrekker van Alles voor Elkaar. “Ik begon alleen en daardoor kon Alles voor Elkaar zich als een heel informele organisatie ontwikkelen. Mensen stoppen bij ons geld in de donatie-bus, en als iemand wat materiaal haalt om te klussen in de werkplaats mag ‘ie daar wat geld uit halen.”

  Een informele club met een formeel bestuur

  Sinds kort gaat Alles voor Elkaar als stichting voor het leven. Dat betekent dat er naast Hans als kartrekker nu ook een formeel bestuur actief wordt. Hoe rijm je het informele karakter van een organisatie met een strakke rechtsvorm? Met die vraag worstelt Hans op dit moment, omdat de kracht van het initiatief volgens hem schuilt in de gemeenschap. “Ik wil vragen: ‘waar ben je goed in en wat vind je leuk?’ terwijl het bestuur adviseert om een vacature uit te schrijven via het vrijwilligerspunt. Daaruit blijkt dat we een andere aanpak gewend zijn.”

  Tijdens de vraagshop die Hans organiseerde op de ABCD-popeldag in 2019 gaven andere actieve bewoners hem wat tips. Eén van hen heeft bijvoorbeeld goede ervaring met het plaatsen van verhalen van vrijwilligers op de website. “Zo laat je zien waarom mensen het leuk vinden om actief te zijn bij Alles voor Elkaar. Mensen kunnen dan zelf bedenken: ‘hey, dat is eigenlijk ook iets voor mij!’. Beter een enthousiaste ervaring delen dan een minutieuze functieomschrijving, zo klinkt het advies.

  Deze workshop werd gegeven door Hans van Ierland op de ABCD-popeldag 2019. Wil je nog even verder lezen over ABCD en community building, bekijk dan de artikelen die we op een rij hebben gezet.


  Leuk, zulke artikelen wil ik vaker lezen

  Lees je onze nieuwsbrief al? Je weet dankzij de nieuwsbrief wat bewonersinitiatieven voor elkaar krijgen en je mist geen belangrijke ontwikkelingen. Handig: je krijgt ook bericht als we bijeenkomsten of congressen organiseren. We versturen de nieuwsbrief één keer per maand. Klik hier zodat we de nieuwsbrief ook naar jou kunnen sturen.

  Bekijk alle evenementen & trainingen van LSA

 • Meer van onze leden

  Bewonerscommissie Eigen Haard

  Bewonerscommissie Eigen Haard

  Bewonerscommissie Eigen Haard behartigt de belangen van alle bewoners in de wooncomplexen voor senioren Koornhorst ...

  Lees meer >
  Stichting Onze DROOM

  Stichting Onze DROOM

  De ontmoetingsplek waar iedereen welkom is! Stichting Onze DROOM organiseert ontmoetingen en biedt dagbesteding en ...

  Lees meer >
  Dorpscoöperatie Gerkesklooster Stroobos

  Dorpscoöperatie Gerkesklooster Stroobos

  Dorpscoöperatie Gerkesklooster-Stroobos heeft een generatiehuis opgericht in het voormalige schoolgebouw van het ...

  Lees meer >