ABCD-certificaten uitgereikt

 • 12 enthousiaste actieve bewoners kregen gisteren na hun tweede ABCD-trainingsdag een certificaat! LSA organiseerde deze ABCD-training bij Stichting Ik Wil in Eindhoven.

  LSA is in Nederland de aanjager van het ABCD (Assed Based Community Development)-aanpak. Dat is een positieve wijkaanpak die uitgaat van de kracht van de buurt en de bewoners. ABCD is dé werkwijze die wereldwijd wordt gezien als voorbeeld voor community building: Wij willen dat er veel meer op een ABCD-manier wordt gekeken naar wijken. Daarom werken we aan een actuele versie van het ABCD-handboek. En we organiseren ABCD-trainingen samen met Joop Hofman van de Rode Wouw, een man waar we veel mee samenwerken en die dé ABCD-expert van Nederland genoemd kan worden. De afgelopen maanden hebben Kristel Jeuring en Joop samen drie trainingen gegeven aan actieve bewoners in Maastricht, in Almere en in Eindhoven.

  Joop: “We zijn heel goed in staat in kaart te brengen welke problemen er zijn en wat er niet is. Maar je kunt niet ontwikkelen met wat je niet hebt, je ontwikkelt met wat er wel is. Dat is essentieel voor ABCD.”

  Opbrengst van de ABCD-training

  De deelnemers zijn blij met de ABCD-training. Zo ontvingen we dit mailtje van Debby uit Almere: ‘Ik vond het echt een hele fijne cursus! Ik organiseer wekelijks een koffieochtend en we hebben al best wat mee kunnen nemen vanuit de ABCD aanpak. We hebben mensen kunnen mobiliseren om mee te doen en ons groepje vrijwilligers groeit gestaag. Hartstikke fijn!’

  Bij het LSA zijn we ook enthousiast over de opbrengst van de training: over de discussies, ervaringen en overdenkingen die gedeeld werden. Gisteren kwamen we bijvoorbeeld samen op deze gedachte: onze wereld is te veel gericht op het vermijden en beheersen conflicten. We hebben andere routines nodig om in de samenleving, buurten en wijken de conflicten uit de onderbuik te halen en bespreekbaar te maken. We moeten met elkaar in gesprek. ABCD helpt daarbij.
  Naast dat deze mooie weerspiegelingen ontstaan, worden er ook veel nuttige en praktische handvatten gegeven om de buurt en haar bewoners te verbinden. En het allerbelangrijkste wat we doorgeven is het besef dat het meest wat je nodig hebt in je buurt is.


  Lees hier een verslag van een workshop over de basisprincipes van ABCD

  Meer info over ABCD-trainingen via kristel@lsabewoners.nl

 • Meer van onze leden

  Bewonerscommissie Eigen Haard

  Bewonerscommissie Eigen Haard

  Bewonerscommissie Eigen Haard behartigt de belangen van alle bewoners in de wooncomplexen voor senioren Koornhorst ...

  Lees meer >
  Kracht van Zuilen

  Kracht van Zuilen

  Stichting Kracht van Zuilen is een bewonersinitiatief in Utrecht. De Stichting werkt aan ontmoeting, verbinding, ...

  Lees meer >
  Wijkvereniging De Leest, Veghel

  Wijkvereniging De Leest, Veghel

  Wijkvereniging de Leest is een vereniging van en voor bewoners in Veghel. Ze runnen wijkcentrum De Leest waar je ...

  Lees meer >