Aanmelding voor programma ‘de WijkBV’ open

 • We hebben goed nieuws; de aanmelding voor het programma ‘de WijkBV’ is open! We zoeken naar 5 bewonerscollectieven die willen pionieren. Met een WijkBV werken bewoners aan een stevige economische machtsbasis in de wijk. Door eigenaarschap en zeggenschap en met een ondernemende aanpak. Bewoners bepalen zelf hoe hun wijk eruit ziet door het verkrijgen van assets zoals grond en gebouwen en het aanboren en behouden van geldstromen binnen de wijk. Zo heeft een WijkBV een grote impact op de terreinen die het dichtst bij mensen in de wijk staan, zoals wonen, werk en zorg.

  Dit programma is inmiddels gestart! We zijn heel blij met vier pioniers. Ze hebben ambitie en staan voor ingewikkelde uitdagingen in hun buurt. Ze willen bijvoorbeeld investeren in een groot pand, groeien vliegensvlug of bouwen aan duurzame ontmoetingsplekken. Lees hier alles over hun plannen. Er is ook nog ruimte voor één of twee andere pioniers, dus als je denkt dat het past bij jouw bewonersgroep, neem dan contact op met kristel@lsabewoners.nl 

  We hebben in de afgelopen twee jaar samen met bewonerscollectieven, fondsen, gemeenten en andere partijen onderzocht wat er nodig is om aan een economische machtsbasis voor bewoners te werken. Nico de Boer schreef een paar jaar geleden al “Participatie heeft een economische machtsbasis nodig”. Onze leerreis: ‘Op zoek naar de WijkBV’ in Schotland liet zien dat je als bewoners de regie kunt pakken wanneer je zelf meebouwt aan het economische systeem in de wijk. Dat kan betekenen dat je veel vastgoed in handen hebt, flinke contracten uitvoert, de energievoorziening beheert, of een grote werkgever bent. En zo zijn er nog veel meer terreinen te bedenken die essentieel zijn binnen het economisch en juist ook het sociale verkeer in een wijk.

  Hoewel dit in nog relatief onontgonnen gebied is, proefden wij de ambitie die er onder bewonerscollectieven is om aan die economische machtsbasis te werken. In onze gesprekken met initiatieven werd duidelijk dat ze wat ondersteuning kunnen gebruiken om te kunnen pionieren. Eén van initiatieven stelde: “We zijn continu bezig om te innoveren, maar ook om ons hoofd boven water te houden. En dat bijt elkaar. Om de stap te kunnen zetten naar een WijkBV hebben we iemand nodig die ons kan helpen om onze situatie in een groter perspectief te plaatsen en het kan koppelen aan ontwikkelingen in Nederland en daarbuiten. Maar we gaan ongetwijfeld ook hele specifieke hobbels tegenkomen waar we technische expertise nodig hebben”. Met onder andere die vraag in ons achterhoofd lanceren we vandaag het programma ‘de WijkBV’. Als LSA staan we met ons netwerk naast deze pioniers om hun ambitie voor de wijk waar te maken.

  Voor meer informatie over het programma en de aanmelding kun je op deze pagina terecht.

 • Meer van onze leden

  Wijkvereniging De Leest, Veghel

  Wijkvereniging De Leest, Veghel

  Wijkvereniging de Leest is een vereniging van en voor bewoners in Veghel. Ze runnen wijkcentrum De Leest waar je ...

  Lees meer >
  Buurtbedrijf NuDe Toekomst

  Buurtbedrijf NuDe Toekomst

  Het Wageningse buurtbedrijf NuDe Toekomst is echt van, voor en door bewoners. Het eerste idee ontstond toen er in de ...

  Lees meer >
  Wijkraad Parkwijk-Zuiderpolder-Penningsveer

  Wijkraad Parkwijk-Zuiderpolder-Penningsveer

  "Wij bemoeien ons met bijna alles," aldus vicevoorzitter van de wijkraad Wim Kleist. Actief in de Haarlemse buurt ...

  Lees meer >