Aanmelding voor programma ‘de WijkBV’ open

 • We hebben goed nieuws; de aanmelding voor het programma ‘de WijkBV’ is open! We zoeken naar 5 bewonerscollectieven die willen pionieren. Met een WijkBV werken bewoners aan een stevige economische machtsbasis in de wijk. Door eigenaarschap en zeggenschap en met een ondernemende aanpak. Bewoners bepalen zelf hoe hun wijk eruit ziet door het verkrijgen van assets zoals grond en gebouwen en het aanboren en behouden van geldstromen binnen de wijk. Zo heeft een WijkBV een grote impact op de terreinen die het dichtst bij mensen in de wijk staan, zoals wonen, werk en zorg.

   

  We hebben in de afgelopen twee jaar samen met bewonerscollectieven, fondsen, gemeenten en andere partijen onderzocht wat er nodig is om aan een economische machtsbasis voor bewoners te werken. Nico de Boer schreef een paar jaar geleden al “Participatie heeft een economische machtsbasis nodig”. Onze leerreis: ‘Op zoek naar de WijkBV’ in Schotland liet zien dat je als bewoners de regie kunt pakken wanneer je zelf meebouwt aan het economische systeem in de wijk. Dat kan betekenen dat je veel vastgoed in handen hebt, flinke contracten uitvoert, de energievoorziening beheert, of een grote werkgever bent. En zo zijn er nog veel meer terreinen te bedenken die essentieel zijn binnen het economisch en juist ook het sociale verkeer in een wijk.

  Hoewel dit in nog relatief onontgonnen gebied is, proefden wij de ambitie die er onder bewonerscollectieven is om aan die economische machtsbasis te werken. In onze gesprekken met initiatieven werd duidelijk dat ze wat ondersteuning kunnen gebruiken om te kunnen pionieren. Eén van initiatieven stelde: “We zijn continu bezig om te innoveren, maar ook om ons hoofd boven water te houden. En dat bijt elkaar. Om de stap te kunnen zetten naar een WijkBV hebben we iemand nodig die ons kan helpen om onze situatie in een groter perspectief te plaatsen en het kan koppelen aan ontwikkelingen in Nederland en daarbuiten. Maar we gaan ongetwijfeld ook hele specifieke hobbels tegenkomen waar we technische expertise nodig hebben”. Met onder andere die vraag in ons achterhoofd lanceren we vandaag het programma ‘de WijkBV’. Als LSA staan we met ons netwerk naast deze pioniers om hun ambitie voor de wijk waar te maken.

  Voor meer informatie over het programma en de aanmelding kun je op deze pagina terecht. Je kunt je tot en met 17 maart aanmelden.

 • Meer van onze leden

  Lucas Community

  Lucas Community

  Lucas Community bestaat uit Bewoners en Ondernemers uit Osdorp Nieuw-West. De Lucas Community is gevestigd in de ...

  Lees meer >
  Coöperatieve Wijkraad Oosterpark

  Coöperatieve Wijkraad Oosterpark

  Beslissen zoals de wijk zou beslissen, dat is wat de Coöperatieve Wijkraad doet. Want als het gaat over de wijk, ...

  Lees meer >
  Bewonersorganisatie Charlois Zuidrand (BOCZ)

  Bewonersorganisatie Charlois Zuidrand (BOCZ)

  Bewonersorganisatie Charlois Zuidrand bestaat uit een groep bewoners en ondernemers dat zich inzet voor alle ...

  Lees meer >