Lerend netwerk

 • Het LSA heeft samen met een aantal fondsen (VSB, DOEN, KNHM) een project opgezet waarbij ondernemende bewonersinitiatieven gratis een expert of ervaringsdeskundige in huis kunnen halen. We werken samen aan een lerend netwerk.

  Omdat bewonersinitiatieven zich op steeds meer gebieden bezig houden, hebben ze ook meer vragen. Soms zijn die vragen niet één-twee-drie te beantwoorden. Zo was DeBlauweWijkEconomie op zoek naar een rechtsvorm voor hun prachtige, maar complexe bewonersinitiatief. Lees hoe het lerend netwerk hielp.
  Dakpark Rotterdam wilde fondsen werven en moest daarvoor een samenwerkingsovereenkomst sluiten met het gemeentebestuur. Toen liep de stichting tegen een probleem aan dat veel bewonerscollectieven vast herkennen: de verschillende afdelingen van de gemeente werkten niet samen en niemand  binnen de gemeente voelde zich verantwoordelijk. Via het lerend netwerk schakelden ze een juridisch adviseur/mediator in.
  Stichting MEERgroen wilde weten of zij in aanmerking kwamen voor vrijstelling van BTW en of een ANBI-status handig was voor hen. Lees hier wat zij leerden.

  Alles behalve geld

  Deze ondernemende bewonersgroepen zijn aan het pionieren, en dit levert complexe vragen op. Daarom hebben we dit project opgezet waarbij bewonersinitiatieven een gratis expert in huis kunnen halen. Deze expert (kan ook een ervaringsdeskundige zijn) koppelen wij met het initiatief, denk bijvoorbeeld aan iemand met veel kennis over communicatie, gemeentepolitiek, rechtspersonen, fiscale zaken, organisatorische vraagstukken, verdienmodellen, het beloningsbeleid voor vrijwilligers en andere zaken. Eigenlijk kunnen we ondernemende bewonersgroepen helpen met alle vragen, behalve die om financiële steun. Ook is het niet iemand die een grote langdurige taak op zich kan nemen: het is iemand die een groep of organisatie kan helpen, steunen en coachen.

  De tegenprestatie is niet zo groot, maar wel belangrijk. Wij willen jullie verhaal kunnen delen. Dus zowel de vraag als het antwoord wordt openbare informatie. Dan kunnen we er allemaal van leren! Dat is het lerend netwerk.

  Heb je interesse? Stuur dan even een mail naar Marieke Boeije: marieke.boeije@lsabewoners.nl ovv Lerend netwerk of bel naar 030-2317511, wij kijken of we met je vraag aan de slag kunnen.

  Samen sterk!