Aan de slag met een Lokale Fondsen: Tips van het Torenfonds

 • Werken met Lokale Fondsen is nieuw terrein voor het LSA. Dat betekent dat we vol nieuwsgierigheid op Lokale Fondsen afstappen om te leren, te delen en aan een sterke gemeenschap van lokale fondsen en andere bewonerscollectieven te werken. Zo nodigden we het Torenfonds uit om tijdens het We Doen Het Samen! Festival hun ervaringen te delen. En nodigen we iedereen uit om bij ons aan te kloppen met vragen en ideeën.

  Tips van het Torenfonds

  Het Torenfonds in Zutphen bestaat sinds 2016. Voor de voorzitter Jan van Breda betekent dat dat de route naar oprichting nog vers in het hoofd zit, maar er ondertussen ook al de nodige lessen geleerd zijn. Zijn top tips voor (het opzetten van) een Lokaal Fonds:

  • Voordat je de statuten ondertekent bij de notaris: ga buurten bij andere lokale fondsen en luister en kijk naar hoe zij het doen. Welke verandering moet het Lokaal Fonds in de buurt, wijk of stad teweeg brengen? Welke rol spelen wij als Lokaal Fonds? Hoe gaan we het organiseren?
  • De kracht van een lokaal fonds is dat het dichtbij en persoonlijk is. Maak de aanvraagprocedure dus ook zo persoonlijk mogelijk. Geen uitgebreide formulieren en lange wachttijden, maar zoveel mogelijk in gesprek. Dus zorg dat het contact makkelijk te leggen is. Via een telefoontje of een mailtje, of een gesprekje bij een buurtbarbecue.   
  • Wees duidelijk waar je voor staat. Heb je bijvoorbeeld bepaalde thema’s waarop je graag aanvragen ziet, zorg dan dat je mensen binnen je bestuur ambassadeurs hebt voor die thema’s. Zij kunnen actief het gesprek opzoeken over deze thema’s in de wijk, zo ben je ook uitnodigend.
  • Laat zien dat je er bent en dat mensen bij je terecht kunnen. Dat doe je bijvoorbeeld door te delen waar het geld naar toe gaat en de mooie dingen die initiatieven daardoor kunnen doen.

  Op zoek naar lessen

  Met Lokale Fondsen die er al zijn is er al een schat aan ervaringen die we kunnen delen. Zo schreven we eerder over GoudApot en het Twentse Noabers fonds. Maar we blijven nieuwsgierig. Dat betekent dat we graag van jullie horen. Als jullie al een fonds opgericht hebben hopen we jullie ervaringen te delen en helpen we je met de verdere ontwikkeling. Startende fondsen helpen we graag op weg. Kortom, heb je vragen en suggesties, neem contact op met Kees Kaffka via kees@lsabewonders.nl of 06-40628382.

 • Meer van onze leden

  Stichting J&S Projecten

  Stichting J&S Projecten

  Wat wil stichting J&S projecten precies? De afkorting J&S staat voor Jongeren & Senioren. De stichting ...

  Lees meer >
  Kerngroep wijk- en dorpsraden Breda

  Kerngroep wijk- en dorpsraden Breda

  Als vertegenwoordigers van ieder stadsdeel of gebied van de gemeente Breda  organiseert de Kerngroep wijk- en ...

  Lees meer >
  Stichting De Gravin-Dubbeldam

  Stichting De Gravin-Dubbeldam

  Stichting De Gravin in Dubbeldam is hèt wijkcentrum voor ouderen in de wijk. Hier worden tal van activiteiten ...

  Lees meer >