8 jaar lang: Het kan wél!

 • Vandaag is een bijzondere dag voor het LSA. Na ruim 8 jaar nemen we afscheid van het project Kan wél! Omdat het project zich heeft bewezen, de werkwijze in het land is overgenomen door veel organisaties en we – geïnspireerd door Kan wél! –  druk zijn met veel andere projecten.

  Vanmiddag, 19 december 2014, sluiten we het laatste traject af in Delft, in de wijk Buitenhof.

  In 2005 riep het toenmalige kabinet Balkenende de samenleving op om met initiatieven te komen die maatschappelijke binding konden aanjagen (Breed Initiatief Maatschappelijke Binding). Onze toenmalige directeur presenteerde het projectplan; een schot in de roos! Het idee was simpel: in wijken wonen veel mensen met ideeën en dromen voor hun wijk. Met minimale ondersteuning van een buurtcoach (in het begin was de functietitel nog ontwikkelingswerker), een klein budget voor activiteiten en een dosis positieve energie konden bewoners zelf vorm geven aan de leefbaarheid in hun wijk. Een langgekoesterde wens van veel leden van het LSA die de rol en houding van het welzijnswerk vaak niet al te positief waardeerden.

  Van Heerlen tot Zaandam, van Bergen op Zoom tot Hengelo. Tientallen steden organiseerden in totaal (we hebben ze niet precies geteld) meer dan 1000 projecten waarvan bewoners van begin tot eind initiatiefnemer en eigenaar van hun eigen project zijn. De website www.kanwel.nl herbergt nog een mooi projectarchief van de afgelopen jaren.

  Vandaag vieren we het einde van vele geslaagde bewonersprojecten, wijken en organisaties die in beweging kwamen en een maatschappelijk klimaat waarin we denken: het Kan wél!

  De eer is aan Kristel Keuren en Peter Nolten als laatste buurtcoaches die daaraan hebben kunnen bijdragen.

   

 • Meer van onze leden

  Bewonerscommissie Eigen Haard

  Bewonerscommissie Eigen Haard

  Bewonerscommissie Eigen Haard behartigt de belangen van alle bewoners in de wooncomplexen voor senioren Koornhorst ...

  Lees meer >
  Kracht van Zuilen

  Kracht van Zuilen

  Stichting Kracht van Zuilen is een bewonersinitiatief in Utrecht. De Stichting werkt aan ontmoeting, verbinding, ...

  Lees meer >
  Wijkvereniging De Leest, Veghel

  Wijkvereniging De Leest, Veghel

  Wijkvereniging de Leest is een vereniging van en voor bewoners in Veghel. Ze runnen wijkcentrum De Leest waar je ...

  Lees meer >