21 November: Landelijke Bewonersdag ‘Iedereen doet mee’

 • Gezamenlijk persbericht van het LSA, VROM/WWI, Aedes, de Woonbond en Pact op Zuid.

   

  Op zaterdag 21 november wordt de Landelijke Bewonersdag in Rotterdam Zuid gehouden. Iedereen is welkom. Vanuit bewonersoogpunt kijken we hoe het ervoor staat met de wijkenaanpak. Wat is er bereikt sinds 2007? En hoe gaat het met de bewonersparticipatie in de gemeentes?

  Bewoners hebben een belangrijke rol in de wijkaanpak. Op de Landelijke Bewonersdag 2009 staat hun rol en hun positie binnen de wijk centraal. De dag wordt gehouden in Rotterdam Zuid, de stad met de meeste aandachtstwijken. In al die wijken werken vrijwilligers keihard om hun stad leuker, mooier en veiliger te maken: ‘geen woorden maar daden`. Op de Landelijke Bewonersdag laten zij hun projecten zien. De deelnemers vertrekken met bussen vanuit het Nieuwe Luxor Theater naar twintig excursies in het zuiden van de stad. Op al die plekken worden ze ontvangen door bewoners die vertellen over hun projecten en activiteiten. Er zijn excursies naar kunstprojecten, naar moskeeën, naar sloopgebieden, naar veiligheidsprojecten et cetera. Een volledig overzicht met introductiefilmpjes over de excursies is te vinden op www.landelijkebewonersdag.nl.

  Na de excursie volgt er een Lagerhuisdebat met bewoners uit het hele land. Er zal gediscussieerd worden over landelijke thema`s. Hebben jongeren iets aan het wijkenbeleid? Hoe ziet de wijkenaanpak er na de verkiezingen van 2011 uit? Doen nieuwe Nederlanders daadwerkelijk mee? Doet de politie wat bewoners willen?Minister Eberhard van der Laan, wethouder Dominic Schrijer en Aedes-corporatiebestuurder Margriet Drijver zullen reageren op de bewonersvoorstellen die uit het debat komen.

  Kwaliteitskaart Bewonersparticipatie

  Na het debat zal de Kwaliteitskaartenwaaier Bewonersparticipatie uitgereikt worden aan de minister en de winnende gemeente. De Tilburgse school voor Politiek en Bestuur van de Universiteit van Tilburg heeft in opdracht van het LSA onderzoek gedaan naar de manier waarop de bewonersparticipatie in de uitvoering van de wijkactieplannen is georganiseerd. Dit onderzoek is omgezet in een waaier waarop duidelijk te zien is welke gemeentes een voldoende scoren en welke een onvoldoende. Vorig jaar waren er uitblinkers en dikke onvoldoendes, toen was onderzocht in hoeverre gemeentes zich hadden ingespannen om bewoners te laten participeren in de totstandkoming van de wijkactieplannen. Hebben de gemeentes daar wat van geleerd? Worden bewoners nu meer betrokken?

  De Landelijke Bewonersdag wordt georganiseerd door het Landelijk Samenwerkingsverband Aandachtswijken (LSA) in samenwerking met het ministerie van VROM/WWI, Aedes vereniging van woningcorporaties, de Nederlandse Woonbond, Pact op Zuid en vele Rotterdamse Bewonersverenigingen.

  Programma

  Ochtend

  10.00 uur Koffie in het Nieuwe Luxor Theater met Karin Bruers en burgemeester Ahmed Aboutaleb
  10.15 uur Vertrek met bussen naar de wijken
  10.30 uur Volgen van excursie op Zuid, inclusief lunch

  Middag

  13.30 uur Terug in het Nieuwe Luxor Theater13.45 uur Start middagprogramma met muziek, cabaret en kleine informatiemarkt
  14.20 uur Lagerhuisdebat met bewoners, onder leiding van Hadassah de Boer
  15.30 uur Minister Van der Laan, wethouder Schrijer en Aedes-corporatiebestuurder Margriet Drijver reageren op bewonersvoorstellen
  15:40 uur Uitreiking Kwaliteitskaartenwaaier Bewonersparticipatie
  15.45 uur Knallend eruit op Zuid; feestelijke afsluiting
  16.00 uur Borrel

  Algemene Informatie

  Plaats voor 1.000 deelnemers
  Locatie: Nieuwe Luxor Theater, Posthumalaan 1, 3072 AG Rotterdam.
  Datum en tijd: Zaterdag 21 november, zaal open 9.30 uur, afsluiting om 16.00 uur.
  TOEGANG GRATIS, aanmelding verplicht, aanmelden kan via www.landelijkebewonersdag.nl

 • Meer van onze leden

  Wijkvereniging De Leest, Veghel

  Wijkvereniging De Leest, Veghel

  Wijkvereniging de Leest is een vereniging van en voor bewoners in Veghel. Ze runnen wijkcentrum De Leest waar je ...

  Lees meer >
  Buurtbedrijf NuDe Toekomst

  Buurtbedrijf NuDe Toekomst

  Het Wageningse buurtbedrijf NuDe Toekomst is echt van, voor en door bewoners. Het eerste idee ontstond toen er in de ...

  Lees meer >
  Wijkraad Parkwijk-Zuiderpolder-Penningsveer

  Wijkraad Parkwijk-Zuiderpolder-Penningsveer

  "Wij bemoeien ons met bijna alles," aldus vicevoorzitter van de wijkraad Wim Kleist. Actief in de Haarlemse buurt ...

  Lees meer >