LSA is voor en van actieve bewoners
Bel ons: +31(0) 30 231 75 11

We doen het zelf wel festival

Op 25 maart vond de zonnige eerste editie van het ‘We doen het zelf wel’ Festival plaats. Het was een geslaagd festival voor actieve burgers uit heel Nederland. Het LSA was partner van dit inspirerende festival en organiseerde een aantal mooie workshops.

 

 

Van vrijwilliger tot ambtenaar, van initiatiefnemer tot hoogleraar: allemaal zijn ze nieuwsgierig wat het festival hen te bieden heeft. De ruim 1000 bezoekers zijn enthousiast: met een combinatie van actie en inhoud, trapt het festival de tijdgeest op de staart. Jan Terlouw opent de dag met een bb126 lsa nieuws bijeenkomstenindringend pleidooi voor actief burgerschap en gemeenschapszin: “De politiek moet hierin een voortrekkersrol nemen, maar de bevolking moet mee. De uitdaging is om daarbij niet uit elkaar te groeien maar oog te houden voor de mooie dingen die gebeuren als burgers zélf dingen voor elkaar krijgen”, aldus de oud-politicus en schrijver.

 

Het was niet alleen een festival om te luisteren:  álle workshops waren volgeboekt. Van crowdfunding tot storytelling, van burgerbegroting tot conflicthantering: er was ruim de gelegenheid om alle kennishonger te stillen. Een aantal van de workshops werd door het LSA verzorgd:

 

Beheer je buurthuis 
Supervrijwilligers 
Neightbourly 
Winst voor je wijk 
Buurttender 

 

 

bb 122 LSA nieuws

Gebouw gekaapt

‘Winst voor je wijk’! was een workshop over BewonersBedrijven door Marieke Boeije van het LSA en Ernst Bergboer, initiatiefnemer van Bewonersinitiatief Enschede Noord (Beien) én lid van het LSA. Ernst vertelde onder meer over de start van Beien en hoe zij een pand in handen kregen.
Vervallen gebouwen en leegstaande stukken grond geven een onveilig gevoel en slechte uitstraling. In handen van bewoners komen deze plekken weer tot leven. Maar het in handen krijgen is niet makkelijk. “Wij hebben een voormalig schoolgebouw gekaapt,’ vertelt Ernst Bergboer trots. “De gemeente gaf ons de sleutel en die hebben we gehouden. Met de hele wijk hebben we het pand en de ruimte eromheen flink onder handen genomen. Er is weer leven, het is groen en verlicht. Dat zorgt ervoor dat wijkbewoners zich veiliger voelen.”
Ook op andere plekken in het land nemen bewoners leegstaand vastgoed over. Volgens Marieke Boeije is een pand een belangrijke asset voor een BewonersBedrijf. “Een pand vormt de basis voor een verdienmodel gebaseerd op verhuur. Het is een plek waar bewoners elkaar ontmoeten en geeft het bedrijf een gezicht.”

 

Dit collectief ondernemerschap werkt!

BewonersBedrijven zijn bedrijven in handen van bewoners om hun wijk te verbeteren. Marieke Boeije: “Er zijn veel sceptici maar gelukkig ook veel bewoners die laten zien dat het mogelijk is. Zo zien we in Arnhem een BewonersBedrijf dat winst maakt met de verhuur van ruimte en dit investeert in projecten, voorzieningen en openbare ruimte in de wijk. In Noord-Limburg hebben bewoners een sporthal gebouwd, volledig met vrijwilligers en voor een groot deel gefinancierd met aandelen van de dorpsgenoten. Deze hal en het gemeenschapshuis wordt verhuurd en ook zij maakten in 2016 winst om in het dorp te steken. Dit collectief ondernemerschap werkt! Wij  zijn trots op deze resultaten.”

Naast de workshops en talks vond de uitreiking van Kern met Pit plaats, de leefbaarheidswedstrijd van KNHM. Voorzitter Annemarie Jorritsma overhandigde een cheque ter waarde van 3.000 euro aan het Gelderse project ‘Mach Mit!’, een burgerinitiatief dat jonge kinderen in de grensstreek Duits leert spreken.

 

Donatie op locatie

Het festival beleefde verder een primeur: het VSBfonds gaf voor het eerst ‘live’ geld weg tijdens Donatie op locatie. Ruim veertig initiatieven stuurden een plan in, waarna 12 initiatieven hun idee mochten toelichten op het festival zelf. Tien van deze aanvragen zijn gehonoreerd door VSBfonds. Samenwerking Het festival is een samenwerking tussen verschillende grote en kleine organisaties die zich bezighouden met burgerinitiatieven.

Human is mediapartner van het festival. Deze omroep maakte ook een tv-programma met de hoogtepunten van het festival. Dit wordt een programma over mensen die het zelf én samen doen. Deze uitzending is zaterdag 15 april 2017 om 13.45 uur op NPO 2 te zien.