LSA is voor en van actieve bewoners
Bel ons: +31(0) 30 231 75 11

Veelgestelde vragen

Wat is het LSA?

 

Het Landelijk Samenwerkingsverband Actieve bewoners (LSA) is een landelijke vereniging voor bewonersgroepen die zich sterk maken voor hun wijk. In onze vereniging zitten actieve bewonersgroepen uit heel Nederland (kernleden) en een groep actieve bewoners die op persoonlijke titel lid zijn. Daarnaast is er een bestuur en een bureau ter ondersteuning.
Met zijn allen houden we goed in de gaten hoe het gaat met de positie van de actieve bewoner. En met de democratische vernieuwing. Wordt er naar bewoners geluisterd bij het bedenken, maken en uitvoeren van beleid? Dit bespreken we niet alleen met elkaar. We organiseren bijeenkomsten, debatten, we voeren projecten uit, we publiceren en communiceren. Wij gaan onverminderd door met vertellen dat bewoners het vertrekpunt moeten zijn.

 

Wat doet het LSA?

Uitwisselen en informeren

 

Wij zijn een landelijke vereniging van bewonersgroepen uit het hele land die zich sterk maken voor hun buurt en/ of de bewoners. Doordat we ons verenigd hebben kunnen wij onze kennis met elkaar delen, onze krachten bundelen, gebruik maken van elkaars netwerk en een sterke lobby voeren richting de lokale en de landelijke politiek.

Op bijeenkomsten delen we onze kennis, en ben je erg welkom om jouw kennis met ons en anderen te delen. We hebben verschillende soorten bijeenkomsten, van kleinschalige bijeenkomsten die we organiseren in samenwerking met een bewonersgroep tot grote landelijke conferenties.

Ook via onze publicaties willen we graag kennis verspreiden. Op onze site en via ons blad informeren we over de (on)mogelijkheden, de rol en de positie van bewoners binnen het bestaande overheidsbeleid.

 

Onderzoeken en experimenteren

 

Het LSA doet onder meer onderzoek via crowdsourcing. Samen met honderden actieve bewoners hebben we onder meer onderzocht wat actieve bewoners van de samenleving nodig hebben om hun projecten met meer plezier en efficiency uit te voeren. Ook laten we onderzoek doen door derden, bijvoorbeeld naar de wijze waarop gemeenten bewonersprojecten bevorderen en faciliteren en naar de sociale en economische baten van BewonersBedrijven.
Het LSA experimenteert met vernieuwende aanpakken en ontwikkelt innovatieve projecten. Voorbeelden daarvan zijn het vouchersysteem,
Beheer je Buurthuis, buurtrechten en BewonersBedrijven.

 

Motiveren en beïnvloeden

 

Het LSA wil de betrokkenheid van mensen bij hun wijk stimuleren. Dat doen we op verschillende manieren. Zo hebben we meerdere projecten die dit doel nastreven. Een van ons langstlopende projecten is Wijkadoptie Kamerleden.

 

Binnen het project Wijkadoptie Kamerleden adopteren Tweede Kamerleden een aandachtswijk waardoor zij meer contact krijgen met bewoners en eerlijke indrukken over de vorderingen van het wijkenbeleid. Bewoners krijgen de mogelijkheid om de hulp in te roepen van iemand die beschikt over kennis, een netwerk en publiciteitswaarde.

 

Hetzelfde project zorgt er ook voor dat politici met eigen ogen zien waartoe bewoners allemaal in staat zijn. De invloed die dat heeft, kunnen we gebruiken voor de resultaatgerichte lobby die wij voeren voor een goede positie van actieve bewoners.

 

Waar haalt het LSA zijn geld vandaan?

 

Het LSA ontvangt subsidie van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Daarnaast betalen verschillende partijen mee aan projecten en activiteiten. Op dit moment zijn dat onder meer Aedes, de Nationale Postcode Loterij, Oranje Fonds en verschillende gemeenten. Ook verdient de vereniging geld met ticketverkoop voor bijeenkomsten en lidmaatschapsbijdragen van de kernleden en netwerkleden.

 

Hoe ondersteunt het LSA actieve bewoners?

 

Het LSA ondersteunt actieve bewoners en hun organisaties op verschillende manieren.

  • We organiseren veel bijeenkomsten. Op onze conferenties, debatten, studie- en praktijkdagen bent u van harte welkom om kennis uit wisselen, ideeën en inspiratie op te doen en te leren over actuele thema’s. Deze bijeenkomsten zijn kosteloos voor kernleden, netwerkleden krijgen korting. Niet-leden betalen een schappelijk bedrag, beroepskrachten meer dan actieve bewoners.
  • We delen informatie en kennis op social media, op onze website én via het magazine LSA Bewonersberichten, het vakblad voor bewoners. Hier kunt u zich gratis op abonneren.
  • Wij hebben verschillende projecten. Een paar voorbeelden: we zijn begonnen met een project over zelfbeheer van buurthuizen: beheerjebuurthuis.nl, ook werken we a een aantal jaar aan Bewonersbedrijven. En we koppelen al sinds de jaren ’90 bewonersorganisaties aan Tweede Kamerleden in ons project Wijkadoptie Kamerleden.
  • Hetzelfde project zorgt er ook voor dat politici met eigen ogen zien waartoe bewoners allemaal in staat zijn. De invloed die dat heeft, gebruiken we voor de resultaatgerichte lobby die wij voeren voor een goede positie van actieve bewoners.

 

Hoe kan ik lid worden van het LSA?

 

Actieve bewoners zijn heel welkom om het platform te versterken. We zoeken versterking in vrijwilligersgroepen die zich in de ruime zin bezig houden met het verbeteren van de leefbaarheid in hun wijk. Er is een mogelijkheid om kernlid of netwerklid te worden van het LSA. De kosten zijn 125 voor een bewonersgroep per jaar en 75 voor een persoonlijk lidmaatschap per jaar.  Lees hier meer over.

 

Wil je eerst even praten over de mogelijkheden van het lidmaatschap, bel dan naar ons bureau 030-2317511 of mail naar info@lsabewoners.nl.

 

 

Wat heb ik aan het lidmaatschap van het LSA-platform?

 

Veel! Lees hier meer over het kernlidmaatschap en het netwerklidmaatschap en ontdek welke voordelen er zijn bij het lidmaatschap van het LSA!

 

Hoe zit de organisatie in elkaar?

 

Het LSA is een vereniging. De leden zijn actieve bewonersgroepen en individuele actieve bewoners. Deze leden zijn samen het LSA-platform. Dit platform is het hoogste orgaan van de vereniging. Daarnaast is er een bestuur en een bureau. Ons bestuur bestaat uit vier bewoners uit aandachtswijken en drie toegevoegde leden die vanwege hun kwaliteiten en netwerken zijn gevraagd. Het secretariaat is het aanspreekpunt van het platform. Het ondersteunt het werk van het LSA inhoudelijk en operationeel. Op dit moment zijn er ruim 6 fte aan het werk voor het bureau.

 

Hoe meld ik me aan voor een bijeenkomst?

 

Dat gaat soms via onze website en eens per jaar (voor de Landelijke Bewonersdag) via het ticketregistratiesysteem Eventbrite. Als je niet zeker weet hoe het zit, stuur dan alstublieft een mailtje met jouw naam en adresgegevens naar info@lsabewoners.nl, schrijf erbij om welke bijeenkomst het gaat en met hoeveel mensen je komt, vermeld ook de namen van de anderen die je aanmeldt. Wij sturen je een bevestiging per mail. Ook de factuur versturen we per mail. Als je geen mailadres hebt, kun je ons ook even bellen: 030-2317511.