LSA is voor en van actieve bewoners
Bel ons: +31(0) 30 231 75 11

Het spel en de knikkers

Praat mee over de spelregels voor bewonersinitiatieven in jouw gemeente

 

We zitten nog midden in de formatieperiode voor een nieuw kabinet. Niemand die een zinnig antwoord kan geven op de vraag  wanneer het regeringsakkoord er ligt. Maar voor actieve bewoners komt er al binnen een jaar een veel belangrijker moment aan; gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart 2018. Want jouw gemeenteraad gaat over de lokale spelregels, verdeling van budgetten en ruimte voor jullie initiatieven.

 

Timing is belangrijk

110627_01_025_LSAOp dit moment al worden de eerste inhoudelijke plannen gesmeed door de diverse partijen en raadsfracties. Werkgroepen worden gevormd, eerste aanzetten tot verkiezingsprogramma’s geschreven en diverse partijen in de stad worden gevraagd wat zij willen meegeven. In grote steden worden deze programma’s nog voor de zomer vastgesteld, kleinere gemeentes nemen wat meer tijd,  ongeveer tot oktober.

Actieve bewoners: dit is het ideale moment om met jouw raadsleden en raadsfracties in overleg te gaan en inspiratie te geven voor de verkiezingsprogramma’s en collegeakkoorden. Maak daar gebruik van!

 

Geef je boodschap af

Jij hebt waarschijnlijk genoeg punten die je wilt meegeven. Of het nu gaat om een toegankelijker systeem van bewonersbudgetten, steun bij het ondernemender maken van jouw buurthuis, een experiment met buurtrechten of om pilotprojecten met burgerbegroting. Jouw gemeenteraad gaat er straks over. En reken maar dat vernieuwing van lokale democratie en actieve bewoners onderdeel worden van de uiteindelijke collegeakkoorden. Waarom zou je daar dan niet over mee willen praten en jouw ideeën aanleveren? Zo voorkom je dat er namens jou gepraat wordt en dat het blijft bij voornemens zonder al te veel impact.

 

Inspiratie of hulp nodig?

Actieve bewoners wachten niet af. Ze zijn ongeduldig, optimistisch en soms een beetje tegendraads. Gebruik dit moment om actief in contact te komen met de diverse partijen en (kandidaat)raadsleden. Inspiratie nodig? Kijk eens naar de BewonersAgenda die LSA eerder opstelde.

En houd onze website www.lsabewoners.nl goed in de gaten. Nog voor de zomer publiceren we daar een groot en actueel overzicht van wat er nu al gebeurt op het gebied van vernieuwende bewonersparticipatie en buurtrechten in heel veel gemeenten van Nederland.

 

Lastig dat lobbyen? Dat kunnen we ons voorstellen. Gelukkig schreven onze vriendelijke collega’s van het NOV een erg handige en duidelijke toolkit. Leer wanneer, hoe en bij wie je jouw lobby voert. Do’s en dont’s, nieuwe inzichten en al bekende feiten in één logisch overzicht.

 

We helpen je graag. Klop bij ons aan voor informatie en inspiratie, kom naar onze bijeenkomsten en sluit je aan als lid. Samen staan we sterk!

 

Geen reactie mogelijk.