LSA is voor en van actieve bewoners
Bel ons: +31(0) 30 231 75 11

Sessies Wat verdient jouw initiatief?

Hier vind je alle sessie die gehouden worden op de themadag: Wat verdient jouw initiatief op 12 november in Amsterdam. 

 

Op de themadag zijn er drie rondes met inspirerende sessies. Kies per ronde 1 sessie (keuze kan je bij binnenkomst maken).

 

Ronde 1 (11:00 tot 12:00 uur)

Kennissessie: Hoe schrijf ik een top ondernemingsplan?

Door: Kitty van der Pluijm van KNHM

 

Als je geld wilt verdienen, gaat ondernemen, heb je een ondernemingsplan nodig. Om financiering aan te vragen maar ook om te zorgen dat alle neuzen dezelfde kant op staan. In het ondernemingsplan beschrijf je welke producten of diensten je aanbiedt,  de markt waarin je dat doet en maak je een financieel overzicht. In deze sessie hoor je alles over het ondernemingsplan. Waarom maak je dit plan? Wat beschrijf je?

 

Aan de slag: Hoe start ik een crowdfundingcampagne?

Door: Aster van Tilburg van Voor je Buurt

 

Steeds meer bewonersgroepen halen met crowdfunding de benodigde financiering voor hun activiteiten bij elkaar. Veel mensen (de crowd) investeren kleine bedragen in je initiatief. Met crowdfunding kun je je plannen financieren en het draagvlak in de wijk laten zien. Je kunt namelijk precies aantonen hoeveel wijkbewoners bereid zijn geld in je initiatief te steken. Voor je Buurt is hét crowdfundingplatform voor je buurt, dorp of stad en neemt je in deze workshop mee in het organiseren van een crowdfunding campagne. Haal kennis, tips en praktische voorbeelden en start ook in jouw wijk.

 

Inspiratiesessie: Hoe haal ik inkomsten uit de markt om mijn wijk te verbeteren?

Door: Maurice Bergmans van BewonersBedrijf ’t Luukske in Wellerlooi

 

In het Limburgse dorp Wellerlooi zou de gymzaal moeten sluiten. Dat zou funest zijn voor het verenigingsleven. Een bewonersgroep beheert het naastgelegen dorpshuis en besloot de gymzaal over te nemen. Omdat hij in erg slechte staat was, moest de gymzaal worden gesloopt. Daarna is met geld van meerdere verschillende fondsen, een crowdfundingscampagne waar bijna het hele dorp aan bijdroeg en veel vrijwillige inzet een nieuwe gymzaal gebouwd. Deze gymzaal maakt ‘t Luukske een unieke groepsaccommodatie aan de rand van het bos. Sportverenigingen, scouting en bedrijven uit het hele land huren de groepsaccommodatie en brengen zo extra inkomensten naar het dorp. Penningmeester Maurice Bergmans legt uit hoe dit verdienmodel precies werkt.

 

 Doesessie: Hoe maak ik de perfecte elevator pitch?

Door: Paul van der Plas / Drama & Communicatie

 

Het kan zomaar voorkomen dat je weinig tijd hebt om te vertellen waar je initiatief over gaat. Ook als je een afspraak hebt bij de gemeente of geldschieters is het belangrijk om kort en bondig de kern van je initiatief neer te kunnen zetten. Dat doe je in deze sessie vol praktische tips. Je creëert jouw eigen elevator pitch van 1 minuut en luistert naar de pitch van anderen. Oefenen met pitchen en het geven en ontvangen van constructieve feedback staan centraal.

 

  voor-je-buurt

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ronde 2 (13:00 tot 14:00 uur)

Kennissessie: Hoe zet ik een lokaal fonds op?

Door: Door John Cotino van Lokaal fonds Driemond

 

Bewonersgroepen die zich in willen zetten voor hun eigen omgeving kunnen een lokaal fonds oprichten. Met een lokaal fonds werft de bewonersgroep geld, beheert dit en besteedt het aan lokale projecten die de leefbaarheid verbeteren. Lokale Fondsen Nederland is opgericht om lokale fondsen en initiatieven te ondersteunen bij de oprichting, fondsenwerving, communicatie en verdere professionalisering. Tijdens deze sessie krijg je uitleg over hoe een lokaal fonds werkt, wat je nodig hebt om het op te richten en wat de ervaring van al gestarte fondsen is.

 

Doesessie: Wat maakt mijn initiatief belangrijk?

Door: Eric Denneman van Scholten en Partners

 

Samen kijken we kritisch naar elkaars initiatief. In deze interactieve sessie moet je flink aan de bak. Je maakt met elkaar scherp waarom jouw initiatief echt belangrijk is. Maak gebruik van de denkkracht van anderen en onderzoek wat de vraag achter de vraag is en of je de juiste doelgroepen bereikt. Wat is jouw maatschappelijke meerwaarde? De sessie geeft praktische handvatten om het belang van jouw initatief aan te tonen en je maatschappelijke meerwaarde te vergroten.

 

Inspiratiesessie: Hoe onderneem je in een bewonerscoöperatie?

Door: Richard Gerritsen van  coöperatieve vereniging Westside Slotermeer

 

Westside Slotermeer is een coöperatieve vereniging.  Alle leden zijn eigenaar van het BewonersBedrijf, verantwoordelijk en delen in de eventuele winst. In het gebouw in Slotermeer (Amsterdam) is een café en de ruimte kan met losse panelen opgedeeld en verhuurd worden. De coöperatie als rechtsvorm voor een bewonersinitiatief komt steeds vaker voor. Waarom hebben deze bewoners gekozen voor een coöperatieve vereniging en niet voor bijvoorbeeld een stichting? Wat is makkelijker of juist moeilijker door deze keuze? Je hoort het allemaal.

 

Aan de slag sessie: Hoe run je een ondernemend initiatief met vrijwilligers?

Door: Lennart Pilon van www.supervrijwilligers.nl en www.hetrooster.nl 

Geen bewonersinitiatief zonder vrijwilligers. Maar hoe doe je dat? Vrijwilligers aansturen, samenwerken, aanspreken op hun taken. Hoe vind je vrijwilligers en hou zorg je ervoor dat ze blijven? Lennart Pilon biedt verschillende manieren om jou te helpen van jouw vrijwilligers Supervrijwilligers te maken.

 

secondbite-2-305x190

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ronde 3 (14:00 tot 15:00 uur)

Speeddate: Welk fonds past bij mij?

Door: verschillende landelijke fondsen

 

Voor je een aanvraag bij een fonds doet, is het belangrijk om te kijken of er een match is. Past jouw initatief in de programma’s van het fonds? Financiert het fonds in stenen of mankracht en wat zoek jij? Om je hier bij te helpen, kun je speeddaten met Stichting DOEN, VSB fonds en KNHM. Je hebt 10 minuten om alle kennis te halen die je nodig hebt. Bereid je dus goed voor en bedenk 2 of 3 concrete vragen om te stellen.

 

Inschrijven kan terplekke bij binnenkomst en er zijn een beperkt aantal plekken beschikbaar.

 

Aan de slag: Hoe kan ik samenwerken met andere partijen?

Door: Marco Redeman, creatieve maatschappelijke ondernemer

 

Ken je de uitdrukking alleen ga je sneller, samen kom je verder? Samenwerken maakt jullie geloofwaardiger en sterker, en samen financiering aanvragen is kansrijker. In deze sessie kijken we naar het belang van coalities met de overheid en de markt. Hoe sluit je goede coalities?

Hoe overtuig je de gemeente en andere wijkpartijen van de meerwaarde van jouw initiatief voor de stad? Jouw initiatief als cadeautje (van waarde) voor de stad.

 

 

Doesessie: Wat is het verhaal achter jouw bewonersinitiatief?

Door: Dirk van der Beek van Neighbourly Nederland

 

Dirk is initiatiefnemer van Neighbourly in Nederland, een sociaal netwerk dat maatschappelijke initiatieven verbindt aan bedrijven die verschil willen maken. En hij adviseert grote bedrijven in betekenisvol ondernemen. Dirk heeft een game ontwikkelt die je laat nadenken over de kern van je organisatie, over waarom je de dingen en doet en welke impact je wilt hebben. Op dit moment wordt de game vertaald naar het Nederlands en toegankelijk gemaakt voor ondernemende bewonersinitiatieven. In deze sessie alvast een voorproefje! Ga op reis naar de kern van jouw initiatief.  Het is een bijzondere en verhelderende manier om tot de essentie van je initiatief te komen. Heel bruikbaar als je met een helder en overtuigend verhaal de boer op moet.

 

Inspiratiesessie: Hoe maken bewoners van een verlies leidend verzorgingshuis een winstgevend Bruishuis voor de wijk?

Door: Walter Klein Nienhuis van BewonersBedrijf Malburgen in Arnhem

 

Een verzorgingstehuis van 10 verdiepingen in de Arnhemse wijk Malburgen leidt verlies. De bewoners gaan naar een ander gebouw, na veel overleg verhuurt de woningcorporatie het gebouw aan een bewonersgroep. Zij knappen het pand op en verhuren het deels als woonruimte en deels als kantoorruimte. Het wijkrestaurant op de begane grond wordt verhuurd aan een welzijnsinstelling en daar werken cliënten met een verstandelijke beperking. Met slimme inhuur, veel vrijwilligerswerk in plaats van taken uitbesteden en gezond verstand heeft dit Bruishuis een tweede leven. De woningcorporatie leed verlies maar de bewonersgroep maakt winst met ditzelfde pand. Zakelijk leider Walter Klein Nienhuis vertelt hoe.

 

Wat verdient jouw initiatief?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Heb jij je al ingeschreven?