LSA is voor en van actieve bewoners
Bel ons: +31(0) 30 231 75 11

Kompas Right to Challenge

LSA pleit al jaren voor buurtrechten, waaronder het Right to Challenge. Dit is het recht voor bewoners om hun gemeente uit te dagen wanneer zij taken beter, efficiënter of goedkoper kunnen uitvoeren. Ruim 1 op de 5 gemeenten heeft het Right to Challenge ingevoerd en experimenteert ermee. Maar bewoners weten niet goed hoe ze het recht kunnen gebruiken en ook gemeenten weten niet hoe ze om moeten gaan met bewoners die dat doen. Daarom schreven wij samen met Movisie en Vilans in opdracht van het ministerie van VWS het Kompas Right to Challenge in de Wmo.

Download hier het Kompas Right to Challenge in de Wmo

Hvoorblad kompas rtc in wmoet kompas biedt bewoners én gemeenten een handreiking om met het Right to Challenge om te gaan en geeft antwoord op vragen als hoe kun je met Right to Challenge aan de slag en waarom gebruiken bewoners dit recht? In het Kompas staan tien inspirerende praktijkvoorbeelden en interviews met buurtinitiatieven en gemeenten. De invulling van het Right to Challenge is in elke gemeente en in elke situatie anders. De voorbeelden geven je manieren waarop bewoners hun gemeenten uitdagen. Dat kan ook in gemeenten die het Right to Challenge nog niet hebben ingevoerd. Ga het gesprek aan, daag ze uit en neem regie over de taken in jouw wijk!

In de praktijk

Het kompas beschrijft het Right to Challenge op het gebied van zorg en ondersteuning, waar Tweede Kamerlid Linda Voortman de meeste praktische toepasbaarheid zag. (Lees hier het volledige interview met Linda Voortman) Samen met Otwin van Dijk diende zij de motie Right to Challenge in de Wmo in. Maar het Right to Challenge is veel breder toepasbaar, denk bijvoorbeeld aan vastgoed. Een gemeente heeft vaak panden in eigendom die leeg staan en een mooie ontmoetingsplek voor de wijk kunnen worden. Ook dan kun je de gemeente uitdagen om het pand over te nemen. Er zijn verschillende voorbeelden van bewonersgroepen die het Right to Challenge inzetten, onder meer te lezen op onze website.

Het Kompas roept ook weer nieuwe vragen op. LSA wil deze vragen in de praktijk beantwoorden door het oprichten van ‘werkateliers’. Hierin willen we bewoners en bestuurders bij elkaar brengen om op basis van gelijkwaardigheid met Right to Challenge aan de slag te gaan. Aanmelden hiervoor kan per mail naar LSA@LSAbewoners.nl.

Meer weten? Bekijk ook: