LSA is voor en van actieve bewoners
Bel ons: +31(0) 30 231 75 11

Beheer je Buurthuis – drie jaar pionieren

LSA heeft een nieuwe publicatie uitgebracht: Beheer je Buurthuis – drie jaar pionieren. Actieve bewoners hebben in crisistijd, al dan niet noodgedwongen, de regie overgenomen in hun buurthuis. LSA volgde hen en bracht hun verhalen bijeen, deed onderzoek en liet experts aan het woord.

 

 

Koffie voor dertig cent waar je nekharen van overeind gaan staan. Biljarters die de dienst uitmaken. Vier klaverjassende senioren die verveeld opkijken wanneer je binnenkomt. Eén man met een grote sleutelbos aan zijn riem die alles voor het zeggen heeft.

Cover Beheer je Buurthuis - 3 jaar pionieren LSAAls dit je beeld is van een buurthuis, is het hoog tijd om wakker te worden. Ingedommelde wijkcentra die alleen hun eigen smalle achterban bedienen, beheerd worden door welzijnswerkers en betaald door de overheid, zijn verleden tijd. Actieve bewoners hebben de afgelopen jaren, al dan niet noodgedwongen, de regie overgenomen. Overal in Nederland ontstaan nieuwe ontmoetingsplekken, gericht op nieuwe doelgroepen, overlevend op nieuwe verdienmodellen. Buurthuizen worden weer van de buurt, waar de buurt zich geroepen voelt om zelf het voortouw te nemen.

 

Hoop na buurthuiscrisis

Het Landelijk Samenwerkingsverband Actieve bewoners (LSA) bracht deze ontwikkeling drie jaar lang in beeld. Voor het project Beheer je buurthuis verzamelden we verhalen van wijkcentra die strijden voor een zelfstandig bestaan. We volgden zes pioniers, lieten experts aan het woord en deden landelijk onderzoek naar hoe gemeentes omgaan met deze initiatieven. Conclusie: het oude buurthuis is grotendeels verdwenen.

In een prachtige publicatie hebben wij de verhalen verzameld. De verhalen van pioniers, ieder met een eigen uitdaging. Maar ook het verhaal hoe vanuit een ‘buurthuiscrisis’ in 2013 een hoopvolle, nieuwe situatie is ontstaan. Wat zijn de grootste uitdagingen van zelfbeheer? Hoe ziet zo’n buurthuis er anno 2017 uit? En wat zijn de obstakels waar een ondernemend wijkcentrum tegenaan loopt?

Deze publicatie zou er niet zijn geweest zonder de bewoners die nieuw leven geven aan oud beton. Zonder de buurthuizen die springplank zijn voor mensen met een uitkering, die een brug zijn tussen oude en nieuwe Nederlanders, die de buurt mobiliseren om de aanschaf van een pand mogelijk te maken. Zij zijn de buurthuizen van de toekomst.

 

 

De publicatie werd op 8 april 2017 gepresenteerd op de bijeenkomst ‘Beheer je buurthuis  – Dé meet-up voor zelfbeheer van buurt- en wijkhuizen’. Je kunt de publictatie onderaan dit artikel in pdf downloaden, of je kunt je intekenen om hem gedrukt te kopen. Zodra we 50 voorintekeningen hebben, zullen we hem herdrukken. Kosten: 5 euro inclusief verzendkosten. Mail naar info@lsabewoners.nl ovv Publicatie Beheer je Buurthuis

 

Cover Beheer je Buurthuis - 3 jaar pionieren LSALees hier de publicatie in PDF