LSA is voor en van actieve bewoners
Bel ons: +31(0) 30 231 75 11

6 x 6 x 6: Buurtrechten estafette

6 buurtinitiatieven, 6 buurtrechten, 6 werkvormen: dat is de buurtrechten estafette. LSA pleit al jaren voor buurtrechten. Houd het lokaal is hierbij het uitgangspunt. Geef actieve bewoners opdrachtgeverschap voor lokale voorzieningen en dienstverlening en bepaal niet over hun hoofden heen. Dit wordt op steeds meer plekken vastgelegd in buurtrechten, zoals het Right to challenge in de Wmo. Hiermee kunnen bewoners hun gemeente uitdagen wanneer zij een taak beter, efficiënter of goedkoper kunnen oppakken. Bekijk ook de digitale flyer.

 

6 x 6 x 6

In de praktijk krijgen bewonersinitiatieven en gemeenten weinig grip op buurtrechten. Om hier meer vorm en invulling aan te geven, organiseert LSA in samenwerking met Nies Medema (Jonge Sla) 6 werklabs rondom 6 buurtrechten: zelfgekozen ondersteuning, maatschappelijk aanbesteden, recht op buurtplanning, toegang tot geld, open overheid, opdrachtgeverschap voor voorzieningen.

 

Een bewonersinitiatief geeft samen met zijn gemeente vorm aan een buurtrecht. Met zes verschillende werkvormen worden bewoners en gemeenten vooruit geholpen met het gebruik ervan in de praktijk. Tegelijkertijd leren de betrokken steden van elkaar en zien we wat nodig is om buurtrechten verder vorm te geven.

 

Op deze pagina volgen we de verschillende bijeenkomsten van de buurtrechtenestafette.

 

Zelfgekozen ondersteuning

Op 29 september 2016 organiseerden we een learning lab voor geluk. Farnosh Forozesh is zakelijk leider bij de Meevaart, een bewonersinitiatief in de Indische Buurt in Amsterdam. Zij willen, net als veel andere bewonersinitiatieven hun toegevoegde waarde in de wijk meetbaar maken. Door de ervaringen van gebruikers van de Meevaart  te koppelen aan beleidsdoelen van de gemeente Amsterdam, maakte Farnosh dit inzichtelijk. Een eerste aanzet naar een laagdrempelig instrument om geluk en maatschappelijke impact te meten. Lees het uitgebreide verslag van het learning lab voor geluk, geschreven door Farnosh Forozesh en bekijk ook het filmpje ‘De meetbaarheid van geluk’.

 

 

flyer-tabel-buurtrechtenestafette-jpg