Evenementen

 • “Als we het er allemaal over eens zijn dat actieve bewoners zelf meer kunnen en moeten doen in hun buurten en wijken, dan moeten we daar ook de ruimte voor creëren. Daar zijn nu nieuwe spelregels voor nodig, buurtrechten zijn die spelregels.” Tot die conclusie komen actieven bewoners en raadsleden tijdens de bijeenkomst: ‘Buurtrechten: Hoe scoort jouw gemeente?’.

  Maurice Specht schetst waarom we buurtrechten eigenlijk nodig hebben. Nu vieren we nog vooral de pioniers, maar willen we eigenlijk niet dat initiatieven zoals Leeszaal West gemeengoed worden? Dat vergt aanpassingen in de spelregels. In Rotterdam zag je bijvoorbeeld dat het Wijkpaleis verkocht zou worden en het bod van bewoners het niet redde. Niet gek want iets als maatschappelijke waarde werd niet meegenomen in het afwegingskader door de gemeente. Dan mag je ook verwachten dat een commerciële ontwikkelaar het wint van een bewonersinitiatief.

  Met de presentatie van de buurtrechten routekaart is er een schat aan informatie toegankelijk geworden voor actieve bewoners en gemeenten. De routekaart geeft inzicht in het mogelijke proces naar het invoeren van buurtrechten, maar laat ook zien wat er in de rest van het land gebeurt en welke kennis en instrumenten er al beschikbaar zijn.

   

   

   

 • Meer van onze leden

  Noaberwijk Nijverheid

  Noaberwijk Nijverheid

  Stichting BewonersBedrijf Noaberwijk Nijverheid zorgt voor bereikbare noaberhulp voor ouderen in de Hengelose wijk ...

  Lees meer >
  Stichting Droom

  Stichting Droom

  In de minst kansrijke wijk van Vlissingen helpt Stichting Droom mensen met de meest uiteenlopende hulpvragen, van ...

  Lees meer >
  BewonersBedrijf Op Eigen Houtje

  BewonersBedrijf Op Eigen Houtje

  BewonersBedrijf Op Eigen Houtje wil zorgen voor samenhang tussen bewoners van de wijk Emmerhout in Emmen. Op Eigen ...

  Lees meer >