LSA is voor en van actieve bewoners
Bel ons: +31(0) 30 231 75 11

Urbania: gedroomde stad van de toekomst

De deelnemers aan Urbania: gedroomde stad van de toekomst maakten op vrijdag 4 september een reis. Een reis van de toekomst naar het nu om samen te komen tot onze gedroomde stad. Dagvoorzitter Hilde Feenstra spoorde de deelnemers aan vooral out of the box te denken. “Wees niet realistisch want we hebben geen idee wat er over 30 jaar realistisch is.”

 

Drie visionairs deelden hun beeld van de stad van de toekomst. Filosoof Daan Roovers gaf een pleidooi voor vrije open ruimtes in de stad. Voor veldjes om te voetballen in plaats van volgebouwde speeltuinen die op een ‘mini-Walibi’ lijken. “Want sociale cohesie ontstaat daar, tussen kinderen die samen voetballen op een veldje.” Lees meer in een artikel in het Parool.

Volgens Joop de Boer van de blog Pop-up city is de stad “niet flexibel maar gegoten in steen, beton en asfalt”. Daarom bedenken steeds meer bewoners originele manieren om de stad naar hun hand te zetten: urban hacking. Denk aan een oprolbaar zebrapad zodat je altijd veilig kunt oversteken. Of een fietspad dat je als lego aan elkaar klikt om zo de gemeente te laten zien dat dit de straat veiliger maakt.DSC_0151

 

 

Ernst Bergboer nam ons mee in zijn gedachtegang en beschreef het ‘druppel op de gloeiende plaatsyndroom’. Een hardnekkige stem in je hoofd die vraagt ‘heeft het wel zin om hierover na te denken?’ Zijn antwoord: “Ja! Mijn bijdrage maakt verschil. Als je zelf gelooft dat je een speelbal bent, ga je je ernaar gedragen.” Zijn visie voor de stad is gebaseerd op eigenheid. “De pret zit in de eigenheid. Eigenlijk net als bij mensen.” Zie hier voor zijn hele verhaal.

 

BewonersAgenda Stad

In het middagprogramma gingen we in groepen uit elkaar om elkaar te vertellen welke ideale stad wij voor ogen hebben. Aanvullingen, voorbeelden en nieuwe agendapunten kwamen naar boven. Mensen spraken bevlogen en out of the box over hun ideale stad van de toekomst. Daarna probeerden we  strategieën te verzinnen om dat wensbeeld werkelijkheid te maken. Daarna volgde een stappenplan. En om te laten zien dat wij allen echt concreet  aan het werk wilden, schreef elke deelnemer een postkaart aan zichzelf welke stap hij of zij ging zetten om die mooie werkelijkheid dichterbij te brengen. Het kan namelijk! Met passie, ideeën, doorzettingsvermogen en een sterk netwerk kunnen wij die toekomst mooi maken!

Alle ideeën, plannen en visioenen, komen terecht bij de redactie van de BewonersAgenda Stad.

 

 

Aan Ties de Ruijter, directeur van LSA, de schone taak om de rode draad uit al deze input te plukken. “We moeten van een ‘wij-zij’ samenleving naar een ‘wij-wij’ samenleving. Waarin het bloed, zweet en tranen van de actieve bewoners het belangrijkste startkapitaal en de gemeente van de gemeenschap is. Deze samenleving is inclusief, iedereen mag meedoen en heeft meerwaarde door zijn talent in te zetten. Maar verschil mag er zijn. Er is ruimte nodig om talent in te zetten bijvoorbeeld door het invoeren van een basisinkomen of het opzetten van een wijkinvesteringsfonds. Er is dus behoefte aan een constante leercirkel en zo’n cirkel biedt het LSA.”

 

Ook input leveren aan de BewonersAgenda Stad? Mail je ideeën naar lsa@lsabewoners.nl.

 

 

Wil je meer weten en zien over deze sterke bijeenkomst? Check dit Storify-verslag  en bekijk deze foto’s!

 

Praktische infobb119 achterkant future 2

TITEL Urbania: Gedroomde stad van de toekomst
DATUM 4 september 2015
LOCATIE Nieuwe Banier, Banierstraat 1
3032 PA Rotterdam
TIJDSTIP 10:30 – 16:00
KOSTEN 15 euro voor bewoners, 50 euro voor beroepskrachten, LSA-netwerkleden betalen 7,50 en kernleden gaan gratis!
INSCHRIJVEN via het formulier hieronder