LSA is voor en van actieve bewoners
Bel ons: +31(0) 30 231 75 11

50 jaar pionieren in wijken

Het stadsdeel Dukenburg in Nijmegen bestaat dit jaar 50 jaar. Op 9 september organiseerden we met de actieve bewoners van bewonersorganisatie de Zevensprong daar een bijeenkomst. We kwamen om te leren van de geschiedenis van het jarige stadsdeel en om met hen mee te kijken naar de toekomst.

 

LSA-dag 50 jaar pionieren in wijkenHet begin van de bijeenkomst is gericht op het verleden. Rond de 50 deelnemers leren hoe sterk de bewoners in Dukenburg verenigd waren en zijn. Theo Vermeer van bewonersgroep de Zevensprong trapt de dag af met een prachtig verhaal hoe bewonersparticipatie begon hier in Dukenburg. En ook Nico de Boer van de Zevensprong neemt ons mee in de geschiedenis van dit stadsdeel.

In Dukenburg moesten bewoners van het eerste uur er zelf voor zorgen dat het stadsdeel niet alleen uit stenen bestond, maar een samenleving werd. Zij zorgden voor verenigingsleven, voor ontmoeting en voor inspraak. Ze moesten, net als vele aandachtswijken, knokken voor voorzieningen en budgetten.

 

Canon

Theo Vermeer en burgemeester Bruls op LSA-dagHet bijzondere verhaal van de krachtige pioniers uit Nijmegen is ook vastgelegd in het Canon van Dukenburg. De zaal is onder de indruk bij het zien van de uitgebreide website die hierover is gemaakt. Het is zeker de moeite waard om even te kijken op www.canonvandukenburg.nl.

Burgemeester Hubert Bruls prijst de actieve bewoners voor hun sterke inzet, hun activiteiten en hun grote bijdrage aan de samenhang in dit stadsdeel.  De burgemeester is een oude bekende van het LSA, hij is Tweede Kamerlid geweest en heeft in die hoedanigheid bijgedragen aan de verzelfstandiging van het LSA. De burgemeester merkt op dat er een uitdaging ligt voor de actieve bewonersgroep, namelijk om ook de jongeren en de allochtonen lid te krijgen.

Dat deze groepen misschien geen lid zijn, maar wel bereikt worden, wordt duidelijk in een filmpje dat getoond wordt. Een film over het jarige stadsdeel waar het enthousiasme afspat.

 

Niet vragen en klagen

Na een lekkere lunch krijgen we een peptalk van Marco Redeman. Hij noemt zichzelf coöperateur en wil de deelnemers, voordat we themawandelingen LSA-dag 50 jaar pionieren in wijkendoor de wijk gaan maken, niet alleen de opdracht meegeven om op zoek te gaan naar (onverwachte) samenwerkingen, maar ook vooral duidelijk maken dat actieve bewoners cadeautjes hebben/zijn voor andere partijen in de wijk.  “Wanneer je als actieve bewoner wilt tuinieren met de wijk, ben je op zoek naar grond. Maar je bent niet een vragende partij. Welnee: jij hebt een cadeautje voor de wijk! Jij wilt mensen leuke zinvolle tijdsbesteding geven én de gemeente groenonderhoudskosten besparen. Je komt niet vragen of klagen. Jij als actieve bewoner komt een cadeau brengen. Zie het ook zo! En als je straks door de wijk loopt: ga op zoek naar mogelijke samenwerkingen én naar cadeautjes!”

 

Themawandelingen door de wijk DukenburgDe woorden maken iets los bij de deelnemers. Veel van de bewoners uit Dukenburg denken nog iets traditioneler dan Marco Redeman. Ze zijn gewend om te vragen aan de gemeente, maar ze  staan open om de omslag te maken. Dat blijkt ook als we de wandelingen maken. Er zijn drie thema-wandelingen: zorg, ontspanning en sport+ groen.

 

 

Sterk en gelijkwaardig

Tijdens de wandelingen worden overal cadeautjes gevonden. “Moestuin de groene tol is door bewoners aangelegd: cadeautje!” “Zwembad wordt beheerd Zwembad beheerd door bewonersdoor bewoners: cadeautje!” En ook worden nieuwe samenwerkingsmogelijkheden ontdekt. “Waarom is er niet meer samenwerking met het noodlijdende jongerenwerk of met de speeltuinvereniging en waarom werken die twee niet meer samen?” Ook wordt er nagedacht over verdienmodellen. “Is het niet mogelijk om gemeentebudget te ontvangen voor het groenonderhoud?” “Kan er niet een terrasje komen bij het jongerencentrum voor de bezoekers van de speeltuin?”

En zo is er een mooie stap gezet om de krachtige pioniers uit Dukenburg de uitdagingen van deze tijd aan te laten gaan, als sterke gelijkwaardige samenwerkingspartner.

 

 

Overal vinden de deelnemers 'cadeautjes' en mogelijke samenwerkingen

Titel: 50 jaar pionieren in wijken

Datum: vrijdag 9 september

Locatie: Wijkcentrum Dukenburg, Meijhorst 7039, 6537 EP Nijmegen

Fotografie:  Jacqueline van den Boom